International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

يبانيه ها | آرشيو مطالب  پاسارگاد | آرشيوخبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيوتاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | و آرشيو هاي ديگر

بازگشت به صفحه اصلی

 

 مسئولين دولتی بی خبر از مردم و مطبوعات چه بلايي دارند بر سر چغا زنبيل می آوردند

سرنوشت چغا زنبيل پشت درهای بسته رقم می خورد

 

ميزان مواد منفجره به كار برده شده در انفجارها و لرزه‌هاي ايجاد شده توسط شركت نفت ايران در منطقه چغازنبيل از سري‌ترين نكته‌هاي مناقشه نفت و چغازنبيل طي يك‌سال گذشته بود كه نه وزارت نفت پاسخ واضحي به آن داد نه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كه متولي حفاظت از آثار باستاني كشور است اما به گفته مسئولان اين سازمان، مهمترين موردي بود كه زمان حل مسئله چغازنبيل را بيش يك سال طولاني كرد.

 

 همين گذشت زمان حساسيت افكار عمومي و مطبوعات را از بين برد تا زماني كه خبر عمليات اكتشافي و انفجاري وزارت نفت دوباره توجه را به سو ي اين سايت ايلامي معطوف كرد.

 

خبر انجام اين عمليات از سوي هيچ مسئولي به مطبوعات درز پيدا نكرد و ميراث‌خبر زماني خبر را  منعكس كرد كه اين عمليات با اقدام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري متوقف شده بود تا به گفته مدير دفتر محوطه‌ها و بناهاي تاريخي اين سازمان فرصتي يابد تا گروهي از كارشناسان سازمان، دانشگاه تهران و نماينده شركت ملي نفت براي انجام لرزه‌نگاري به اين منطقه اعزام كند.اين در حالي است كه پيش از اين سازمان ميراث فرهنگي از انجام و اتمام عمليات لرزه‌نگاري خبر داده بود.

 

آغاز ماجرا

شركت ملي نفت ايران به گفته مسئولان سازمان ميراث فرهنگي يك بار ديگر بدون اطلاع‌سازمان اقدام به انجام عمليات انفجاري براي ثبت ميزان ذخاير نفت و گاز موجود در منطقه چغازنبيل كرد.

 

زماني كه براي نخستين بار ماجراي نفت و چغازنبيل در شمال خوزستان جان گرفت ،با واكنش مطبوعات و اعتراض كارشناسان و باستان‌شناسان سازمان ميراث فرهنگي متوقف شد.

 

" محمدعلي ‌زاده‌محمدي "، معاون مدير اكتشافات شركت ملي نفت در كنفرانسي با حضور بسياري از نمايندگان مطبوعات و خبرگزاري ها ادعاي بي اطلاعي سازمان ميراث فرهنگي از اين عمليات را رد كرد اما توضيح بيشتري هم در اين مورد نداد.

 

سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري به‌ تازگي از توقف انفجارهاي پنهاني وزارت نفت در منطقه چغازنبيل و شمال خوزستان خبر داده است تا فرصتي براي انجام مطالعات لرزه‌نگاري كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و دانشگاه تهران دست دهد و ميزان تاثير انفجارها روي سازه‌هاي خشتي منطقه بررسي شود.

 

 تماس هاي تلفني خبرنگار ميراث خبر براي گفتگو با محمدي‌زاده همچون گذشته بي نتيجه ماند و شركت ملي ايران يك بار ديگر سياست سكوت را در برابر آنچه در شمال خوزستان و در منطقه چغازنبيل اتفاق مي‌افتد انتخاب كرد.

 

ازسوي ديگر پس از پرس و جوهاي بسيار هيچ از يك كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري حاضر به گفتگو با ميراث‌خبر و بيان جزئيات آنچه در اين منطقه اتفاق افتاده نيستند و كسي نمي‌داند عمليات انجام گرفته توسط شركت نفت در كدام محدوده و با چه وسعتي انجام گرفته‌است.

 

 آيا اين عمليات به 53 محوطه كه قدمت  بيشتر آن‌ها به دوران ايلامي باز مي‌گردد و در بررسي‌هاي تيم باستان‌شناسان پژوهشكده سازمان ميراث فرهنگي شناسايي شده، خسارتي زده يا خير.

