Text Box: بازگشت به صفحه اصلی
بازگشت به فهرست گزارش ها

 

 

گزارش ماهانه

آوريل 2006

 

3 آوريل 2006 ـ 14 فروردين 85

مصاجبه دکتر زرگر، معاون وزارت نيرو: سد سيوند مسئله ساز ترين سد در سال 84
تعارض آب و فرهنگ اين جا نمود پيدا مي کند
. مشخص شده است که بنا به گفته مسئولان سازمان ميراث فرهنگي، سد سيوند در مکاني ساخته شده است که شهر تاريخي پاسارگاد را تهديد مي كند و بخش هايي از اين شهر تاريخي با آبگيري اين سد، زير آب خواهد رفت و ديگر اثري از ميراث اين کهن ديار و اجداد ايرانيان بر جاي نخواهد ماند.
بنا بر اين نظر، آبگيري سد سيوند تا زمان پايان عمليات كاوشگران و هماهنگي كامل با سازمان ميراث فرهنگي تا يكسال آينده متوقف شده است.
سد سيوند که بر رودخانه سيوند در منطقه تنگ بلاغي شهرستان پاسارگاد در فاصله 100 كيلومتري شيراز ساخته شده، مطالعاتش در سال 1970 ميلادي توسط يك شركت آمريكايي انجام شد و مطالعات فازهاي يك و دو آن در سال‌هاي 1372 و 1373 هجري شمسي تكميل شده است.
سيلاب‌هاي وحشي رودخانه سيوند، كنترل اين سيلاب‌ها و همچنين تنظيم سالانه100 ميليون متر مكعب آب براي10 هزار هكتار زمين هاي اطراف اين رودخانه و تأمين آب آشاميدني از اهداف ساخت اين سد است و‌ با وجود اين که اين سد80 درصد پيشرفت فيزيكي دارد و وارد مرحله آبگيري شد، مقرر گرديد، آب‌گيري سد سيوند تا مدت مقرر به تعويق افتد و مديريت آب كشور شرايط فعاليت بيش از 10 گروه كاوشگر ايراني و خارجي را در محل سد فراهم كند.
وزير نيرو نظري متفاوت با نظر کارشناسان ميراث فرهنگي دارد و مي گويد، هدف اصلي از اجراي سد «سيوند» آباداني منطقه اي است كه زماني به عنوان مهد تمدن ما به شمار مي رفته و امروز با تامين آب اين منطقه و ساخت مخزن، به توليد انرژي دست پيدا مي کنيم كه آباداني مورد نظر را به وجود خواهد آورد،
در غير اين صورت اين منطقه تاريخي همان بياباني خواهد بود که در حال حاضر وجود دارد.
ميان سد سيوند و منطقه پاسارگاد، اختلاف سطح و ارتفاع به صورت قطعي مشخص شده است به طوري که انتهاي درياچه سد سيوند با پاسارگاد حدود 9 كيلومتر فاصله دارد و از اين نظر بايد گفت با آبگيري اين سد، هيچ گونه آسيبي به اين منطقه تاريخي وارد نخواهد شد.
وي در پاسخ به تاثير آب اين سد بر آثار باستاني مدفون در اين منطقه مي گويد: در اين زمينه با سازمان ميراث فرهنگي نامه ‌نگاري شده است و تا کنون هيچ مدرک رسمي در اين زمينه ارائه نشده است تا بر پايه آن اقدام شود.
به اعتقاد وي در اين ارتباط مدارک رسمي به ثيت رسيده حاکي از آن است که تاکنون هيچ اثر تاريخي در اين منطقه كشف نشده است و براي حصول اطمينان بيشتر چند تيم تحقيق داخلي و خارجي به گمانه‌زني در منطقه مشغول هستند تا درصورت کشف هر گونه اثري، آن را استخراج کنند.

منبع: شانا

زمان درج خبر :   14 فروردين 1385 / 10:22
 خبرنگار          :  گروه مقالات
 زمان تاييد خبر:   14 فروردين 1385 / 10:26
 دبير خبر         :   عليرضا پيام يار

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=17264&q=%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF

 

4 آوريل 2006 ـ  15 فروردين 85

تخت جمشيد تا پاسارگاد عکسبرداري هوايي شد

ميراث خبر ـ گروه استان ها: هيات ايران و آلمان با همکاري مسئولان تخت جمشيد به وسيله هليکوپتر همه  دشت سيوند و تنگه بلاغي را عکاسي و فيلمبرداري کردند تا موقعيت محوطه هاي موجود در اين مجموعه باستاني به خوبي روشن شود.

«مژگان سيدين»، سرپرست ايراني هيات مشترک ايران و آلمان در اين باره گفت: «عکسبرداري و فيلمبرداري هوايي براي نخستين بار توسط هيات ايراني و آلماني و مسئولان تخت جمشيد در تنگه بلاغي انجام گرفت و با اين کار مي توان به تمام هيات هاي باستان شناسي که در اين تنگه مشغول هستند کمک کرد.» 
 سيدين در مورد اهميت عکس هاي گرفته شده گفت: «عکسبرداري و فيلمبرداري از محوطه هاي باستاني دشت سيوند که از تخت جمشيد آغاز شده و تا پاسارگاد ادامه داشت به باستان شناسان کمک  مي کند تا از وضعيت همه محوطه هاي باستاني موجود در اين بخش از استان فارس مطلع شده و آن ها را مورد بررسي قرار دهند.»

هم اکنون باستان شناسان ايراني و آلماني به سرپرستي مژگان سيدين از پژوهشکده باستان شناسي و باربارا هلوينگ از موسسه باستان شناسي آلمان در چند محوطه مشغول کاوش هستند.

