International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

                                                                                                                                             بازگشت به صفحه اصلی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گفته های تبليغاتی و بدون اقدام سازنده رحيم مشايي

توقف رشد جذب گردشگر خارجي، كم تحركي در بازاريابي و تبليغات كه از اركان توسعه گردشگري است

 مؤيد اين مهم است كه نبايد انتظار معجزه در اين بخش داشت

 

از: حسين سلطان زاده

سالي كه گذشت سالي سراسر حرف و حديث براي گردشگري بود، اقدامات ابهام برانگيز و گفته‌هايي كه بيشتر رنگ شعار به خود داشت از سوي مديران گدشگري باعث ايجاد فضايي پر از انتظار و توقع بود و حال آنكه از نظر اهل فن اين گونه اقدامات عملاً ممكن نمي‌نمود.

توقف رشد جذب گردشگر خارجي، كم تحركي در بازاريابي و تبليغات كه از اركان توسعه گردشگري است مؤيد اين مهم است كه نبايد انتظار معجزه در اين بخش داشت.

اعلام اين موضوع كه بيش از يك ميليون و دويست شهر تاريخي در كشور وجود دارد و ايران به لحاظ آثار تاريخي جزو پنج كشور و به لحاظ اكو توريستي جزوء ده كشور جهان است تنها براي معرفي قابليت‌ها بود نه راهكاري براي استفاده و بهره‌برداري از اين ويژه‌گي‌ها. حال انكه بازگو كردن اين ويژه گي‌ها جاي سوآل دارد، زيرا هيچ سندي دال بر اينكه ايران اين‌چنين است در تاريخچه سازمان جهاني جهانگردي و نهادهاي بين المللي مربوطه وجود ندارد.

گردشگري جزو صنايعي است كه مي‌تواند در صورت سرمايه‌گذاري و برنامه‌ريزي صحيح جاي نفت را بگيرد و به عنوان يك صنعت ارزآور پاك به اقتصاد مملكت كمك كند. اما به نظر كارشناسان به غير از گفته‌هاي تبليغاتي از زمان شروع مديريت جديد اقدام سازنده و قابل قبولي صورت نگرفته است اين در حالي است كه با توجه به برنامه چشم ‌انداز بيست ساله بايستي در افق‌ هزار و چهارصد و چهار شمسي سالانه بيست ميليون گردشگري وارد كشور شوند و رقمي حدود دو ميليارد نيز از اين راه سود عايد كشور شود. اما به نظر مي‌رسد مديريت گردشگريچندان در مسير توسعه قرار ندارد و از كار اصلي خود كه همانا ايجاد شرايط مطلوب براي رشد پايدار گردشگري در ايران است، بازمانده است.

يك‌سالي كه گذشت اغلب با طرح تيترهايي كه فقط براي ساخت كاربرد داشت بدون اينكه اقدام ويژه‌اي صورت بگيرد سپري شد. از اين تيترهايي كه هيچ كدام قبلاً كارشناسي نشده مي‌توان به "آنقدر هتل پنج ستاره مي‌سازم تا نتوانيد بشماريد!" (رئيس سازمان‌)، "يكصد هتل سه و چهار ستاره تا پايان هشتاد افتتاح مي‌شود" (رئيس سازمان) اشاره كرد. حال آن‌كه خوش‌بين‌ترين كارشناس گردشگري و هتل‌سازي در ايران نيز باتوجه به شرايط حاكم بر اين صنعت و عدم فعاليت قابل توجه بخش خصوصي اين شعار را عملي نمي‌پندارند.

در ادامه مي توان به شعارهاي ديگري از جمله  "سيستان و بلوچستان محور ملي گردشگري كوير مي‌شود"‌(معاون گردشگري) "وام‌هاي بانكي بدون سقف و سوبسيددار را در كمتر از دو هفته مي‌پردازيم" (معاون گردشگري) اشاره كرد. اما بايد توجه كرد كه نه  سيستان و بلوچستان نسبت به استان‌هايي از جمله سمنان و يزد و خراسان‌جنوبي و حتي قم قابليت بيشتري براي محور گردشگري كوير را دارد و نه وام‌هايي كه قرار است پپزداخت شوند، پرداخت شده.

"دويست مركز اقامتي بين راهي تا پايان 86 به بهره‌برداري مي‌رسد" (معاون گردشگري) "تا پايان هشتاد و شش مبلغ  چهار هزار و دويست ميليارد ريال وام كم بهره براي بخش خصوصي پرداخت مي‌شود" (معاون گردشگري) و نيز اخبار ديگري كه در رسانه‌ها و خبرگزاري اعلام شده كه جز حساس كردن افكار عمومي و رسانه‌ها و احياناً معرفي برخي چهره‌ها در مطبوعات هيچ ثمره ديگري نداشته است، هم از ديگر گفته‌هايي است كه نمي توان به محقق شدن آن‌ها اميدوار بود.

اعلام پنجاه و پنج ميليون و پانصد و شش هزار و دويست و چهل و دو نفر سفر از سوي معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي جداي از اين كه نمي‌تواند بنا به اعتقاد اساتيد و كارشناسان كامل صحيح باشد زيرا آمارگيري گردشگري در ايران هنوز واقعي نشده است، اتفاق تازه‌اي در تعطيلات نوروز نيست، موضوعي كه هر سال با توجه به تعطيلات سالانه صورت مي‌گيرد و مربوط به عملكرد سازمان خاصي نيست.

با وجود حدود صد و پنجاه و يک  هزار تخت كه در كل كشور پراكنده‌اند و در ايان نوروز تنها نيمي از اين تخت‌ها در مراكز به شدت توريست‌پذير قرار گرفته و با احتساب مدارس و مراكز ديگر مثل هلال احمر و خوابگاه‌هاي ادارات، نمي‌تواند آمار بيش از پنجاه و پنج ميليون نفر سفر را پذيرفت اما با اين اوصاف عدم مديريت سفر باعث شده كه علاوه بر اينكه هتل‌هاي گران قيمت نمي‌توانند ميزبان ميهمانان كم ‌درآمد شوند بلكه به تعداد گردشگران خيابان خواب افزوده مي‌شود. به لحاظ علمي تنها نفر سفر نيست كه به توسعه گردشگري منجر مي‌شود بلكه برنامه‌ريزي و تقيسم سفر در طول سال آسان كردن سفر و توسعه زيرساخت‌ها هستند كه مي‌توانند گردشگري را معني‌دار كنند.

خارج كردن مردم از منزل براي سفر به تنهايي علاوه بر اينكه كمكي به گردشگري نمي‌كند بلكه مي‌تواند موجب تخريب آثار طبيعي، محيط زيست و آثار تاريخي شود و صد البته گردشگران خارجي به عنوان يك منبع ارز‌آور نبايد مورد غفلت قرار گيرد.

به هر حال از قول دو ساله رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بيش از يك سال گذشت و آيا امكان دارد در كمتر از يك سال باقيمانده اتفاق خاصي بيافتند. آنهم با وجود اين‌كه اين‌همه عزل و نصب‌ ، تغيير و تحول‌ و برخوردهاي سليقه‌اي صورت مي‌گيرد.

http://www.chn.ir/news/?section=1&id=22749

 

 

 

 

    

 

 

 

ف