 

اما مهمتر از همه خبر توقف عمليات اكتشاف شركت ملي توسط سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري براي انجام عمليات لرزه‌نگاري و سنجش ميزان تاثير سوء احتمالي اين لرزه‌ها روي آثار موجود در منطقه است.

 

 اين در حالي است كه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در گفتگوي چندي پيش خود با ميراث‌خبر از پايان گرفتن عمليات لرزه‌نگاري كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي داده بود.

لرزه‌نگاري وزارت نفت در چغازنبيل به پايان رسيد

 

خبر پاپان گرفتن عمليات لرزه‌نگاري در اين منطقه در حالي روي تلكس‌هاي خبري رفت كه به گفته "سياوش صابري"، مدير دفتر محوطه‌ها و بناهاي تاريخي سازمان ميراث فرهنگي  تنها80 درصد كارهاي اداري براي اعزام كارشناسان به منطقه انجام شده و هنوز اين تيم به منطقه اعزام نشده است.

 

همان زمان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از اتمام اين لرزه‌نگاري‌ها خبر داد و در پاسخ سوال ميراث‌خبر مبني بر وجود كارشناس ناظر سازمان ميراث فرهنگي براساس تصميم ‌گيري‌هاي گذشته در جلسه هاي مكرر،  در زمان انجام اين عمليات سكوت و تاكيد كرد همه جزئيات يك برنامه را نبايد به گوش رسانه‌ها و افكار عمومي رساند.

 

اما "حسن فاضلي‌نشلي" رئيس پژوهشكده باستان شناسي در همين گفتگو تاكيد كرد كه عمليات لرزه‌نگاري شركت نفت هيچ تاثير سويي روي آثار ندارد.

 

 وي در گفتگوي تازه خود با ميراث‌خبر از چرايي توقف عمليات وزارت نفت با توجه به اطميناني كه كارشناسان سازمان مبني بر نبود تهديد از سوي اين عمليات براي آثار باستاني و انجام مجدد آزمايش‌هاي لرزه‌نگاري داده‌اند اظهار بي‌اطلاعي كرد.

 

چندي پيش يك جلسه با حضور كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و شركت نفت برگزار شد كه هيچ خبري از نتيجه آن به گوش مطبوعات نرسيد. البته اين جلسه ها به گفته كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي تا رسيدن به نتيجه مورد نظر ادامه دارد.

  

چغازنبيل روي طاقديسي قرار دارد كه در نقشه وزارت نفت به نام طاقديس "سردر آبادي" معروف است.

 

كارشناسان احتمال مي‌دهند اين طاقديس، يك تله نفتي باشد به همين علت 9 ماه پيش يك گروه از كارشناسان وزارت نفت، سه مسير را براي استخراج نفت در منطقه چغازنبيل حفر كردند.

 

 نزديك‌ترين مسير استخراج نفت به چغازنبيل 300 متر بود و همين موضوع باعث اعتراض بسياري از دوستداران ميراث فرهنگي و واكنش سريع رسانه‌ها شد كه به توقف اين عمليات انجاميد.

 

پس از انجام مذاكرات بسيار بين مسئولان وزارت نفت و سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري، قرار شد سازمان با بهره‌گيري از نظر گروهي مشاوران ميزان تاثير انفجارها بر چغازنبيل را مشخص و آثار موجود در اين محدوده را شناسايي كند.

 

كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اعتقاد داشتند در اين منطقه آثار باستاني بسيار زياد و ناشناخته‌اي وجود دارد كه با انجام كاوش‌هاي نفتي تخريب مي‌شود.

 

 چغازنبيل يكي از سايت‌هاي باستاني كشور است كه در فهرست آثار جهاني يونسكو به ثبت رسيده‌. محوطه تاريخي چغازنبيل در جنوب غربي ايران در استان خوزستان قرار گرفته است.

 

شهر دوراونتاش در اين محدوده نيز اوايل قرن 13 پيش از ميلاد توسط پادشاه عيلامي «اونتاش نپيريشا» در نزديكي رود دز ساخته شد.

 

دوراونتاش به معناي قلعه اونتاش است. در مركز اين شهر معبد عظيمي ساخته شده كه اكنون دو طبقه از آن پابرجاست. اين معبد موسوم به زيگورات، بزرگترين اثر به جاي مانده از تمدن ايلامي است. اين محوطه بين سال هاي 1951 تا 1962 توسط رومن گيريشمن فرانسوي حفاري شد.

زهرا کشوری

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=39842