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=30183

 

 

5 آوريل 2006  ـ 16 فروردين 85

اعتبارت وزارت نيرو براي موزه پاسارگارد در راه است

تهران،ميراث‌خبر _
سياست‌وفرهنگ_وعده‌هاي سال 84 وزارت نيرو براي پرداخت اعتبارت مورد‌نياز جهت انجام پژوهشهاي باستان‌شناسي در محوطه‌هاي سد سيوند و احداث موزه پاسارگارد، سال 85 تحقق مي‌يابد.
رسول زرگر معاون وزير نيرو در امور آب در جلسه مطبوعاتي امروز _ 16 فرودين 1385 _ با بيان اين مطلب افزود:«با موافقت سازمان مديريت و برنامه‌ريزي كشور اعتبارات توافق‌شده با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي سد سيوند سال 85 پرداخت مي‌شود.»
وي تصريح كرد:‌« پيش از اين مقرر شده بود تا وزارت نيرو  300 ميليون تومان اعتبار براي انجام فعاليتهاي كاوش و باستان‌شناسي در محوطه سد سيوند و 600 ميليون تومان اعتبار براي تكميل و راه اندازي موزه پاسارگارد اختصاص دهد.»
وي افزود:«آبگيري سد سيوند پس از شهريور و بر اساس گزارش نهايي كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري انجام مي‌شود.»
زرگر همچنين از آبگيري 15 سد جديد در سال جاري خبر داد و افزود:«احداث صد هزار شبكه اصلي آب‌رساني و اتمام عمليات اجرايي صد طرح آب‌رساني زودبازده از ديگر برنامه‌هاي اين معاونت در سال 85 است.»

 

5 آوريل 2006  ـ 16 فروردين 85

بودجه 85 سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هنوز بلاتكليف است

تهران،ميراث خبر_ سياست و فرهنگ: بودجه 85 سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري در بخش عمراني نسبت به بودجه سال 84 با كاهش 22.5 درصدي رو به رو است كه اين امر در برنامه‌هاي آتي اين سازمان تاثير چشمگيري دارد.

به عبارتي مي‌توان گفت كه بودجه عمراني سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري نسبت به سال 84 حدود 18 ميليارد و 75 ميليون تومان كاهش مي‌يابد و مسئولان اين سازمان بايد سال 85 را با 44 ميليارد تومان اعتبار جاري و 106.2 ميليارد تومان بودجه عمراني سپري كنند.

اين كاهش در پي مصوبات روز آخر جلسات کميسيون تلفيق مجلس شوراي اسلامي صورت گرفت.بر اساس مصوبه اين كميسيون اعتبارات مربوط به تملک دارايي و سرمايه‌اي دستگاههاي فرهنگي و اعتبارات عمراني اين دستگاهها 40 درصد کاهش يافت.

به گفته اسفنديار رحيم مشايي، رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، کاهش بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خطري را متوجه بافتهاي تاريخي نيازمند به مرمت و احيا مي‌کند که هيچ راهکاري براي جبران آن نمي‌توان يافت.

او با انتقاد از تصميم مجلس براي کاهش اعتبار اين سازمان و گفته‌هاي برخي از نمايندگان در مورد عدم جذب بودجه 84 توسط سازمان گفت:«تا هنگامي که مجلس به طور رسمي اين ايراد را اعلام نکند، سازمان به نظراتي که جسته و گريخته از اين سو و آن سو مي‌رسد، واکنشي نشان نخواهد داد.»

در حالي‌كه ارقام ارائه‌شده خبر از كاهش بودجه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مي‌دهند،اما مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، مركز پژوهشهاي مجلس و نمايندگان مجلس در مورد كاهش،افزايش و يا ثابت ماندن بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نظرات متفاوت و حتي گاه متناقضي دارند.

معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از افزايش بودجه عمراني 85 سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خبر مي‌دهد،اما مديركل دفتر تلفيق برنامه و بودجه در سازمان مديريت و برنامه‌ريزي، کاهش بودجه عمراني را براي اين سازمان پيش‌بيني مي‌کند.

اعضاي كميسيون تلفيق مجلس شوراي اسلامي و عده‌اي از نمايندگان مجلس نيز با انتقاد از عدم جذب بودجه 84 سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، كاهش بودجه اين سازمان را لازم مي‌دانند.

موافقان و مخالفان چه مي گويند:

 اگرچه سيف الله امينيان، معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به ميراث خبر گفت که بودجه عمراني سازمان در سال 85 نه تنها کاهش نخواهد يافت، که 8 درصد نيز افزايش مي‌يابد، اما در مقابل مديركل دفتر تلفيق برنامه و بودجه با تکذيب اين خبر بين 23 تا 30 درصد کاهش براي بودجه عمراني سال 85 تمامي دستگاهها پيش‌بيني کرد. به گفته وي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز از اين کاهش بودجه بي‌نصيب نيست.

به گفته کردبچه، تنها طرحهايي که مهلت اتمام آنها سال 85 و 86 است از اين قانون مستثني هستند که بار مالي اين طرحها هم بايد توسط طرحهاي ديگر دستگاهها تامين شود.

ستار هدايت‌خواه، نماينده مردم بويراحمد در مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از عملکرد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در جذب بودجه 84 گفت:« اگر در ارزيابيها به اين نتيجه برسيم كه سازمان ميراث فرهنگي ظرفيت جذب همين بودجه را هم ندارد، ممكن است درباره كاهش آن پيشنهادهايي را در كميسيون مطرح كنيم.»

رضا آشتياني، نماينده مردم قم نيز گفت:«عملكرد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در طول سال جاري نشان داد كه قدرت هزينه و جذب بودجه تخصيص‌يافته در سال گذشته را به صورت صحيح و مناسب ندارد.»

