بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟

 

يکی از غارهای بيستون زيستگاه يک سوسمار نادر در جهان است

پرونده اين سوسمار به زودی برای ثبت در فهرست ميراث طبيعی به يونسکو می رود

زهراكشوري

سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كرمانشاه پرونده ثبت جهاني سوسمار منحصر به فرد را كرمانشاه براي ثبت در فهرست ميراث طبيعي به يونسكو ارسال مي كند. پيشتر قرار بود اين سوسمار به عنوان الحاقيه بيستون در آثار جهاني يونسكو قرار گيرد.

 

"مليحه مهدي‌آبادي"، مدير پايگاه پژوهشي بيستون در گفتگو با ميراث‌خبر از تهيه پرونده‌اي جداگانه براي سوسمار منحصربه فرد كرمانشاه به منظور ثبت در فهرست آثار طبيعي يونسكو خبر داد و گفت:«سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با توجه به اهميت و شاخص بودن اين سوسمار تصميم گرفت پرونده‌اي جداگانه براي ثبت "جكوي غارزي" كرمانشاه تهيه و براي ثبت در فهرست ميراث طبيعي به يونسكو ارسال كند.»

 

به گفته وي يكي از غارهاي بيستون تنها زيستگاه اين گونه سوسمار در دنياست و ذخيره ژني جهاني محسوب مي‌شود.

 

وجود مهمترين و برجسته‌ترين زيستگاه‌هاي طبيعي حفاظت از تنوع زيستي از معيارهاي يونسكو براي ثبت محيط‌هاي طبيعي است،محيط‌هايي كه دربرگيرنده گونه‌هاي ويژه است و از لحاظ علمي وحفاظتي ارزش جهاني دارد.

 

اين گونه سوسمار، نادر و بسيار قديمي است و در حدود  6 تا 8 سانتي‌متر طول دارد و تنها در داخل غاري در رشته كوه زاگرس در منطقه كرمانشاه ديده شده است.

 

تاكنون در هيچ كجاي دنيا وجود چنين سوسمار گزارش نشده است.

 

60 ميليون سال از تكامل اين گونه جانوري كه با نام "جكوي غارزي كرمانشاه" به دنيا معرفي شده است، مي‌گذرد. جكوي كرمانشاه تخم‌گذار است و سالي حداكثر يك تا دو عدد تخم مي‌گذارد.

 

جكوي غارزي كرمانشاه حشره‌خوار و شبگرد است و در روز هيچ‌فعاليتي از خود نشان نمي‌دهد. اين سوسمار شب براي شكار حشره‌ها به دهانه غار مي‌آيد. در محل زندگي آن آبي وجود ندارد و آب مورد نياز بدنش را از طريق تغذيه حشره‌ها تامين مي‌كند.

 

از جمعيت اين گونه سوسمار‌ 12 تا 15 عدد باقي مانده است. اين سوسمار حدود 15 سال در شرايط طبيعي عمر مي‌كند. 2 تا 3 نيز طول مي‌كشد تا بالغ شود. نر و ماده آن تقريبا از هم قابل تشخيص است.

 

بزرگترين دشمن اين گونه سوسمار، آتش است. اگر آتشي در غار روشن شود ممكن است به مرگ اين گونه زيستي منجر بينجامد.

 

"نصرالله رستگار پويايي"، استاديار دانشكده علوم دانشگاه "رازي" كاشف جكوي غارزي است.

كرمانشاه(خبرگزاري ميراث فرهنگي)

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=37705