بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟ 

گزارشی از ايران (اين گزارش عينا منعکس می شود)

 

ما هنوز سیاه پوش جیرفت و داغدار بم هستيم نگذارید شاهد داغ پدر مان کورش باشیم

 

از: محمد ايرانی

گزارش کامل همایش د ستاوردهای کاوش های باستان شناسی در تنگه بلاغی(آب گیری سد سیوند)

 

این مراسم در دانشگاه تربیت مدرس برگزار می شد. اکثر شرکت کنندگان در این همایش هدف از شرکت خود در ای همایش را کسب اطلاعی از روز آب گیری سد سیوند و تلاشی برای توقف آن بیان کردند.

 

اولین سخنران دکتر اکبریان(شخصی روحانی) رییس دانشکده ادبیات و علوم انسانی تربیت مدرس بود. که اولین جمله اش تعجب همگان را بر انگیخت: «این همایش برای کاوش های باستان شناسی در یکی از مناطق ایران برگزار می شود!!!» وی یا نام محل را نمی دانست یا نمی خواست که بگوید!وی سخنان خود را با بیان خوبی های دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد و با جملاتی ار قرآن به آن پایان داد. نوبت به مدیر گروه باستان شناسی دانشگاه تربیت مدرس رسید دکتر خادمی ندوشن در سخنرانی خود از دکتر اکبریان تعریف و تمجید بسیار نمود  و سخنان خویش را تمام کرد.

 

دکتر فاضلی رییس پژوهشکده باستان شناسی کشور در جایگاه سخرانی قرار گرفت. وی سخنان خویش از موضع دفاع از سد سازی و نقش آن در توسعه کشورها آغاز کرد و گفت: در حال حاضر در کشور حدود 200 سد در حال ساخت است که اکثر این سدها  قبل از جمهوری اسلامی طرح آن ها ریخته شده است و هیچ گاه مسئله باستان شناسی مد نظر نبوده. وی ادامه داد که باید مسئله نجات بخشی آثار باستانی کشور به عنوان مسئله اوّل کشور مورد توجه قرار گیرد. وی از نبود بودجه در این بخش گله مند بود.او در ادامه اظهار نظر کرد که: در تنگه بلاغی جز سفال های سطحی چیز خاصی کشف نکرده ایم!! یکسری از دهکده ها کوچک مربوط به هزاره 4 قبل از میلاد است که اطلاعات خاصی نداشته اند!!( سخنان وی با کاوشگران تناقض بسیار داشت) و وی گفت هیچ چیز را از اطلا عات آن منطقه از دست نداده ایم، به هر حال منتظر نظر کارشناسی باستان شناس ها هستیم تا آن ها اجازه ندهند آبگیری سد را آغاز نمی کنیم. در آخر وی گفت: فقط نباید سد سیوند مد نظر باشد بلکه به باید کل محوطه های در خطر توجه کنیم.  وقتی سخنان او به پایان رسید اعتراض های به وی شد که از حاضرین خطاب به او گفت شما نماینده میراث فرهنگی هستید یا وزارت نیرو؟ وی با خنده جواب داد باستان شناسی  وما نمی توانیم مطالعات باستان شناسی مقابل توسعه قرار دهیم. شخصی دیگر از افراد حاضر در جلسه از وی پرسید: شما 148 سایت بررسی را در دشت تنگه بلاغی را یکسری کاوش های سطحی می دانید. آبگیری سد موجب تعرق منطقه خواهد شد  شما چه می کنید؟ شما فقط امروز اینجا  آمده اید تا تایید باستان شناس ها را برای تایید بگیریید؟ وی از جواب دادن به این سوال خوداری کرد و مجری برنامه 15 دقیقه تنفس اعلام کرد! از نکات جالب سخنان فاضلی این بود که وی گفت آب گیری سد سیوند به رای ملت ایران می گذاریم!!!

در بخش دوم این همایش سرپرست ها ی گروهای ایرانی و مشترک با کشورهای دیگر ٱمدند و کشف ها ونتایج کاوش ها ی خویش را بیان کردند. نکته مشترک که همه آنان بیان می کردند کمبود وقت بود همه ی آنان به اتفاق می گفتند اگر وقت بیشتری داشتند این منطقه پتانسیل بسیار بالایی برای کاوش دارد از یافته های این باستان شناس ها می توان به سکه هایی مربوط به دوره ی ساسانی و دستگاه ی شراب سازی، مربوط به دوره ساسانی، سفال های زیاد مربوط به هخامنشیان که بعضی از این سفال ها منحصر به فرد بوده اند که تا امروز نمونه آن مشاهده نشده بود. چند تدفین از دورهای هخامنشی باستان شناس ها اعتقاد داشتند تنگه بلاغی محوطه سرشار فرهنگی می باشد که می توان حقایق جدیدی در مورد تاریخ ایران در آن کشف کرد. نکته پر اهمییت در این بخش ترسی  که باستان شناس ها از نفی آب گیری داشتند بود که به وضوح در سخنان آنان موج می زد.

