|
آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟
هنوز هيچ نشانی از هخامنشيان در بندر لنگه ديده نشد
زهراكشوري
متون تاريخي بندرلنگه را يكي از حكومتهاي تابعه هخامنشيان ميدانند، اما كاوشهاي باستانشناسان هيچ نشاني از اين حكومت نديد تا هخامنشيان يك بار ديگر خويش را از ديد باستانشناسان پنهان دارند ويك مجهول را بر هزار سوال بي پاسخ تاريخي بيفزايند.
قلعه سلاسل شوشتر نيز امسال نخستين فصل كاوش خويش را با هدف يافتن ردي از حكومت هخامنشيان پشت سر گذاشت اما دراين شهر نيز اين حكومت باستانشناسان را دست خالي باز گرداندند.
در بندر لنگه باستانشناسان با توجه به يافتن لايههاي مرجاني در اين منطقه احتمال ميدهند گستره خليجفارس اواخر هزاره دوم و هزاره اول پيش از ميلاد بيشتر از امروز بوده باشد. و امكان ايجاد استقرار در زمان هخامنشيان در اين نقطه وجود ندارد آنها وجود بخشي از قلعه پرتغاليهاي كنگ زير آب را گواه ادعا خود ميدانند.
در شوشتر نيز آثار موجود قلعه را متعلق به دوران ساساني ميداند اما متون تاريخي موجود اصرار بر هخامنشي بودن اين قلعه دارند.
قلعه «سلاسل» در مركز تقسيم آب مجموعه آبشارهاي شوشتر قرار گرفته است. آب جمع شده از رودخانه ها از زير اين قلعه مي گذشته و سپس به نقاط ديگر شهر تقسيم مي شده است. مديران اين مجموعه آنچنان در كار خود متخصص بودند كه حتي با عوض شدن حكومت ها نيز در مديريت آنان خللي وارد نمي شد.
در بيشتركتابهاي تذكره و جغرافيا از «نهرداريان» يا «نهر دارا» نام برده مي شود كه بخشي از آب چهار دانگه يا شطيط را از شمال غرب شهر به جنوب غرب آن مي رسانيد. پس از گذشتن از پلي كه امروز به نام پل نفسكش شهرت دارد و در كنار بقعه ي امامزاده عبدالله واقع است، آب را به اراضي پائين دست مي رسانيده است. اين متون نهرداريون را متعلق به داريوش هخامنشي ميداند.
بررسيهاي باستانشناسي بندر لنگه به سرپرستي "داوود آبيان" و گمانهزنيهاي قلعه سلاسل به سرپرستي " حسن درخشي انجام شد
بندرلنگه(خبرگزاري ميراث فرهنگي)
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=37866