آشتياني براي مستند كردن حرف خودش به خريد ساختمان 50 ميلياردي براي سازمان ميراث فرهنگي اشاره كرد كه البته با دستور رئيس‌جمهور قرارداد آن لغو شد.

وي گفت: «بودجه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نبايد به اين شكل هزينه شود و من حدس مي‌زنم كاهش بودجه در بخش عمراني نيز بي‌ارتباط با اين موارد نباشد.»

هدايت‌خواه يادآور شد:« بودجه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كاهش نيافته ولي به اندازه سال گذشته نيز رشد ندارد كه اين امر طبيعي است، زيرا اين سازمان در سال گذشته رشدي معادل 100 درصد داشت. قاعدتا زماني كه امسال مي‌خواهيم بودجه آن را تحليل كنيم، بايد به بودجه سال 83 اين سازمان رجوع كنيم تا رقم درستي به دست آيد.»

نادري نسب:بودجه سازمان کاهش نيافته است

اما به گفته بهروز نادري‌نسب مديركل امور استانها و مجلس سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري رقم بودجه امسال سازمان ميراث با احتساب بودجه جاري، عمراني و كمكهاي فني و اعتباري به اضافه همه بندها و تبصره‌هاي الحاقي به 264 ميليارد تومان مي‌رسد. اين رقم نسبت به بودجه سال گذشته كه 254 ميليارد تومان بود، 14 درصد رشد كرده است.

بودجه جاري سازمان در سال 85 بالغ بر 44 ميليارد و بودجه عمراني106.2ميليارد تومان است. در سال 84، اين ارقام به ترتيب 44 ميليارد و 107 ميليارد تومان بوده است.

به گفته نادري‌نسب، بودجه جاري سال 85 نسبت به سال 84 ، 4 درصد رشد كرده و بودجه عمراني نسبت به سال گذشته 1 درصد كاهش پيدا كرده است.

همچنين در لايحه بودجه دولت علاوه بر بودجه‌هاي جاري و عمراني و كمكهاي فني و اعتباري چند بند و تبصره هم وجود دارد كه به مجموع رقم بودجه سازمان ميراث مي‌افزايند.

يكي از اين موارد، عوارض خروج مسافر از كشور است. سابق بر اين عوارض خروج مسافر براي تمام کشورها 7 هزار تومان بود. اكنون اما، با توجه به كشور مقصد اين عوارض تا سقف 20 هزار تومان تعريف شده است. در اين تعريف شاخصهايي از جمله مسافت كشور مقصد و ارزش پول آن كشور لحاظ شده است. پيش‌بيني مي‌شود از عوايد حاصل از اجراي اين طرح حداقل 20 و حداكثر 30 ميليارد تومان به توسعه بخش گردشگري سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري تخصيص داده شود.

در اين لايحه هم‌چنين نسبت به تاسيس صندوق احيا و مرمت آثار باستاني توجه ويژه‌اي شده و دولت 110 ميليارد تومان براي آن اختصاص داده است. اين صندوق زير نظر رييس سازمان و توسط هيات امنا و مديرعامل اداره خواهد شد.

نادري نسب با حمايت از عملکرد سازمان ميراث فرهنگي در سال 84 گفت:«از كل بودجه سال 84 تا دي ماه امسال در اعتبارات جاري 61.2 درصد تخصيص داده شده و در اعتبارات عمراني 33 درصد. يعني اعتبارات جاري را به دليل اينكه سازمان چاره‌اي ندارد و نمي‌تواند مثلا حقوق كاركنان را پرداخت نكند، بيشتر تخصيص مي‌دهند. مثلا يك دوازدهم بودجه جاري را در هر ماه به سازمان مي‌دهند، چون سازمان مجبور است حقوق كاركنان و پول آب و برق و ساير هزينه‌هاي جاري را بپردازد.

اما در بخش عمراني چون نيروي انساني در ميان نيست و فقط مسائل سخت‌افزاري است سعي مي‌كنند اعتبار متناسب با درآمد دولت بدهند كه معمولا كمتر است.وقتي تا ماه بهمن تنها 41 درصد بودجه عمراني به ما داده شده، يعني درحالي كه چيزي به آخر سال نمانده ، تقريبا يك سوم بودجه عمراني را به ما داده‌اند. معلوم است وقتي پول نيست طرحها روي زمين مي‌ماند.»
 
مديركل امور استانها و مجلس سازمان ميراث اين را مي‌گويد و اضافه مي‌كند:«اتفاقا سازمان در انجام طرحهايي كه هم در بخش گردشگري هم در بخش ميراث تعريف كرده جلوتر است، اما معطل پول و تخصيص بودجه است. اين به عملكرد سازمان برنمي‌گردد و سازمان مديريت بايد اين خلا را پر كند.»

بودجه جبران مي‌شود؟

اما گويا بر خلاف اين مصوبات، اعضاي کميسيون تلفيق در آخرين نشست عمومي خود به دليل کاهش 10 ميليارد دلاري منابع نفتي در لايحه بودجه سال 85 با افزايش بودجه تمام دستگاههاي فرهنگي مخالفت کردند.

مدير كل دفتر تلفيق برنامه و بودجه در سازمان مديريت و برنامه‌ريزي، گمانه‌زني در مورد كاهش چشمگير بودجه بخش فرهنگ به ويژه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و تصويب آن براي جبران كسري بودجه عمراني دولت در سال 85  را در حد شنيده‌ها دانست.

 کردبچه در مورد اين كاهش گفت: «بودجه عمراني تمام دستگاهها و سازمانهاي مربوط 22.5 درصد كاهش يافت و بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هم از اين امر مستثني نبود.»