 

در بخش آخر این همایش به دعوت دکتر فاضلی 4 باستان شناس با تجربه به میزگردی دعوت شدند. دکتر ملک باستان شناس با تجربه  که 40 سال سابقه  در این امر دارد گفت: تا به حال تجربه  این چنینی در مورد نجات بخشی نداشتم و چیزهای بسیاری یاد گرفتم. وی افزود: که ما 3 هویت فرهنگی و هویت ملی و اسلامی داریم به همین دلیل هنر اسلامی ما برتر از دیگر کشورهای اسلامی بوده است. امروز وقتی احساسات و نگرانی جوانان را در مورد هویت ملی و پاسار گاد دیدم بسیار لذت بردم که دیدم حتی نگران تعرق پاسارگاد هم می باشند در این هنگام دکتر ملک به شدت تشویق شد. دیگر حاضر این میز گرد دکتر علیزاده بود که به شدت از کسانی خواهان توقف آبگیری سد سیوند هستند انتقاد کرد وگفت در 50 سال آینده آب شیرین تعیین کننده تر از نفت می شود. کسانی که می گویند سد را در جای دیگری بزنیم باید رود خانه هم در جاییی دیگر ببرنند. کسانی که از آبگیری این سد انتقاد می کنند یا مشکل سیاسی با حکومت دارند یا هیچ چیزی در مورد تنگه بلاغی و آن منطقه ندارند. صحبت های علیزاده با انتقاد شدید  افراد حاضر در سالن روبرو شد شخصی خطاب به مسئولان میراث فرهنگی گفت: ما انتظار داریم که مسئولان سازمان از موضع باستان شناس ها با این موضوع برخورد کنند نه از موضع وزارت نیرو ما اینجا آمده ایم که بیانه ایی با توقف آبگیری را شاهد باشیم نه اینکه 2 روز دیگر بیایید بگویید که باستان شناس ها با آب گیری سد موافقت کردند و دست ما به جایی بند نباشد. شخص دیگر گفت در ساخت این سد هیچ کار کار شناسی انجام نشده است نه متخصص خاک در باره آن نظر داده نه از حضور متخصص هواشناسی بهره بردید من نمی گوییم که پروژه هخامنش ستیزی در حال اجرا است تا جز کفار نشوم اما کسی مسئولییت این آب گیری را قبول می کند؟ خطاب به دکتر ملک ادامه داد ما هنوز سیاه پوش جیرفت و داغدار بم نگذارید شاهد داغ پدر مان کورش باشیم. شخص دیگر گفت : با آب گیری سد سیوند نه نتها نفرین و ننگ ملت ایران را باید تحمل کنید بلکه ننگ ونفریت آینندگان هم در انتظار شماست. در این لحظه بود که دکتر علیزاده از مواضع خود عقب نشنی کرد وگفت من هم چیزی نمی دانم. که بعد آن هم دکتر فاضلی ختم جلسه را اعلام کرد.

 

در حاشیه:

 

1.پوستر بزرگی از پاسارگاد در خارج از تالار نصب شده بود که گرد پاسارگاد شمع هایی بود تعدایی مراسم عزای آن بود بالای پاسارگاد آیه ایی از قرآن نوشته بود و این جمله که آفتاب آمد و دلیل آفتاب و در زیر آن نوشته بود میراث فرهنگی : تجلی معنویت، نماد هویت

 

2.کنار پوستر بیانه ایی بود برای امضا بود که ماموران حراست آن را جمع کردند.

 

3.در پایان همایش عده ی زیادی از حاضرین شروع به خواندن سرود ای ایران کردن و در پارچه ایی که در دست چند نفر بود نوشته شده بود ما خواستار توقف آب گیری سد سیوند هستیم.

 

4 در پایان پارچه ایی برای امضا برای توقف سد بود عده ی زیادی آن را امضا کردند.

 

همان طور که پیش بینی می شد این همایش به سمت نمایشی بودن و فرمایشی بودن پیش می رفت عده ایی از دوست داران فرهنگ ایران مانع آن شدند.