|
آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟
استفاده ابزاری از دندان برای کارهای هنری در پنج هزار سال پيش
بررسي و آسيب شناسي 40 مورد دندان اسكلتهاي شهر سوخته نشان ميدهد ساكنان اين منطقه 5 هزار سال پيش براي ساخت اشياي بافتني از قبيل حصير و سبد، از دندانهاي خود نيز استفاده ميكردند.
«فرزاد فروزانفر»، سرپرست دفتر انسان شناسي پژوهشكده باستان شناسي و انسان شناس هيات باستانشناسي شهر سوخته دراينباره به ميراث خبر گفت: «در ادامه مطالعات آسيب شناسي دندان که به صورت يک تيم مشترک توسط اينجانب از پژوهشکده باستان شناسي ايران و دکتر کرسي لورنتس از دانشگاه نيوکسل صورت مي گيرد، بيش از 40 مورد آسيب شناسي دندان شناسايي شده است. در اين ميان يکي از موارد مهم مربوط به زني جوان است که از دندان خود به عنوان ابزار استفاده مي کرده است.»
وي افزود: «اين نوع فعاليت ها بيشتر مربوط به ساخت اشياي بافتني، مانند حصير بافي و سبد بافي و کارهايي از اين نوع مي شده است.»
اين نوع مشاغل، خاص يک گروه و يا مربوط به سنين معين نبوده، بلکه بستگي به ذوق و سليقه و هنر افراد داشته است.
فروزانفر در اين باره به ميراث خبر گفت: «در شهرسوخته استفاده ابزاري از دندان را در مردان و زنان و در سنين مختلف مشاهده مي کنيم. آنچه مسلم است، استفاده ابزاري از دندان براي بافت انواع اشياء و لوازم خانگي و کارگاهي، مفروش کردن خانه ها، حمل کالا و بسته بندي آنها با استفاده از الياف گياهي و پشم، فراتر از يک کار هنري در اوقات فراغت، به عنوان يکي از مشاغل رايج شهرسوخته مورد توجه قرار مي گيرد.»
پيش از اين بررسي و آسيبشناسي اندام بزرگسالان اسكلتهاي شهرسوخته كه به تازگي توسط پژوهشكده باستانشناسي و دانشگاه نيوكاسل انگلستان آغاز شده، منجر به شناسايي يك سواركار حرفهاي در 5 هزار سال پيش شد. عوارض استخواني نشان ميدهد اين فرد از نوجواني تا لحظه مرگ سواركاري ميكرده است.
تا كنون بيشاز 600 نمونه اسكلت از گورستان باستاني شهر سوخته به دست آمده است.
اين اسكلتها اكنون در پوششهاي ويژه اي نگهداري ميشوند و به تازگي نيز مطالعات دهان و دندان آنها توسط هيات مشترك انسانشناسي ايران و دانشگاه نيوكاسل آغاز شده است.
شهر سوخته مهمترين محوطه باستاني كشور است كه 5 هزار سال پيش ساكنان متمدني در آن زندگي ميكردند.
اين شهر بزرگ كه حدود 151 هكتار وسعت داشته به دلايلي كه هنوز معلوم نيست متروكه مي شود و امروز تبديل به تل خاكي عظيم شده است.
سيستان و بلوچستان _ خبرگزاري ميراث فرهنگي _
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=36311