مديركل دفتر تلفيق سازمان مديريت و برنامه‌ريزي البته تاکيد کرد در صورتي که دولت متمم بودجه سال 85 را به مجلس ارائه کند و با تصويب مجلس،مي‌توان کاهش 22.5 درصدي بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را جبران کرد.

 «محمد پژوييان»، استاد اقتصاد دانشگاه تهران، اما بخشهاي فرهنگي مانند سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را از جمله حوزه‌هايي مي‌داند كه بر زندگي مردم تاثير مستقيم داشته و بر اساس همين استناد توجه ويژه به اين گونه حوزه‌ها را ضروري مي‌داند.

وي در مورد الگوي تغيير بودجه سازمانها و وزارت‌خانه‌ها در سال 85 مي‌گويد:«نبايد با استناد به درآمدزا نبودن بعضي از دستگاهها يا سهم كم آنها در درآمدزايي دولت بودجه كمتري به آنها اختصاص يابد، بلكه بايد بر اساس نيازهاي فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي مردم اين گونه سهميه‌بنديها از كاهش بودجه پيشنهادي دولت، صورت گيرد.»

گزارش مرکز پژوهشهاي مجلس
واحد اطلاع‌رساني مركز پژوهشها_ دفتر مطالعات فرهنگي مركز پژوهشهاي مجلس ضمن بررسي اعتبارات سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در لايحه بودجه سال 1385 كل كشور عنوان كرد كه از يك سو ميزان تخصيص اعتبارات عمراني اين سازمان به ندرت از 50 درصد بودجه مصوب فراتر مي‌رود و از سوي ديگر از همان مبلغ دريافت‌شده هم فقط نيمي به مصرف مي‌رسد.

اين درحالي است که مديركل امور استانها و مجلس سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري با حمايت از عملکرد مشايي مي‌گويد:«اين مسئله را كه سازمان نتوانسته بودجه سال 84 را درست جذب كند قبول ندارم. ممكن است از آن طرف بتوانيم بگوييم چون دولت تغيير كرده سازمان مديريت هم تغيير كرده و آنها دچار وقفه شده‌اند ولي سازمان ما دچار وقفه نشده است. ما برنامه‌هايمان در بخش گردشگري تعريف شده است. مثلا در بحث كمپينگها و اردوگاههاي جنگي، طرحها آماده است، اما پول نيست. هتلها آماده است. هتلهاي سه ستاره طراحي شده، اما پول نيست. شما باشيد چه مي‌كنيد؟ طرحهاي مرمتي و باستانشناسي ما همه آماده است، اما پول به اندازه كافي نيامده. كميسيون فرهنگي و دستگاههاي محترم بايد به سازمان مديريت فشار بياورند تا اعتبار بيشتري تخصيص بدهد و اينطوري مشكل جذب بودجه حل مي‌شود.»

 

7 آوريل 2006 ـ  18 فروردين 1385

عمارتي بزرگ از دوره هخامنشي در تنگه‌بلاغي کشف شد
ميراث استانها
ـ باستان‌شناساني که براي جستجوي مظاهر فرهنگي هزاره چهارم پيش از ميلاد راهي تنگه‌بلاغي شده بودند، با کاوش در محوطه 73 اين تنگه، بقاياي عمارتي بزرگ را از دوره هخامنشي کشف کردند.
«مژگان سيدين»، سرپرست ايراني هيات مشترک ايران و آلمان در اين باره گفت: «پيش از اين نيز بقاياي معماري هخامنشي در محوطه 73 توسط تيم باستان شناسي ايران و ايتاليا شناسايي شده بود اما شناسايي بقاياي کوره هاي سفال هزاره چهارم پيش از ميلاد ما را راهي اين محوطه باستاني کرد.»
 وي در ادامه به ميراث خبر گفت: «بررسي هاي ژئوفيزيک در اين محوطه از وجود عمارتي بزرگ در زير زمين خبر داد که منجر به باز شدن سه ترانشه بزرگ براي شناسايي اين عمارت شد. کاوش هاي باستان شناسي نشان داد که اين عمارت بزرگ با ديوارهاي سنگي متعلق به دوره هخامنشي است.»
 سنگ هاي ديوار اين عمارت به صورت لاشه سنگ و خشکه چين مورد استفاده قرار گرفته است. سيدين در مورد ديگر يافته هاي باستان شناسي در اين عمارت هخامنشي گفت: «بقاياي دو ظرف سنگي شکسته نيز در اين عمارت کشف شده است که کم و بيش اندازه اي مشابه پياله هاي امروزي دارند. اما از آنجا که هنوز به خاک بکر نرسيده ايم نمي توان به درستي ويژگي هاي اين عمارت هخامنشي از جمله اندازه دقيق ديوارهاي آن را محاسبه کرد.»
 پيش از اين نيز در محوطه 73 بقايايي از يک روستاي هخامنشي با 30 خانه شناسايي شده بود که گورستان اين روستا نيز در کنار آن قرار گرفته است. کشف اين روستا و برخي يافته هاي باستان شناسي تنگه بلاغي باعث شد آبگيري سد سيوند در آن زمان به تاخير افتد.
طبق آخرين تصميمات گرفته شده با موافقت مسئولان وزارت نيرو، آبگيري سد سيوند تنها پس از ارائه نتايج كاوشهاي باستان‌شناسي اين منطقه و با توافق مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري امکان پذير است.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=30446

 

7 آوريل 2006 ـ  18 فروردين 1385

تكليف سد سيوند و محوطه‌هاي تاريخي آن خرداد مشخص مي‌شود
سياست و فرهنگ_ نتيجه نهايي مطالعات كارشناسي پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در محوطه‌هاي تاريخي سد سيوند نيمه سوم خرداد اعلام مي‌شود تا طي اقدامي مشترك زمان آبگيري اين سد مشخص شود.

