بيانيه ها/آرشيو مطالب پاسارگاد/آرشيوخبرها / مقالات /آرشيو هنر و ادبيات/ تاريخ زدايي/ديداري ـ شنيداري/ و بخش های ديگر |
|
نتيجه کاوش های باستانی «بيش از صد سال» را چرا به مردم نشان نمی دهيد؟!
طاها هاشمی: وظيفه ميراث فرهنگي آبرساني به كشور نيست
كاوشهاي انجام شده در تنگه بلاغي براي نجات آثار باستاني در يك صد سال گذشته از كل كاوشهاي انجام شده در محوطههاي تاريخي كشور بيشتر بوده است
رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور در اختتاميه نخستين همايش "سيلك شناسنامه كهن ملي" با ابراز نگراني از تخريب آثار تاريخي و فرهنگي توسط حفاران غير مجاز و ساخت و سازهاي اخير، خواستار عزم ملي مردمي و همكاري همه جانبه مسئولان براي فرهنگ سازي و صيانت از ميراث فرهنگي كشور شد.
"طاها هاشمي"، رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور با بيان اين مطلب افزود: «ميراث فرهنگي تنها موضوعي است كه تمام ايرانيان را با هر عقيده و تفكري به هم پيوند ميزند. در گذشته دلسوزان اين عرصه تلاش كردهاند اما به تناسب آنچه در ايران وجود دارد، در اين عرصه تلاش نشده است. ما امروز در صيانت از ميراث فرهنگي مشكلات زيادي داريم و همه مسئولان بايد به آن به عنوان شناسنامهاي ملي توجه كنند.»
هاشمي با بيان اين مطلب كه ايران يك پيكره بزرگ تاريخي دارد افزود: «تمدنهاي پيش از تاريخي، دوران تاريخي و اسلامي هر سه يك پيكره را تشكيل ميدهند. اين كه سه موضوع ياد شده از هم را گاهي تفكيك ميكنند گناه نابخشودني است. ايران پيش از آنكه به اسلام روي بياورد، هزاران سال تجربه يكتا پرستي داشته و در هر دوره تاريخي، تمدن اين سرزمين رو به تعالي بوده و تكامل داشته است.»
وي از ديدار خود از دو منطقه آران و بيدگل و سيلك كاشان خبر داد و گفت: «پيش از اختتاميه از دو منطقه آران و بيدگل و سيلك كاشان ديدار كردم. در منطقه آران و بيدگل شهري از دوره اسلامي مدفون است كه حفاران غيرمجاز تا كنون بارها به جان قلعههاي تاريخي اين شهر افتادهاند و بخشي از آن را تخريب كردهاند.از سوي ديگر در سيلك كه يك تمدن عظيم پيش از تاريخي مدفون است، ساخت و سازها آن را تهديد ميكنند و رو به نابودي است.»
وي با بيان اينكه امروز در پايه يك عزم ملي بايد براي نجات آثار تاريخي فرهنگ سازي شود گفت: «تنها با آگاهي بخشيدن به اقشار گوناگون جامعه ميتوان اميدوار بود كه آثار تاريخي در امان ميمانند و آيندگان نيز از آن صيانت ميكنند.»
به گفته وي قرار است تيمي از پژوهشگران ايراني در منطقه آران و بيدگل حاضر شوند و اين منطقه باستاني را مورد كاوش قرار دهند.
هاشمي در ادامه صحبتهاي خود در مورد حفاريهاي غيرمجاز، گفت: «جرم يك حفار غيرمجاز كمتر از فروشنده مواد مخدر نيست و اگر كسي با فروش مواد مخدر جسم انسانها را آلوده ميكند، قاچاقچي اشياء عتيقه با خروج اين اشياء روح و هويت ملي ما را خدشه دار ميكند و اين موضوعي است كه دستگاه قضايي بايد به آن توجه داشته باشد.»
وي از بازگرداندن دويست قلم شي تاريخي جيرفت خبر داد و اين اقدام را در تاريخ ايران بيسابقه دانست.
هاشمي در اين همايش از صندوق ايران در يونسكو براي مرمت و ساماندهي بناهاي تاريخي ايران در خارج از مرزها خبر داد كه در سال جديد قرار است مبلغ يك ميليون دلار از سوي هيات دولت به اين امر اختصاص يابد.
رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي با استقبال از آمادگي دانشگاه كاشان براي همكاري علمي و پژوهشي ،خواستار عقد تفاهم نامهاي ميان پژوهشگاه و دانشگاه كاشان براي تعامل ميان دو دستگاه پژوهشي شد.
وي همچنين از راهاندازي پژوهشكده فرهنگ و تمدن به عنوان گذرگاهي از گذشته تا آينده خبر داد
هاشمي صيانت از ميراث فرهنگي را مهمترين تفكر سازمان ميراث فرهنگي دانست و گفت: «امروزه بخش مهمي از توان پژهشي پژوهشگاه معطوف به عمليات نجات بخشي از آثار باستاني پشت سدها شده است و در اين راه كوتاهي نميشود.»
وي در ادامه افزود: «امروز سازمان ميراث فرهنگي با افتخار ميگويد كه كاوشهاي انجام شده در تنگه بلاغي براي نجات آثار باستاني در يك صد سال گذشته از كل كاوشهاي انجام شده در محوطههاي تاريخي كشور بيشتر بوده است.»
وي با بيان اين مطلب كه وظيفه ميراث فرهنگي آبرساني به كشور نيست گفت: «در صورت تهديدي عليه آرمگاه كوروش در نتيجه رطوبت سد سيوند؛ در صورتي كه تمام راهها براي جلوگيري از اين تهديدي پاسخ ندهد، درياچه سد را خشك ميكنيم.»
وي در پايان سخنان خود از فيلم سی صد به عنوان تهاجمي به فرهنگ ايران ياد كرد و گفت: «زماني كه طبق الواح گلي به دست آمده از تخت جمشيد، تمامي كارگران حقوق داشته اند و از بردهداري خبري نبوده است فيلمي مثل 300 با دروغ به اين موضوعات مي پردازد. به اعتقاد من بايد با عزمي محكم در راه معرفي ميراث فرهنگي كشور بكوشيم.»
پيش از سخنان هاشمي، حسني مقدم، رئيس سازمان ميراث فرهنگي كاشان، طي سخناني از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور خواستار ارتباط بيشتر فرهنگي ميان ايرانيان داخل و خارج از كشور شد.
نخستين همايش سيلك شناسانامه كهن ملي ظهر امروز چهار خرداد هشتاد و شش با اعطاي جوايزي به برگزيدگان مسابقه فيلم كوتاه و عكس با موضوع سيلك در دانشگاه كاشان به كار خود خاتمه داد
حسن ظهوری
سوم خرداد هشتاد و شش
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=39237