International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

يبانيه ها | آرشيو مطالب  پاسارگاد | آرشيوخبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيوتاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | و آرشيو هاي ديگر

بازگشت به صفحه اصلی

 

زنان در فرهنگ ايراني به هيچ روي كم‌تر از مردان نبودند

ارجمندي زن در ايران هنگامي بيشتر بر ما آشكار مي‌شود كه ارج و ارزش زن را در فرهنگ و تاريخ ايران

 با پايگاه زن در ديگر كشورها بسنجيم

از: دکتر مير جلال الدين کزازی

اگر با نگاهي فراخ و گيرا به تاريخ و فرهنگ ايران بنگريم، آشكارا مي‌بينيم كه جايگاه و پايگاه زن در ايران‌زمين بسيار والا بوده است.

ارجمندي زن در ايران هنگامي بيشتر بر ما آشكار مي‌شود كه ارج و ارزش زن را در فرهنگ و تاريخ ايران با پايگاه زن در ديگر كشورها بسنجيم.

وي ادامه داد: اگر هنجارها و روندهاي پايدار را پايه بگيريم، زن ايراني نه‌تنها كمتر و فروتر از مرد نيست، بلكه گاهي حتا فراتر و برتر از مرد است و هم‌ترازي ، برابري و هم‌پايگي او با مرد ناگفته آشكار خواهد شد.

او به جايگاه زن در كتاب شاهنامه‌ي فردوسي اشاره كرد و گفت: اگر به شاهنامه بنگريم كه فرهنگ و منش ايراني به يك‌بارگي در آن بازتافته است، آشكارا مي‌بينيم كه زنان در اين نامه‌ي نامدار به هيچ روي كم‌تر از مردان نيستند. زنان شاهنامه آن‌چنان كه گفته آمد، نه‌تنها هم‌تراز و هم‌پايه‌ي مردان هستند، گاهي از آنها هم فراتر مي‌روند.

اين پژوهشگر به سيندخت و گردآفريد در شاهنامه اشاره كرد و اظهار داشت: سيندخت مادر رودابه در شاهنامه، برترين نمونه‌ي خردمندي، انديشه‌ورزي و چاره‌گري است و آن‌چنان گره‌اي كور را با سرانگشت دانايي خود مي‌گشايد كه مردان بزرگي مانند سام، پهلوان نامدار ايران و منوچهر، شهريار شكوهمند در آن در مي‌مانند.

وي توضيح داد: گردآفريد نيز دختري ايراني است كه در زمينه‌اي بالا برمي‌افرازد و شگفتي مي‌سازد كه قلمروي ويژه‌ي مردان است در آوردگاه. او مي‌تواند پهلوان بزرگ و بي‌همانندي همچون سهراب را به چالش و هماوردي بكشاند و در برابر او تاب بياورد و بايستد.

اين استاد دانشگاه اين كار را كاري شگرف دانست كه از هژير سردار ايراني برنمي‌آيد.

او افزود: بر اين پايه است كه مي‌توانيم اشاره كنيم كه زنان در فرهنگ ايراني به هيچ روي كم‌تر از مردان نبودند و زن بودن در سنجش با مرد بودن، مايه‌ي خواري و پستي شمرده نمي‌شود.

اين نويسنده و پژوهشگر اضافه كرد: مردان نيز بارها بسيار بيشتر از زنان نكوهيده شده‌اند و شهرياري مانند كاووس در شاهنامه چهره‌اي نكوهيده دارد و اين خوارداشت‌ها به ساختار داستان بازمي‌گردد. در جهان‌بيني ايراني، زن و مرد هم‌تراز و هم‌پايه هستند و اين هم‌ترازي و هم‌پايگي، اجتماعي است و زن و مرد مي‌بايد، همچون شهروند جامعه يك پايه و يك تراز باشند.

http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-953285&Lang=P