در آخرين نشست مشترك مسولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و وزارت نيرو مقرر شد تا زمان آبگيري سد سيوند بر اساس ارايه نتايج تحقيقات كارشناسان و باستان‌شناسان اين سازمان انجام شود.

«سيد‌ طه هاشمي»، رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در گفت‌وگو با ميراث‌خبر گفت:«نتايج نهايي تحقيقات و پژوهشهاي باستان‌شناسي صورت گرفته در محوطه‌هاي تاريخي سد سيوند نيمه سوم خرداد ارايه مي‌شود تا بر اساس راي نهايي سازمان ميراث‌فرهنگي، زمان آغاز آبگيري اين سد در جلسه مشترك ميان مسئولان مشخص شود.»

وي افزود:«در اين جلسه مشترك وزير نيرو، رييس سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري، معاون وزير نيرو در امور آب و مسولان پژوهشگاه ميراث فرهنگي حضور خواهند داشت.»

به گفته هاشمي پس از ارايه نتايج تحقيقات و مطالعات انجام گرفته توسط پژوهشگاه ميراث‌فرهنگي فرآيند تصميم‌گيري مديريتي آغاز مي‌شود تا بر اساس اولويتها و به ويژه اهميت ميراث كهن ايران در اين منطقه، تصميم نهايي در زمينه آبگيري سد سيوند اتخاذ شود.

همكاري وزارت نيرو با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي به تاخير انداختن زمان آبگيري سد سيوند امكان انجام كاوش را براي باستان‌شناسان فراهم كرد.
وزرات نيرو اعلام كرده است كه تا پايان يافتن اين كاوشها سد سيوند را آبگيري نمي‌كند.

http://www.chn.ir/news/?section=1&id=15462

 

8 آوريل 2006 ـ 19 فروردين 1385

خندق طويل دوره فراهخامنشي در تنگه بلاغي کشف شد

گروه استان ها، حسن ظهوري: باستان شناسان موفق شدند با کاوش در محوطه 91 تنگه بلاغي بقاياي ديوار خندقي طويل از دوره فراهخامنشي را در اين تنگه باستاني کشف کنند.

 «مژگان سيدين»، سرپرست ايراني هيات باستان شناسي ايران و آلمان تنگه بلاغي در اين باره گفت: « اين ديوار خندق مانند در بررسي هاي ژئوفيزيک شناسايي شد و سپس عکس هاي هوايي نيز وجود آن را تاييد کرد. به همين دليل کاوش هاي باستان شناسي براي شناسايي چيستي اين ديوار در محوطه 91 آغاز شد که بخش هايي از آن از زير خاک بيرون آمد.»

وي در ادامه گفت: «آنچه که باستان شناسان موفق شدند از زير خاک بيرون بياورند در حال حاضر طولي نزديک به 3 متر و 17 سانتي متر دارد و ارتفاع آن به يک متر و 60 سانتي متر مي رسد.»

به گفته سيدين شواهد ژئوفيزيک و عکس هاي هوايي نشان مي دهد که اين ديوار خندق مانند بايد ابعاد بيشتري داشته باشد.

تيم مشترک ايران و آلمان براي شناسايي محوطه هاي پيش از تاريخي و دوره باکون راهي تنگه بلاغي شده اند. سرپرست آلماني اين تيم باربارا هلوينگ است.

 سيدين در مورد قدمت ديوار خندق مانند کشف شده در تنگه بلاغي گفت: « اين ديوار از لاشه سنگ و به صورت خشکه چين بدست آمده است. شواهد باستان شناسي نشان مي دهد اين ديوار متعلق به دوره فراهخامنشي است اما هنوز کاربري آن مشخص نشده است.»

 تنگه بلاغي يکي از مهمترين چشم اندازهاي پاسارگاد محسوب مي شود که توسط سدي به نام سيوند تهديد مي شود.

در صورت آبگيري سد بيش از 130 اثر باستاني در تنگه بلاغي غرق مي شوند. از جمله آثاري که توسط سد سيوند تهديد مي شود عبارتند از روستايي متعلق به دوره هخامنشي که در حاشيه آن نيز گورستاني از همين دوره قرار گرفته است. با تعامل ميان مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و وزارت نيرو، دومين فصل از کاوش هاي باستان شناسي در تنگه بلاغي با حضور هيات ايران و آلمان آغاز شده است.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=30451

 

8 آوريل 2006 ـ 19 فروردين 1385

مهندس سيد پرويز فتاح، وزيرنيرو: طرح هايي همچون سد سيوند كه به ناحق مورد تهاجم رسانه هاي خارجي قرار گرفته است!

