International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

                                                                                                                                            بازگشت به صفحه اصلی

 

 

 

 

 

 

 

 

گنجينه رامهرمز ميراث ملی است نه ارثيه سازمان ميراث فرهنگی

هيچ يک از مسئولين سازمان ميراث فرهنگی حاضر نيستند از گنجينه رامهرمز حرفی بزنند

 

 

 حاکم ناشناخته رامهرمز، آمار گنجينه اش را اعلام کرد

 

از: زهرا کشوری

بولدوزرها به جان تاريخي ناشناخته در دل زمين مي‌افتند و ناگهان كتابي پاره روبروي آن‌ها با صداي بلند خوانده مي‌شود. زمزمه ها در شهر مي پيچد و بار ديگر همچون هميشه،  پيش از ‌آنكه نيروي انتظامي و كارشناسان ميراث فرهنگي برسند ، ديگران خبردارمي‌شوند و برخي از اشيا به غارت مي‌رود.

 پس از آن كه آثار تاريخي رامهرمز كشف شد ،سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري اعلام كرد تمامي آنچه از توسط حفاران غير مجاز برده شده بود،  برگردانده شد و چند نفر هم دستگير شدند.

 

بررسي ‌هاي ميراث‌خبر نشان داد از آنچه امروزه با نام "گنجينه رامهرمز" ياد مي‌شود  چهارصد و هشتاد و هشت قطعه و شي طلا، سفال، فلز، سنگ مرمر و بسيار آثار ديگر  شماره گرفت و ثبت شد.

 

گنجينه اي كه امروزه در فرمانداري رامهرمز قرار دارد،اكنون بر سر دوراهي تهران و اهواز مانده: در اهواز بماند يا به موزه ملي برده شود.

 

تعداد اشيا گنجينه رامهرمز  بيش از هر چيزي دامن شايعات را گستراند و اين شايعات از سكوت مسئولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در برابر خبرنگاران و بايكوت خبري آنچه در روستاي جوبجي رامهرمز اتفاق افتاده بود جان گرفت.

 

 تعداد اشيا كشف شده مهمترين سوال مطبوعات و افكار عمومي بود. دامنه شايعه‌ها  تعداد آثار را بين سيصد تا هشتصد اعلام كرد اما تا به امروز هيچ يك از مسئولان سازمان ميراث فرهنگي حاضر به اعلام دقيق تعداد آن‌ها نشدند.

مهمترين دليلي كه عنوان شد، دور نگهداشتن سارقان و قاچاقچيان حرفه‌اي از اين اشيا عنوان شد. اما سكوت خبري تا جايي پيش رفت كه يكي از نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي تعداد اشيا را هشتصد شي اعلام كرد، سايت پليس تعداد آن‌ها را چهارصد شي عنوان كرد و آمارهاي متفاوتي همچنان از سوي رسانه‌هاي سراسري و محلي انتشار داده مي‌شود.

 

 اما آنچه دوازده ارديبهشت در اداره آگاهي رامهرمز به امضاي مسئولان اين شهر رسيد، از يك پلاك طلايي داراي تزئينات برجسته به ورزن سی و پنچ گرم آغاز شد.

 

 يك حلقه موسوم به حلقه قدرت داراي خط ميخي به وزن صد و هفتاد و پنج گرم، حلقه موسوم به "حلقه قدرت داراي نقش برجسته با وزن صد و پنج گرم، حلقه قدرت با وزن پنجاه و پنج گرم، حلقه قدرت شكسته داراي خط ميخي با وزن پنجاه و پنج گرم، حلقه قدرت داراي تزئينات با وزن پنچاه و پنچ گرم از اشيا قابل توجه باستان شناسان است.

 

 بسياري با توجه به وجود اين پنج‌حلقه مي‌خواهند بدانند اين حاكم كيست كه پنج حلقه قدرت با خود به دنياي باقي برده است.

 

 هرچند "آرمان شيشه‌گر"، كه امروزه سرپرستي هيات كاوش در اين منطقه را به عهده گرفته و به دستور روساي خويش حاضر به گفتگو با هيچ خبرنگاري بويژه خبرنگار ميراث‌خبر نيست، خط بطلان روي نظرات سايرين مي‌كشد و تنها بزرگترين حلقه را به عنوان حلقه موسوم به حلقه قدرت معرفي مي‌كند.

 

مچ‌بند داراي تزئينات با نگين داراي نود و پنج گرم وزن، شي بعدي بود كه در دستان كار‌شناسان قرار گرفت.

