بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟ 

طنز سیاه تاریخ ایران

از دکتر شاهين سپنتا

 

29 فروردين ماه همزمان با 18 آوریل « روز جهاني بناها و محوطه های تاريخی » نام دارد و در آستانه چنین روزی رئیس جمهور در استان فارس و در مهد تمدن ایران از تخریب بناها و محوطه های تاریخی ایران با آبگیری سد سیوند خبر می دهد !

 

29 فروردین‌ ماه هر سال برابر با 18 آوریل ، از سوی شورای جهانی بناها و محوطه های تاریخی ( ایکوموس ) به نام « روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی » نام نهاده شده است . اگر چه این روز در سالنماهای رسمی ایران ثبت نشده است اما نهادهای دولتی که همیشه گرفتار افراط و تفریط بیمارگونه حتا در نام گذاری روزهای سال هستند به مدت یک هفته از 25 تا 31 فروردین ماه را به عنوان « هفته بناها و محوطه های تاریخی » نام گذاری کرده و روزهای این هفته را نیز به این ترتیب نام نهاده اند : « یادمانی روستاهای تاریخی » ، « یادمانی حمام ها و تاسیسات آبی » ، « یادمانی پل، جاده ها » ، « یادمانی کاروانسراها » ، « روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی » ، « روز معمار » و « شهرهای تاریخی ».

درست در همین روزها و در آغاز سالی که از سوی مقامات طراز اول کشور به نام « سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی » نام گذاری شده است ، پروژه تاریخ زدایی در ایران با شتاب به روند خود ادامه می دهد و بسیاری از محوطه ها و بناهای تاریخی ثبت شده و ثبت نشده  ایران که نماد اتحاد ملی این ملت کهن هستند خواسته و ناخواسته روی به ویرانی می روند؛ اما مدیران توانمند میراث فرهنگی ما تنها با به صدا در آوردن زنگ هنرستانی در مشهد و برپایی چند همایش و برنامه سخنرانی در چند شهر کشور روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی را گرامی داشتند .

برای مردمی که با بی مسئولیتی ، ناکارآمدی و سهل انگاری برخی مسئولان آشنا هستند و می دانند برگزاری این مناسبت ها در کشورمان بیشتر جنبه فریب و انحراف افکار عمومی از واقعیت های تاسف بار وضعیت میراث فرهنگی و طبیعی را دارد ، این برخورد های نامناسب و برنامه های ساده انگارانه چندان عجیب نمی نماید . اما آنچه که باعث تاسف بیشتر دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی شد ، انتشار خبر سخنان رئیس جمهور در 27فروردین ماه در جمع مردم مرودشت در استان فارس و مژده به مردم دل سوخته این سامان در خصوص آبگیری سد سیوند درست در آستانه « روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی » بود. این خبر خوش رئیس جمهوری به مردم ایران ، پس از ماه ها تلاش کارشناسان و دوستداران میراث فرهنگی برای منصرف شدن دولت از آبگیری سد سیوند و تخریب محوطه تاریخی پاسارگاد و تنگه بلاغی و بناهای تاریخی دشت پاسارگاد را به هیچ روی نمی توان تصادفی دانست و این شاید طنز سیاه تاریخ ما باشد که روزانه به اشکال دیگر هزاران بار در جای جای این سرزمین کهن تکرار می شود .

کميته نجات پاسارگاد

www.savepasargad.com