مهندس سيد پرويز فتاح وزيرنيرو درديدار مديران شركت مديريت منابع آب ايران ،انتظارات از امور آب كشور را اعلام كرد.
به گزارش شبكه خبري آب ايران،مهندس فتاح در نشست صميمي كه معاون ومديران،معاونت وزارت نيرو در امور آب حضورداشتند،ضمن تبريك سال جديد و نام گذاري سال 85به عنوان سال رسول اعظم "ص"،ابراز اميدواري كرد:به ميمنت اين نامگذاري بسياري از مشكلات حل شود و سال پيشرفت و سازندگي به ويژه درصنعت آب باشد.
مهندس فتاح از معاونت امور آب به دليل آرامشي كه در مديريت منابع آب كشور حاكم كرده است،تشكر كرد و اظهار داشت:در سفرهاي استاني اين وضع مشهود و مشخص بود كه بخش آب از وضعيت بهتري از گذشته قرار گرفته و رشد بيشتري يافته است.
وزير نيرو گفت:خوشبختانه موضوع آب تنها موضوعي است كه همه اركان نظام اعم از مسئولان، نمايندگان مجلس و اعضاي دولت در مورد آن اتفاق نظر دارند و يك صدا و همنوا هستند.
مهندس فتاح تاكيدكرد:بايد اين فرصت را غنيمت شمرد و اين فرصت ها را تبديل به فعل كرد.
مهندس فتاح ،تخصيص 88 درصدي بودجه سال 84 از طرف دولت و سازمان مديريت و برنامه ريزي و حمايت نمايندگان مجلس از بودجه سال 85 بخش آب را نمونه بارز همدلي مسئولان و مهمتر از آن مقام معظم رهبري عنوان كرد و گفت:ماهيت آب كه در كشور ازحساسيت بيشتري برخورداراست،
بايد همانند گذشته،نتايج فعاليت ها را به مسئولان ارايه كرد.
وزير نيرو تاكيد كرد:بايد موضوع تشكيل شركت هاي آب استاني كه موعد آن پايان خرداد اعلام شده است،هرچه زودتر و در زمان مقرر،به پايان برسد.
مهندس فتاح به لزوم اشاعه نگاه حاكميتي و ملي به موضوع آب در جامعه و نيز مديران عامل شركت هاي آب استاني كه نمايندگان بخش آب وزارت نيرو محسوب مي شوند،تاكيد كرد و اظهار داشت:در وضعي كه كشور در مرحله تنش آبي بسر مي برد و استان هايي در عطش آب مي سوزند، تعصبات منطقه اي و محلي جايي ندارد.
وي با اشاره به خلا شناخت صحيح جامعه ازمقوله آب اظهار داشت:هم اكنون جامعه ما اطلاعات و شناخت روشني از مفاهيمي همچون سهم سرانه آب، هزينه استحصال و توزيع آب و ساير مباني امورآب ندارد وبايد با انتشار مجموعه اي مناسب سطح آگاهي هاي عمومي را افزايش دهيم.
مهندس فتاح همچنين دراين نشست بر لزوم تشويق سرمايه گذاري بخش خصوصي داخلي و خارجي، فاينانس و بانك توسعه اسلامي و بانك جهاني تاكيد كرد.
مهندس فتاح گفت:رياست محترم جمهوري نيز حساسيت ويژه اي براي اجراي طرح هاي شبكه هاي آبياري و زهكشي دارند و با توجه به مصوبه شوراي عالي اقتصاد،موافقت كردند كه سالانه يك ميليارد دلار از صندوق ذخيره ارزي به اين طرح ها اختصاص يابد.
وي تصريح كرد:ضمن اينكه رئيس جمهور علاقه مند بودند كه شبكه هاي 3 و 4 آبياري و زهكشي را وزارت نيرو اجرا كند،مقرر شد رديف بودجه اين طرح ها از وزارت كشاورزي به وزارت نيرو منتقل شود.
مهندس فتاح افزود:اگر مشكلات استان ها حل شود، كار بزرگي صورت گرفته است و بايد با اقدامي جهشي و انقلابي مشكل شهرهاي خوزستان و آبرساني به 17 شهر از جمله قم حل شود.
وي موضوع بهره برداري و نگهداري از سدها و شبكه هاي آبياري را از مهمترين وظايف بخش آب عنوان و تاكيد كرد:با توجه به زلزله خيز بودن كشور،بايد در مرحله مطالعه، طراحي و اجراي سدها اين موضوع بطور ويژه همچون گذشته ،پيگيري شود.
مهندس فتاح از اينكه هنوز نگاه اقتصادي به آب در جامعه حاكم نشده است اظهار تاسف كرد ، و از مسئولان بخش آب خواست، در اصلاح نگرش ها به اين موضوع توجه كنند.
تصحيح نگاه هاي سطحي به موضوع سدها و نيروگاه هاي برق آبي نيز از مهمترين محورهاي سخنان وزيرنيرو بود.
مهنس فتاح اظهار داشت:بايد طرح هايي كه به علت نبود اعتبار در حالت كم تحركي به سر مي برند،فعال شوند و نهضت برق آبي بايد دوباره احيا شود.
وي در باره طرح هايي همچون سد سيوند كه به ناحق مورد تهاجم رسانه هاي خارجي قرار گرفته است، تاكيدكرد:كوچكترين خدشه اي به آثار تاريخي مرز و بوم ايران وارد نخواهد شد و اين موضوعات بايد با منطق حل شود و وزارت نيرو نيز مصمم درحل اين مشكلات است.
وزير نيرو همچنين ازعملكرد مديريت سدها درمهار سيلاب هاي نيزقدرداني كرد.
زرگر معاون وزير نيرو در امور آب هم دراين ديدار گفت :باجديت موضوعات مطرح شده را پيگيري و در 3 ماه آينده گزارش اين معاونت را دراين زمينه ارائه خواهيم كرد.
همچنين دراين نشست،گزارشي از استقرار شركت مديريت منابع آب ايران در ساختمان سابق وزارت نيرو و صرفه جويي سيصد ميليون توماني، انسجام مديريت و ارتباطات مناسب دربخش آب،استقرار تشكيلات جديد شركت مادر تخصصي و برگزاري ملاقات هاي عمومي با ارباب رجوع و جلسات منظم با مديران عامل شركت هاي آب منطقه اي، مديران و معاونان امور آب و راه اندازي دفتر تضمين كيفيت، ارائه شد.
زمان درج خبر :   19 فروردين 1385 / 9:30
 خبرنگار          :  نازنين قليايي
 زمان تاييد خبر:   19 فروردين 1385 / 12:35
 دبير خبر         :   ليلا بيات

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=17416&q=%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF

 

8 آوريل 2006 ـ 19 فروردين 1385

معاون وزير نيرو درامور آب: در روند پيگيري عمليات اكتشاف در سد سيوند تسريع کنيد، مردم نيازمند استفاده از آب اين سد هستند.

