بازگشت به صفحه اصلی

در سي ام نشست کميته ميراث جهاني

تاکيد بر نگاهداری و مراقبت از ميراث باستاني و انتقال آن به نسل هاي آينده بود

سي امين نشست كميته ميراث جهاني به رياست «ايان مارسيوليونيت»، سفير و نماينده دائم ليتواني در يونسكو كارخود را با سخنراني مدير كل يونسكو «كوئيچيرو ماتسورا» درباره ضروري ترين فوريت ها براي تشريك مساعي ميان اعضاي يونسكو در زمينه ميراث مادي و غيرمادي و نيز در زمينه امكان حضور و تجلي تنوع فرهنگي آغاز كرد.

به گزارش دبيرخانه يونسكو، جلسه افتتاحيه اين اجلاس، با حضور رييس‌جمهور ليتواني «واليداس آدامكوس» در فضايي پر شكوه در سالن «اپراي ويلنيوس» عصر روز يك شنبه برگزار شد.

رييس جمهور ليتواني با اشاره‌ به اهميت همكاري‌هاي بين المللي درحفاظت از ميراث فرهنگي، خاطر نشان كرد كه بسياري از كشورها در زمينه حفاظت از ميراث فرهنگي خود، با مشكلات مشابهي روياروي هستند: «ما ناگزير به حل معما هاي دائمي در زمينه ايجاد تطابق و هماهنگي هاي لازم ميان سرمايه‌گذاري‌هاي افتصادي و تحاري و مقتصيات موحود در زمينه حفاظت از ميراث فرهنگي و دستيابي به مسير روشني به سوي توسعه پايدار هستيم.»

مديركل يونسكو نيز خطاب به نمايندگان 21 كشوري كه در كنوانسيون ميراث جهاني سال 1972 اقدام به تشكيل كميته ميراث جهاني كرده بودند،گفت:«مسئله تنوع فرهنگي هدف غايي ما در شرايط كنوني است و در واقع شما اعضاي محترم به همين منظور دراين جا گردآمده‌ايد تا به يكديگر اطمينان دهيم كه يكي از ملموس ترين جنبه هاي تنوع فرهنگ هاي جهان، ميراث ملموس و نحوه نگهداري و مراقبت از آن است به گونه اي كه تا حد امكان از هر آسيبي سالم بماند  و محفوظ مانده و به نسل هاي آينده منتقل شود.»

ماتسورا افزود: «براي يونسكو اين موضوعي بسيار مهم است كه از هماهنگي اقدامات و كنوانسيون هاي مصوب در سال 2003 براي حمايت و نگاهداري از ميراث ملموس جهاني ، با كنوانسيون ميراث جهاني مصوب سال1972 اطمينان يابد.»

وي همچنين گفت:«اميدواريم كنوانسون ميراث غيرملموس نيز بتواند به تصحيج و رفع عدم تعادل جغرافيايي موجود در فهرست ميراث جهاني يونسكو كمك كند.»

مديركل يونسكو همچنين خاطرنشان كرد كه تشريك مساعي موجود ميان كنوانسيون هاي فرهنگي يونسكو بايدبه  ساير كنوانسيون هاي منعقد شده در حمايت و پيشبرد تنوع فرهنگي تسري يابد.

به گفته ماتسورا، سه كنوانسيوني كه اكنون مورد بحث است، مبنايي را تشكيل مي دهند كه بايد تكيه گاه اصلي تمام تلاش هاي جاري در حمايت از تنوع فرهنگي باشد و استحكام بخش آن ها نيز حمايت متقابل فرهنگ ها از يك ديگر است زيرا نمي توان به واقعيت فرهنگ دست يافت مگر آن كه فرهنگ را در تماميت آن مورد توجه قرار دهيم.

مديركل يونسكو همچنين پيشنهاد كرد كه كميته ميراث جهاني با بررسي راهكارها و اهداف مناسب به اصلاح روش ها براي كنترل و مديريت كنوانسيون ميراث فرهنگ مادي بپردازد به‌گونه اي كه امكان تقويت طرفيت‌هاي استراتژيك مجمع عمومي دولت هاي عضو يونسكو را فراهم آورد و بر اهميت نقش علمي، تخصصي و تكنولوژيك كميته بيفزايد.

در اين نشست تاكنون كشور هلند متعهد شد كه مبلغ €200,000 و كشور هندوستان مبلغ US$50,000 به عنوان كمك مالي در حمايت از ميراث فرهنگي افريقا بپردازند.

اين كمك هاي مالي با هدف رشد و ارتقا حفاظت از ميراث فرهنگي و طبيعي قاره افريقا و نيز به منظور كمك به پيشبرد و افزايش تعداد محوطه هاي افريقايي براي ثبت در فهرست ميراث جهاني يونسكو به كشور هاي افريقايي تعلق مي گيرد. دولت افريقاي جنوبي نيز مبلغي بالغ بر 3.5 ميليون دلار امريكا دراين زمينه اهدا كرده است.

با تامين اين مبالغ، برنامه تامين منابع مالي با هدف دستيابي به اهداف اوليه براي اعطاي10 ميليون دلار امريكا راه اندازي شده است. ديگر كشورهايي كه متعهد به حمايت مالي شده اند، شامل الجزاير، گابن، ايتاليا،كنيا، كويت، ماداگاسكار، موريتاني، مراكش، نروژ، پرو، اسپانيا و تانزانيا هستند كه هنوز ميزان مبلغ اعطايي را مشخص نكرده اند.

قاره افريقا به طور جدي مورد توجه فهرست ميراث جهاني است. زيرا با وجود تنوع فرهنگي وطبيعي بي شماري كه دراين قاره موجود است، اين منطقه تنها هشت درصد از كل 812 محوطه ثبت شده در فهرست ميراث جهاني را به خود اختصاص داده است.

میترا اسدنیا

۱۳۸۵/۴/۲۰ خبرگزاري ميراث فرهنگي - گروه بين الملل

http://www.chn.ir/news/?section=3&id=2222