|
هيچ نظارتي بر حفظ و تخريب آثار تاريخی وجود ندارد
ناصر پازوکی، يکی از مسئولين سابق سازمان ميراث فرهنگی:
بيشتر توجه ها به گردشگری است و مقولهي ميراث فرهنگي در سازمان ميراث فرهنگی در انزوا است
حدود يك سال پيش، مسؤول دفتر ثبت آثار تاريخي و طبيعي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بنا به گفتهي خود بهدليل فراهم نبودن شرايط براي ادامهي كار در سازمان، از سمت خود كنارهگيري كرد.
خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پس از گذشت يك سال، ديدگاههاي ناصر پازوكي را دربارهي وضعيت كنوني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري جويا شد.
مسؤول پيشين دفتر ثبت آثار تاريخي و طبيعي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اظهار كرد: درحال حاضر، مجموعهي عملكرد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بهگونهاي است كه متوقف بودن بخش عمدهاي از كارهاي سازمان در آن بهوضوح ديده ميشود.
وي با اشاره به وضعيت كنوني دفتر ثبت آثار تاريخي و طبيعي، ادامه داد: رونقي كه اين دفتر بايد در ثبت آثار طبيعي و معنوي داشته باشد، ديگر وجود ندارد؛ چون هيچ تحركي در آن ايجاد نشده است.
او با مقايسهي وضعيت ثبت آثار در سالهاي هزار و سيصد و هشتاد و چهار هزار و سيصد و هشتاد و پنج، افزود: در سال هزار و سيصد و هشتاد و چهار حدود چهار هزار اثر در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدند و اين درحالي است كه در سال هزار و سيصد و هشتاد و پنج اين رقم به نصف رسيد. همچنين تاكنون هيچ اقدام اساسي براي ثبت ميراث طبيعي و معنوي صورت نگرفته است. حتا جلسههايي براي به نتيجه رسيدن برگزار شدند، ولي باز هم به نتيجهي درستي نرسيدند.
پازوكي با اشاره به سمت بعدي خود بهعنوان مدير اجرايي تهيهي نقشهي باستانشناسي كشور، گفت: سال گذشته، مجلس شوراي اسلامي، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را موظف به تهيهي نقشهي باستانشناسي كشور با اعتبار يك ميليارد تومان كرد؛ ولي اين اعتبار تا پايان سال به سازمان داده نشد و حتا طبق اخبار رسانهها، مجلس شوراي اسلامي در سال هزار و سيصد و هشتاد و شش هيچ اعتباري به تهيهي نقشهي باستانشناسي كشور تخصيص نداده است.
وي بيان كرد: اين بيتوجهيها به حدي است كه زماني نقل شد، يكي از اعضاي شوراي شهر تهران اعلام كرده است كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پيگير اين قضيه نيست و گويا قصد انجام اين كار را ندارد.
به عقيدهي او تهيهي نقشهي باستانشناسي كشور يكي از مهمترين كارهايي است كه به رونق ثبت آثار تاريخي، طبيعي و معنوي ميتواند كمك كند.
وي افزود: ستادي براي اين كار تشكيل شد و در كنار آن جلسههاي متعددي نيز برگزار شدند؛ ولي در نهايت، آن هم به مرحلهي عمل نرسيد و حتا اقدامي براي آن صورت نگرفت. اكنون با وجود گذشت حدود هشتاد سال از عمر باستانشناسي كشور، هنوز نميدانيم در ايران چند اثر تاريخي وجود دارد.
او تفاوت حداقل و حداكثر آثار تاريخي ايران را بين يكصد هزار تا يك ميليون و پانصد هزار اثر دانست و اظهار داشت: اميدواريم دست كم در اين دوره، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري شناسايي و مستندسازي آثار تاريخي كشور را انجام دهد، كارهايي كه هنوز استارت آنها زده نشده است.
وي از جمله علتهاي ضعف اجرايي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را بيگانه بودن بيشتر مسؤولان اين سازمان با ميراث فرهنگي ارزيابي و بيان كرد: اكنون بيشتر توجهها معطوف به گردشگري است، نه ميراث فرهنگي. با وجود اينكه ميراث فرهنگي به توجه مداوم براي نجات بناها، محوطهها و تپههاي در معرض خطر نيازمند است، ولي اكنون در يك حالت نيمهفراموشي قرار دارد.
مدير پيشين دفتر ثبت آثار تاريخي و طبيعي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تصريح كرد: از وضعيت فعلي اين سازمان شاكي هستم؛ چون مقولهي ميراث فرهنگي در انزوا است و كارهاي بسيار مهمي مانند تهيهي نقشهي باستانشناسي كشور هنوز اجرا نشدهاند.
او تاكيد كرد: بايد بدانيم در سطح كشور چه تعداد اثر تاريخي وجود دارد. بايد با اين كار از پيش آمدن قضايايي مانند سد سيوند و دهها مورد مشابه ديگر جلوگيري كرد.
وي با اشاره به نبود هيچ نظارتي بر حفظ و تخريب آثار، ادامه داد: اگر فقط يك نظارت جزيي همراه جمعآوري اطلاعات تاريخي وجود داشته باشد، با وجود اين اطلاعات، هرگز آثار تاريخي و فرهنگي در معرض تخريب قرار نميگيرد؛ اما اگر نظارتي در كار نباشد و در حقيقت، موضوع مورد توجه قرار نگرفته باشد، آنگاه آثار بهراحتي تخريب ميشوند.
پازوكي اضافه كرد: اميدوارم مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به اين ضرورت مهم بهعنوان يك راه حل توجه كنند. حتا اگر در چند سال، هيچ كار مرمتي و پژوهشي انجام نشود، ولي در اولويت نخست، تمام آثار تاريخي كشور را شناسايي و موقعيت آنها را ارزشگذاري كنند كه كدام اثر حفظ و كدام تخريب شود. در اين صورت، اجراي پروژههاي عمراني و صنعتي بهراحتي انجام ميشود.
مدير پيشين دفتر ثبت آثار تاريخي و طبيعي نياز به تامل، مطالعه و تحقيق را براي شناسايي ضعفها و ايرادهاي موجود در سازمان، يكي ديگر از راه حلهاي اساسي براي هرچه بهتر شدن وضعيت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري دانست.
سال گذشته و در نخستين ماههاي فعاليت مديران جديد، قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، در سخنان خود چندبار به اين مطلب اشاره كرد كه سياست اصلي اين سازمان، تقويت و توسعهي گردشگري در سراسر كشور است كه تا وقتي رونق نگيرد، بناهاي تاريخي قابل استفاده نخواهند بود.
در همان زمان، خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ديدگاه برخي كارشناسان و پيشكسوتان اين حوزهها را در اين زمينه كه اين رويكرد تا چه اندازه با اهداف و حتا بودجهي سازمان يادشده هماهنگي دارد، انعكاس داد.
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-915590&Lang=P