معاون وزير نيرو درامور آب خواهان تسريع در روند پيگيري عمليات اكتشاف در سد سيوند شد و اعلام كرد: سد سيوند شهريورماه سال جاري هم آبگيري نخواهد شد.
دكتررسول زرگر درگفت و گو با خبرنگار موج گفت: به دليل اكتشافات باستان شناسي كه هم اكنون در محدوه سد سيوند در حال انجام است آبگيري آن بعد از تابستان سال جاري انجام خواهد گرفت.
زرگر خاطر نشان كرد: در جلسه اي كه طبق قرار قبلي در 15 اسفند ماه سال گذشته با طه هاشمي داشتيم قرار بر اين شد كه با توجه به اينكه اعلام نياز به اكتشافات جديد در اين منطقه است عمليات ادامه پيدا كند وتا شهريور ماه نيز سد آبگيري نخواهد شد تا مسئولين ذي ربط كار اكتشاف خود را به پايان برسانند .
معاون وزير نيرو درامور آب تاكيد كرد: در اين راستا خواهشمند هستيم كه اين روند را تسريع دهند زيرا كه مردم نيز نيازمند استفاده از آب اين سد هستند.

خبرنگار          :  گروه خبر
 زمان تاييد خبر:   19 فروردين 1385 / 16:15
 دبير خبر         :   ليلا بيات

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=17450&q=%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF

9 آوريل 2006 ـ 20 فروردين 85

سکونتگاه جديد صنعتگران تنگه بلاغي کشف شد

گروه استان ها: با کشف محوطه جديدي متعلق به هزاره چهارم پيش از ميلاد در تنگه بلاغي تعداد آثاري که پس از آبگيري سد سيوند غرق مي شوند به 131 اثر رسيد.

 «مژگان سيدين»، سرپرست ايراني تيم باستان شناسي مشترک ايران و ايتاليا در تنگه بلاغي گفت: «بررسي هاي ژئوفيزيک در تنگه بلاغي و در نزديکي سد منجر به کشف محوطه جديدي شد که به هزاره چهارم پيش از ميلاد تعلق دارد. اين محوطه صد و سي و يکمين اثري است که در تنگه بلاغي کشف شده است.»

وي در ادامه گفت: «نقشه مغناطيسي تهيه شده از اين محوطه باستاني نشان مي دهد محوطه 131 استقراري بوده و متعلق به اقوامي است که 6 هزار سال پيش از کوره هاي سفال گري محوطه 73 فعاليت مي کردند.»

 تا کنون 5 کوره پخت سفال از هزاره چهارم پيش از ميلاد در محوطه 73 کشف شده است که يکي از کوره ها هنوز کانال سوخت رساني دارد.

فاصله ميان محوطه 131 تا محوطه 73 کمتر از ده دقيقه است و به همين خاطر باستان شناسان گمان مي کنند محوطه 131 زيست گاه صنعت گران محوطه 73 بوده است.

 سيدين درباره کاوش هاي باستان شناسي محوطه 131 به ميراث خبر گفت: «اين محوطه به تازگي کشف و کاوش در آن نيز تازه شروع شده است و هنوز به غير از استقراري بودن و تعلق آن به هزاره چهارم پيش از ميلاد اطلاعاتي ديگري در دست نيست.»

وي درباره کوره هاي سفال گري کشف شده در محوطه 73 گفت: «اين کوره ها مدور هستند و مشابهت زيادي با کوره هاي 6 هزار ساله محوطه 91 دارند و به نظر مي رسد در هزاره چهارم پيش از ميلاد، در تنگه بلاغي صنعت سفال گري شکوفا بوده است.»

 سد سيوند يكي از جنجال برانگيزترين پروژه هاي سد سازي در كشور است. اين سد روي رودخانه پلوار يا سيوند و در تنگه اي به نام بلاغي ساخته شده است. اين تنگه كه به راه شاهي موسوم است يكي از چشم اندازهاي پاسارگاد محسوب مي شود.

 آبگيري سد سيوند 130 اثر باستاني و تاريخي اين تنگه را با خود زير آب مي برد.

با همكاري و تعامل ميان مسئولان پروژه سد سيوند و نجات بخشي تنگه بلاغي؛ تيم هاي مشتركي از ايران و كشورهاي خارجي در اين تنگه كاوش هاي باستان شناسي انجام داده اند تا پيش از آبگيري سد سيوند، بخشي از آثار موجود در اين تنگه را نجات دهند.

 هم اکنون هيات مشترک ايران و آلمان به سرپرستي مژگان سيدين از پژوهشکده باستان شناسي و باربارا هلوينگ از آلمان دومين فصل کاوش در تنگه بلاغي را روي محوطه هاي پيش از تاريخي آغاز کرده اند.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=30453

 

10 آوريل 2006 ـ 21 فروردين 85

شايعه ای در مورد آبگيری سد سيوند

که معاون وزير نيرو و رييس پژوهشگاه ميراث مجبور به تکذِب آن شدند
سياست و فرهنگ : «رسول زرگر»، معاون وزير نيرو و «طه هاشمي»، رييس پژوهشگاه سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري محتواي پيامهاي كوتاه تلفن همراه مبني بر آبگيري سد سيوند را تكذيب كردند.

پيامهاي كوتاه ارسال‌شده به تلفنهاي همراه عبارت از اين است كه «سد سيوند در حال آبگيري است. با اين كار براي هميشه آرامگاه كوروش و تمام آثار پاسارگارد به زير آب مي‌رود. اين sms  را براي هر ايران‌دوست كه مي‌توانيد، بفرستيد.»

