|
آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟
کارشناس حفاظت و مرمت:
آب گيری سد سيوند يک پروسه بسيار سريع بود
شدت و ضعف تخريب آثار پاسارگاد به راحتی قابل تشخيص نيست
ما اجازه بازديد از سد و نزديك شدن به آنرا نداشتيم و تاكنون هر خبري دربارهي ميزان آبگيري و سطح انباشت آب داريم، به اطلاعاتي وابسته است كه وزارت نيرو در اختيار رسانههاي گروهي قرار داده است
عضو هيات علمي پژوهشكدهي حفاظت و مرمت آثار تاريخي گفت: بهدنبال آبگيري سد سيوند توسط وزارت نيرو، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي بررسي ميزان تاثير و تخريب آثار تاريخي اين منطقه درحال اجراي كاري پژوهشي با هدف تعيين شدت تخريب آثار است.
عليرضا بهرهمان در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ادامه داد: ايجاد ايستگاههاي سنجش تغييرات وضعيت محيطي در منطقهي سد با هدف سنجش وضعيت آثار تاريخي پس از آبگيري در محيط، كاري پژوهشي را همراه دارد.
وي رطوبت، تغييرات دما و حتا تغييرات شرايط محيطي جديد بر پوششهاي گياهي را از جمله عوامل مختلفي دانست كه ممكن است، سبب تخريب منطقه و آثار تاريخي آن شوند و افزود: تغييرات در حيات وحش، تغييرات در حوزهي مسايل بيولوژيك مانند رشد گلسنگها در محيط مرطوب از ديگر عوامل تخريب در منطقهاند.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا دربارهي ميزان رطوبت كنوني و تاثير آن روي سنگهاي پاسارگاد، بيان كرد: اكنون ميزان رطوبت را نميتوان تعيين كرد؛ چراكه نخست بايد براساس فاكتورهاي موجود، نوع اتفاقهاي درحال رخ دادن در محيط را حدس زد.
اين كارشناس پژوهشكدهي حفاظت و مرمت آثار تاريخي نداشتن اطلاع كافي دربارهي نوع تغييرات و رطوبت نسبي محيط با توجه به سطح انباشت آب در منطقه و ميزان تغييرات رطوبتي، ميزان افت و خيز با توجه به ميزان رطوبت و نوع تغييرات با توجه به شرايط جديد پوشش گياهي را از جمله علتهاي ناتواني كنوني براي بررسي تاثير رطوبت روي سنگهاي پاسارگاد ارزيابي كرد.
بهرهمان اظهار داشت: به همين دليل بايد در پايان يك كار مطالعاتي به اين اطلاعات دست يافت و مسلما وزارت نيرو در زمان طراحي و احداث سد سيوند با انجام مطالعات نخستين دربارهي زمينشناسي و سطحي كه توسط اين حجم آب زير پوشش منظم ميتواند برود، اطلاعاتي را جمعآوري كرده است.
وي ادامه داد: اميدواريم وزارت نيرو در همكاري مستمر خود با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اين اطلاعات را در اختيار قرار دهد؛ تا براساس آنها وضعيت منطقه را پيش از مطرح شدن بحث آبگيري بتوان مشخص كرد و وضعيت ايجادشده را در آينده حدس زد. همچنين تفاوت يا تغييرات ايجادشده را مورد سنجش قرار داد تا براساس آن ميزان تخريبها مشخص شود.
او تاكيد كرد: شدت و ضعف تخريب آثار پاسارگاد در محدودهي سد سيوند، موردي نيست كه بهراحتي قابل تشخيص باشد و دربارهي آن نظري واضح و شفاف بتوان داد.
اين عضو هيات علمي پژوهشكدهي حفاظت و مرمت آثار تاريخي با اشاره به سفري كه اين گروه پژوهشي با هدف بهدست آوردن اطلاعات نخستين به فارس و تنگهي بلاغي داشتند، گفت: در اين سفر، شناسايي مكاني براي ايجاد ايستگاههاي سنجش وزش باد در مسير جريان باد، يكي از مطالعات نخستين مورد لزوم بود كه انجام شد؛ چراكه وزش بادي كه مسير سد را طي ميكند و سپس به سمت آثار باستاني كشيده ميشود، يكي از عوامل تخريب را ميتواند بهدنبال داشته باشد.
بهرهمان دربارهي پيشبيني اعلام نتيجه اين كار پژوهشي، اظهار كرد: بديهي است كه پس از اينكه سد از آب انباشته شود، با طي كردن يك دورهي زماني يك ساله و جمعآوري اطلاعات، مبناي محاسبات نخستين را در اين زمينه ميتوان بهدست آورد.
وي همچنين دربارهي پيشبيني ميزان آسيب واردشده در مدت زمان آبگيري سد، توضيح داد: يكي از مسايل مهم، به بخشهايي مربوط است كه پس از آبگيري زير آب ميروند؛ هرچند سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بخشي از اطلاعات را استخراج كرده است، ولي بقيهي آثاري كه هيچ اطلاعي دربارهي آنها وجود ندارد، پس از آبگيري زير آب ميروند.
او با اشاره به تغييرات ناگهاني كه ممكن است، روي آثار بهوجود آيند، افزود: اين تغييرات ناگهاني آنقدر سريع نيستند كه در يك زمان خيلي كوتاه آنها را بتوان شناسايي كرد، چون آهنگ تخريب كند است. با اين حال، اگر به اين نتيجه برسيم كه اين آهنگ تند است و شدت تخريبهاي آن بسيار زياد است، بايد تمهيدات ديگري انديشيده شوند و اين به آينده مربوط ميشود؛ چون اكنون قضاوت سريعي در اينباره نميتوان داشت، مگر اينكه با برخي دادهها، شرايط را بتوان ارزيابي كرد.
عضو هيات علمي پژوهشكدهي حفاظت و مرمت آثار تاريخي تاكيد كرد: در هر صورت تا تغييراتي كه در اكوسيستم محيط، وضعيت دما و رطوبت نسبي اتفاق ميافتند، بهدست نيايند، هيچ حدسي در اينباره نميتوان زد.
بهرهمان اضافه كرد: ما هنوز نميدانيم سطح آب انباشت در سد به لحاظ متر مربع چقدر است، يا سرعت وزش باد، تغييرات مسير و جهت باد چگونه است. وزارت نيرو بايد اين اطلاعات را در اختيار ما قرار دهد، تا بتوانيم به نتيجهي بهتر و مطلوبتري در اين زمينه برسيم.
وي گفت: پس از تكميل اطلاعات موجود در اين زمينه و همچنين با استفاده از اطلاعاتي كه از ايستگاههاي سنجش دريافت ميشوند، بايد يك ارزيابي دقيق از ميزان تخريب آثار بهدست آوريم.
او آبگيري سد سيوند را يك پروسهي بسيار سريع دانست و دربارهي وضعيت كنوني آبگيري با توجه به بازديد از آن مكان، اظهار داشت: ما اجازه بازديد از سد و نزديك شدن به آنرا نداشتيم و تاكنون هر خبري دربارهي ميزان آبگيري و سطح انباشت آب داريم، به اطلاعاتي وابسته است كه وزارت نيرو در اختيار رسانههاي گروهي قرار داده است.
اين كارشناس پژوهشكدهي حفاظت و مرمت آثار تاريخي در پايان افزود: براساس مطالعات نخستين انجامشده توسط پژوهشگران پژوهشكده بهزودي ايستگاهها، تجهيز و تجهيزات مورد نياز در منطقه نصب ميشوند، تا جمعآوري اطلاعات سريعتر انجام گيرد.
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-911958&Lang=P