بيانيه ها/آرشيو مطالب  پاسارگاد/آرشيوخبرها / مقالات /آرشيو هنر و ادبيات/ تاريخ زدايي/ديداري ـ شنيداري/ و بخش های ديگر 

بازگشت به صفحه اصلی

 

 

شاهنامه بايسنقری و ربع نامه رشيدی در فهرست حافظه جهانی ثبت شد

 

شاهنامه بايسنقري و خوشنويسي آن در حد عالي است و بر شمسه مزين آن كه با حروف طلا نگاشته شده است اين عبارت ديده مي‌شود"خزانه سلطان.......بايسنقر".

نام بايسنقر روي گچ‌بري‌هاي ساختمان‌هاي به تصوير كشيده شده در مينياتورها نيز ديده مي‌شود.

خطاط اين شاهنامه جعفرالبايسنقري است و تاريخ كتابت اين شاهنامه با توجه به بخش پاياني كتاب به تاريخ 883 هجري است.

بنا بر اين گزارش در اواخر قرن هفتم و ابتداي قرن هشتم هجري- قمري وقف‌نامه‌اي بزرگ و كامل توسط دانشمند بزرگ اسلامي وايراني، خواجه رشيدالدين فضل الله همداني وزير غازان خان ايلخاني به رشته حرير درآمد كه با دقت و ظرافت بسيار بالايي به تبيين نظام مديريتي و تشكيلات اداري، مالي و شرايط وقف و مصارف مجموعه بزرگ ربع رشيدي در شهر تبريز مي‌پرداخت.

اين وقف‌نامه، فهرست جامعي از موقوفات، هزينه‌ها و برنامه‌هاي اداري و مالي را تبيين مي‌كند. وقف‌نامه ربع رشيدي در 382 صفحه نگاشته شده كه ابتداري آن تا پايان فصل هفدهم وقف‌نامه به خط خواجه،توسط عبدالله‌ بن عمر بن محمد التبريزي الحسني، حاكم وقت تبريز و دو نفر ديگر كتابت شده است.

به گزارش ميراث آريا،نام اصلي نسخه كه در ابتداي آن و توسط واقف و كاتب، يعني خواجه رشيدالدين فضل‌الله و با خط ثلث و آب طلا به نام "الوقفيه الرشيديه بخط الواقف في بيان شرايط امورالوقف و المصارف" نوشته شده است.

محتواي وقف‌نامه ربع رشيدي شامل شرايط ، نحوه پرداخت مستمري‌ها ، هزينه‌ها ، مديريت منابع انساني ،ابنيه و موقوفات و ذكر جزييات تشكيلاتي، اداري و مالي مجموعه ربع رشيدي است.

نسخه اصلي اين وقف‌نامه كه اكنون در كتابخانه ملي(مركزي) تبريز نگهداري و محافظت مي‌شود تا سال 1348 در دست بازماندگان مرحوم حاجي ذكاءالدوله سراجمير، ساكن تبريز بوده است كه در سال مذكور به وسيله انجمن آثار ملي، از اين خانواده خريداري واز روي آن عكسبرداري شد و در هزار نسخه در سال 1350 منتشر شد.