International Committee to Save the Archeological Sites of Pasargad |
|
يبانيه ها | آرشيو مطالب پاسارگاد | آرشيوخبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيوتاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | و آرشيو هاي ديگر
به دليل بی توجهی سازمان ميراث فرهنگی
يکی از محوطه های مهم باستانی مورد تخريب، و چپاول است
كاوشهاي نجات بخشي محوطه 3هزار ساله ميلاجرد در استان اصفهان كه غارت سالهاي گذشته آن را به جيرفت 2 مشهور كرده، به علت مسائل مالي و اعتباري بلاتكليف مانده و باستانشناسان معتقدند در صورتي كه اين كاوشها انجام نشود، شايد ديگري آثاري براي مطالعه دراين محوطه باقي نماند.
"مهرداد ملكزاده"، سرپرست كاوش در محوطه ميلاجرد اصفهان دراينباره به ميراث خبر گفت: «محوطه باستاني ميلاجرد از آن جهت كه امتداد فرهنگ سفال خاكستري را در نواحي جنوبي ايران به ما نشان ميدهد بسيار اهمت دارد. از سوي ديگر اين محوطه باستاني كه تا امروز به شدت غارت شده است، به نوعي ادامه همان فرهنگ سفال خاكستري سيلك (كه به سيلك 5 مشهور است) است.»
محوطه باستاني سيلك، يكي از محوطههاي باستاني مهم كشور است كه در كاشان واقع شده و هقتاد سال پيش توسط رومن گريشمن حفاري و كاوش شد.
ملك زاده گفت:«پس از كاوشهاي گريشمن، محوطههاي ديگري در مركز فلات ايران با مشخصات فرهنگ سفال خاكستري يافت شد كه از آن جمله ميتوان محوطه باستاني قيطريه تهران، خوروين، دروس، دشت قزوين و تپه قبرستان سگزآباد را نام برد.»
محوطه باستاني ميلاجرد جنوبيترين محوطه عصر آهن است كه به دوره دوم عصر آهن (حدود سالهاي 1250 تا 880 پيش از ميلاد مسيح) مربوط ميشود و باستانشناسان از آن به عنوان پازل فرهنگي اين دوران ياد ميكنند.
محوطه باستاني ميلاجرد حدود 100 در 100 متر وسعت دارد اما شواهد باستانشناسي حاكي از آن است كه وسعت اين محوطه بيشاز اين ارقام است.
ميلاجر محوطهاي گورستاني است و حدود 5 سال قبل هنگام عبور لولههاي گاز كشف شد و زماني كه مردم از وجود آن مطلع شدند، غارت اين محوطه نيز آغاز شد.
اشياء داخل قبور اين محوطه، نمونههاي خوبي از عصر آهن دو ايران محسوب ميشوند و با نمونههاي يافت شده در محوطه باستاني سيلك و گورستان الف آن برابري ميكند.
در حالي كه اواخر سال گذشته و اوايل سال جاري زمزمههايي در مورد كاوشهاي نجات بخشي اين محوطه باستاني به گوش ميرسيد، اما همچنان پاي باستانشناسان به اين محوطه باستاني باز نشده است.
"محسن جاوري"، مدير دفتر باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان دراينباره به ميراث خبر گفت: «اعتبارات كاوش در اين محوطه باستاني به سال هشتاد و پنج مربوط ميشود و با آمدن آن در اعتبارات سال هشتاد و شش مشكلاتي به وجود آمده كه كاوش در اين محوطه را با تاخير مواجه كرده است.»
وي گفت: «تلاش ميكنيم سازمان مديريت برنامه و بودجه را راضي كنيم تا مشكل جابجايي اعتبارات را بر طرف كند و پس از آن كاوش در اين محوطه را آغاز كنيم.»
وي افزود: «برنامه كاوش در محوطه باستاني ميلاجرد از جمله برنامههاي استاني بود و از بر همين اساس از مهرداد ملكزاده كه در دوره آهن تخصص دارند خواسته شد تا براي كاوش به اصفهان بيايند، اما مشكلات اعتباري باعث شد تا همه فعاليتها متوقف باقي بماند.»
محوطه باستاني ميلاجرد هنوز حريم مصوب ندارد و يكي از اهداف باستانشناسان، تعيين حريم و گمانهزني اين سايت باستاني بوده است.
اين محوطه باستاني تا پيشاز اين متروك مانده بود و توجهي به آن نميشد.
غارتهاي پي در پي، طي 4 تا 5 سال پيش باعث شده تا اين محوطه امروز نام جيرفت 2 را به خود اختصاص دهد.
"سعيد بكتاش"، درباره تمهيدات امنيتي انديشيده شده در اين محوطه باستاني گفت: «اكنون با افزايش نيروهاي يگان پاسداران سعي ميكنيم از اين محوطه باستاني محافظت شود. اما استان اصفهان محوطههاي باستاني بيشماري دارد كه نگهداري از آنها نياز به نيروهاي بيشتري است.»
به گفته وي كاوشهاي باستانشناسي در استان اصفهان تنها با تدوين برنامهريزيهاي انجام گرفته پيش ميرود و كلنگي در محوطهاي فرود نميآيد مگر آنكه در مورد كاوش در آن محوطه برنامه ريزيهاي دقيقي انجام شود.
غارت محوطه باستاني ميلاجرد با دستگيري چند تن از عاملان اين اتفاق متوقف ماند اما باستانشناسان معتقدند كه همچنان اين غارتها ادامه دارد و تنها راه نجات اين محوطه باستاني انجام كاوشهاي نجات بخشي است.
بر اثر غارت اين محوطه باستاني در گذشته، گورها بر هم ريخته و "مضطرب" شدهاند و بسياري از اشياء به غارت رفتهاند. باستان شناسان مي گويند در صورتي كه هرچه سريعتر فكري براي اين محوطه باستاني نشود، به زودي شاهد از بين رفتن آن خواهيم بود.
حسن ظهوری
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=39961