 

 دستبند طلايي باتزئينات دو سر به شكل آهو و گل نگين‌دار با وزن هشتاد و پنج گرم ، دستبند طلايي با تزئينات سبك دو سر گل با وزن پنجاه گرم، دو مچ بند ساده با وزن سيصد و بيست و پنج گرم، مچ بند داراي تزئينات نگين با وزن نود و پنج گرم، مچ بندي با با نقش آهو نگين‌دار داراي تزئينات به شكل گل  با وزن هفتاد و پنج گرم، مچ بند به وزن صد گرم(در اين فرصت جنس بعضي از اشيا نامعلوم است)، چهار مچ‌بند از جنس سليس با وزني دويست و هشتاد و پنج گرمي، يك قطعه طلاي داراي شكل به احتمال بسيار  سر اسب با تزنينات مارپيچ با وزن دويست و نود و پنج گرم( كارشناسان احتمال مي‌دهند دسته يك خنجر باشد)، چهار قطعه فلز طلا كه دو عدد بصورت بيضي، يكي شكسته و يكي به شكل لوله‌هاي باريك با تزئينات برجسته به وزن صد و هفتاد و پنج ، سه پلاك طلايي به شكل شبكه‌اي با وزن پانزده گرم، زنجير گردن بند طلايي داراي نگين با وزن هشتاد گرم، صد و پنجاه و پنج  دكمه تزنيني لباس از جنس طلا( بعضي از اين سكه‌ها شكسته شده‌اند) داراي اندازه‌هاي متفاوت با وزن بيست و پنج گرم، نود و نه مهره سوراخ‌دار در اندازه‌هاي بزرگ و كوچك از جنس طلا و پلاستيك با وزن سه هزار و هفتصد گرم و هفتصد سوت، انگشتر حلقه‌اي طلا با وزن چهار گرم، بيست و سه آويز گردن بند طلا با وزن چهارده گرم و هشتصد سوت، ده شي تزئيني با نقوش برجسته از جنس طلا در سی قطعه با وزن صد و سيزده گرم و دويست سوت، ده شي تزئيني از جنس طلا بصورت چهار قطعه به هم چسبيده و بصورت مهره‌هاي ريز سی و يک مميز هشتصد  ده شي تزئيني از جنس طلا بصورت هجده قطعه به هم چسبيده هجده مميز هشتصد گرم هقتصد سوت،  دو قطعه طلا به شكل سنجاق يا گوشواره داراي نگين به وزن چهار گرم هشتصد سوت،  يك ميله فلزي آهن با يك رو پلاك پرچ شده ازجنس طلا به وزن هفت گرم و هشتصد سوت،  چهل و هشت دانه مهره تسبيح از جنس عقيق در اندازه‌هاي گوناگون، يك عدد دندان شكسته كه در محل كاوش كشف شده، مجسمه فلزي به احتمال زياد از جنس مفرغ در حال نيايش و سوار بر ماهي، مجسمه نيم‌تنه كه بالاتنه آن شكسته و نامعلوم است به احتمال زياد از جنس مفرغ ساخته شده باشد از ديگر اشيا موجود در تابوت مفرغي كشف شده در رامهرمز است.

 

پس از استقرار تيم باستان‌شناسان و الك خاك‌هاي ايجاد شده در نتيجه عمليات عمراني شركت آب و فاضلاب سر اين مجسمه نيز كشف شد.

 

حلقه فلزي با جنس نامعلوم داراي رسوب گرفتگي، مجسمه شكسته فاقد سرو گردن به احتمال قوي از جنس مفرغ در حال نيايش ، سه پايه فلزي جنس مفرغ با سرپايه‌هايي به شكل مرغابي، ظروف داراي پايه و دو گوشه، ظروف مرمري شكسته داراي تزئينات برجسته و شيار‌دار، ظرف مرمري ساده داراي دو دسته، ظرف مرمري دراراي دو دسته و تزئينات بدنه به صورت شيار، ليوان سفيد رنگ از جنس سنگ‌گچ يا آهك، ظرف سفالي بصورت ليوان داراي دو دسته، پيمانه سفالي كوچك داراي لعاب كه لبه بالاي آن شكسته، لبه بالاي ظرف سفالي داراي لعاب، شي سفالي به شكل قالبي داراي محتويات استخواني شكسته، مقداري سفال شكسته، دستبند فلزي به احتمال زياد از جنس مفرغ،  قسمتي از ظرف شكسته به احتمال زياد از جنس نقره، ظرف فلزي شكسته از جنس نامعلوم(كارشناسان احتمال مي‌دهند از جنس مفرغ باشد)، سه ظرف فلزي كه كارشناسان احتمال مي‌دهد از جنس مفرغ باشد، دستبند از جنس مفرغ، شصت و هشت قطعه فلز از جنس مفرغ متعلق به تابوت شكسته و ظروف فلزي، قطعه‌اي از دستبند فلزي مفرغي ناقص و شكسته، قسمتي از تيغه خنجر شكسته، يك قطعه شيشه شكسته داراي لعاب و  ظرف شكسته داراي يك دسته مفرغي و چهار قطعه جنس مفرغ آخرين اشيا يافته شده در تابوت حاكمي ناشناخته متعلق به ايلامي نو است كه به ناگهان سربرآورده و تاريخ قطعه‌قطعه‌اش را به رخ كشانده‌است.

 

 

 

ف