بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟

تفاوت سد دوران هخامنشی با سد سيوند اين است که سد دوران هخامنشی بر روی آثار باستانی ساخته نشده بود

***

سد سيوند روی سد باستانی دوره هخامنشی ساخته شده است

محسن زيدی سرپرست هيات ايرانی:

 از آن جا كه در تنگه بلاغي آثاري از دوره هخامنشي ديده مي‌شود، احتمالا ميزان ارتفاع سد كم بوده و به همين دليل آب كمي پشت آن جمع مي‌شده است.

حسن ظهوري

 بررسي و شناسايي منطقه تنگه بلاغي در كنار مطالعات باستان‌شناسي فاش كرد سدسيوند روي سدي از دوره هخامنشي ساخته شده است. 

«محسن زيدي»، سرپرست ايراني هيات مشترك ايران و ژاپن دراين‌باره به ميراث خبر گفت: «مطالعات باستان‌شناسي و پيگردي‌هاي منطقه تنگه بلاغي فاش كرد سد سيوند روي سدي از دوره هخامنشي ساخته شده است. اين موضوع را مهندسان سد نيز تاييد كردند كه پيش از ساخته شدن سد سيوند، سدي سنگي در تنگه وجود داشته است كه اكنون از بين رفته است.»

 

به گفته وي مردم منطقه به سد هخامنشي تنگه بلاغي به علت برشي كه در سنگ‌ها وجود داشته، "سنگ‌بر سبز‌ علي" مي‌گفتند.

 

زيدي به ميراث خبر گفت: «كمي جلوتر از تنگه بلاغي و در نزديكي تپه رحمت‌آباد، آن‌جا كه مسير رودخانه تنگتر مي‌شود يك سد خاكي ديگر از دوره هخامنشي ساخته شده است كه نيمه ‌كاره رها شده و احتمالا پيش از آن‌كه سد تنگه بلاغي ساخته شود آن را ساخته بودند.»

 

در ادامه سد هخامنشي تنگه بلاغي، كانال‌هاي آبي را در كوه كنده بودند كه مسير آبرساني به رحمت‌آباد و قوام‌آباد شكل گيرد.

 

 به همين دليل انتخاب محل سد كاملا محاسبه شده است و كانال‌هاي كشيده شده در كوه و روي كوه ،مسير رودخانه را تغيير مي‌داده است.

 

به گفته زيدي از آن جا كه در تنگه بلاغي آثاري از دوره هخامنشي ديده مي‌شود، احتمالا ميزان ارتفاع سد كم بوده و به همين دليل آب كمي پشت آن جمع مي‌شده است.

 

در حال حاضر هيات ايران و ژاپن قصد دارند با تهيه عكس‌هاي هوايي و نقشه‌هاي ماهواره‌اي كه پيش از ساخته شدن سد از محل گرفته شده، محل دقيق سد را شناسايي كنند.

 

وجود سدي از دوره هخامنشي نشان مي‌دهد كه 2500 سال پيش نيز اين منطقه مورد توجه هخامنشيان بوده و از اين تنگه براي مهار كردن آب استفاده مي‌كردند.

 

پاسارگاد_ خبرگزاري ميراث فرهنگي

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=37760