بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟ 

علی اسدی سرپرست هيات کاوش در تنگه بلاغی:

سازه های  منحصر به فرد توليد نوشيدنی (شراب سازی) در تنگه بلاغی با آبگيری نابود خواهند شد

 

 تا به حال سه سازه تخريب شده و تنها يک سازه سالم مانده است

 

از: حسن ظهوري

سازه‌هاي توليد اشربه دوره ساساني در تنگه بلاغي به عنوان منحصر به فردترين اثر كشف شده در اين منطقه هنوز جابجا نشده‌اند . اين درحالي است كه با آبگيري سد سيوند، اين سازه‌ها كه نمونه آن‌ها در ايران ديده نشده، غرق مي‌شوند.

 

«علي اسدي»، سرپرست ايراني هيات ايران و لهستان در محوطه 64 تنگه بلاغي دراين‌باره به ميراث خبر گفت: «سازه‌هاي توليد اشربه تنگه بلاغي طي سه فصل كاوش در محوطه 64 به دست آمده و نمونه منحصر به فردي از سازه‌هاي دوره ساساني محسوب مي‌شود. اين سازه‌ها هنوز از تنگه بلاغي منتقل نشده‌اند.»

 

تا كنون چهارسازه توليد اشربه در تنگه بلاغي به دست‌آمده كه از اين چهارسازه، يك سازه قابليت انتقال دارد.

 

اسدي دراين‌باره به ميراث خبر گفت: «چهارسازه كه به شكل چهارحوضچه هستند، چهار در دو و نيم متر ابعاد دارند و با گچ و آهك فشرده و ساروج ساخته شده‌اند. از ميان اين چهارسازه، يك سازه از همه سالم‌تر است كه در صورت انتقال مي‌توان آن را جابجا كرد.»

 

وي افزود: «حوضچه هاي توليد اشربه از يك شيب نسبتا ملايمي تشكيل شده‌ كه در انتهاي آن سوراخي تعبيه شده و در پشت سوراخ نيز خمره‌ بزرگي گذشته مي‌شده كه مايع انگور در داخل آن ريخته مي‌شده است.»

 

به گفته اسدي آزمايش هاي گياه باستان‌شناسي روي دانه‌هاي به دست‌آمده از داخل خمره‌ها وجود انگور را در اين خمره‌ها تاييد مي‌كند.

 

چندي پيش بنياد پژوهشي پارسه و پاسارگاد دو كوره پخت سفال را كه از خشت ساخته شده بودند و حدود 7 هزار سال قدمت داشتند ، از تنگه بلاغي جابجا كرد.

 

 اين كوره‌‌ها اكنون در پايگاه پژوهشي پاسارگاد نگهداري مي‌شود.

 

اسدي درباره وضعيت سازه‌ها به ميراث خبر گفت: «دو سازه به علت رشد درخت "بند" از بين رفته‌اند و از ميان دو سازه ديگر، خمره يكي از سازها نيز تخريب شده است. در اين ميان تنها يك سازه كه بر خلاف بقيه از حوضچه كوچكتري تشكيل شده است سالم مانده و به علت آن‌كه قرار بود اين سازه منتقل شود، خمره ‌آن نيز از زير خاك بيرون نيامده است. البته در صورت بيرون آمدن خمره، حوضچه كوچك نيز تخريب مي‌شود.»

 

محوطه 64 يكي از محوطه‌هاي مهم تنگه بلاغي و بزرگترين محوطه اين منطقه محسوب مي‌شود.

 

با آبگيري سد سيوند، پس از عبور آب از سقف 1805 ،اين محوطه غرق مي‌شود.

شيراز _ خبرگزاري ميراث فرهنگي

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=37700