معاون وزير نيرو انتشار اين پيام كوتاه را نشان‌دهنده برخي حب و بغضها دانست و اعلام كرد:« آبگيري سد سيوند تا پايان يافتن برنامه‌هاي كاوش باستان‌شناسي در اين مناطق به تاخير افتاده است و پس از موافقت نماينده سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري آبگيري مي‌شود.»

«طه هاشمي»، رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز در گفت‌وگو با ميراث‌خبر نشر اين پيام كوتاه را بي‌بنياد خواند و گفت:‌« آبگيري سد سيوند بنابر توافق صورت‌گرفته با وزارت نيرو تا نيمه سوم خرداد متوقف است تا نظر نهايي و كارشناسي باستان‌شناسان اعلام شود.»

پژوهشگاه سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري قرار است تا 2 ماه ديگر در جلسه مشترك وزير نيرو و رييس سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري گزارش نهايي خود را ارائه دهد  تا پس از آن تاريخ نهايي آبگيري سد سيوند تعيين شود.

http://www.chn.ir/news/?section=1&id=15599

 

17 آوريل2006 ـ 28 فروردين 85

آبگيري سد «سيوند» 15 خرداد ماه امسال مشخص مي‌شود

يك مقام مسئول در وزارت نيرو گفت: تاريخ دقيق آبگيري سد «سيوند» 15 خرداد ماه سال جاري با تشكيل يك جلسه ميان وزارت نيرو و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مشخص مي‌شود.
اين مقام مسئول در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس افزود: در جلسه مشترك وزارت نيرو و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سال جاري توافق شد تا زمان آبگيري سد «سيوند» در تاريخ 15 خرداد ماه سال جاري مشخص شود بنابراين مطمئنا به هيچ وجه آبگيري اين سد در فصل بهار و يا تابستان انجام نخواهد شد.
وي ادامه داد: آبگيري سد سيوند احتمالا پس از فصل تابستان انجام مي‌شود چرا كه كشاورزان پايين دست سد در فصل تابستان نياز مبرمي به آب دارند.

به گفته وي، پيشرفت فيزيكي سد سيوند در حال حاضر 80 درصد است.
آبگيري سد سيوند سال گذشته همواره مورد اختلاف نظرهايي از سوي وزارت نيرو و سازمان ميراث فرهنگي بود چرا كه انعكاس اخبار به گونه اي بود كه آبگيري اين سد آثار باستاني پاسارگاد را به زير آب خواهد برد.
وزارت نيرو نيز همواره معتقد بود كه حد نهايي حريم درياچه در نزديكترين فاصله خود 9 كيلومتر با پاسارگاد (مقبره كوروش) فاصله دارد و آب در اين تراز 45 متر پايين تر از پايه مقبره قرار مي گيرد.به همين منظور سال گذشته آبگيري يا عدم آبگيري سد سيوند يكي از موضوعات مورد بحث وزارت نيرو و سازمان ميراث فرهنگي بود.
سال گذشته تصميم بر اين شد تا گروههاي كاوشگر اقدامات خود را براي بررسي هر چه بهتر آبگيري يا آبگيري با تاخير را در دستور كار خود قرار دهند.
زمان درج خبر :   28 فروردين 1385 / 11:40
 خبرنگار          :  گروه خبر
 زمان تاييد خبر:   28 فروردين 1385 / 14:20
 دبير خبر         :   ليلا بيات

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=17767&q=%D8%B3%D9%8A%D9%88%D9%86%D8%AF

 

6 ارديبهشت 85 ـ 26 آوريل 2006

اسکلت 7 هزار ساله دختري در خواب کودکانه کشف شد

تهران _ ميراث خبر، گروه استان ها، حسن ظهوري: اسکلت دختر جواني که 7 هزار سال پيش به دليل نامعلومي به گفته باستان شناسان در خوابي "کودکانه" مرده است، در کاوش هاي تنگه بلاغي کنار کوره پخت سفال کشف شد. 

«مژگان سيدين»، سرپرست ايراني هيات مشترک باستان شناسي ايران و آلمان با اعلام اين خبر گفت: «اين نخستين تدفيني است که از دوره باکون (هزاره چهارم و پنجم پيش از ميلاد) در تنگه بلاغي بدست آمده و هيات باستان شناسي موفق شد به طور کامل اين اسکلت را از زير خاک بيرون آورد.»

وي همچنين به ميراث خبر گفت که همراه اين اسکلت 8 مهره سنگي به دست آمده که در اطراف دست و گردن اسکلت قرار گرفته بود. شيوه تدفين اين دختر جوان به صورت پهلو خواب با پاهاي جمع شده است و دست هاي وي همچون کودکان در هنگام خواب ، زير سر قرار گرفته بود.»

اين اسکلت در محوطه 73 و در نزديکي يکي از کوره هاي پخت سفال دوره باکون کشف شده است. پيش از اين نيز هيات ايران و ايتاليا در محوطه 76 که در نزديکي محوطه 73 واقع شده است بقاياي اسکلتي از دوره عصر آهن (3500 سال پيش) کشف کرده بودند.

سيدين در مورد شيوه انتقال اسکلت تازه کشف شده به دفتر فني مجموعه جهاني پاسارگاد گفت: «پس از برداشتن خاک هاي اطراف اسکلت آن را تثبيت کرديم و سپس با دقت زياد به نحوي که شيوه تدفن به هم نخورد آن را به پاسارگاد منتقل کرديم .» 

به گفته وي اين اسکلت به طور کامل و سالم به دست آمده و همچنان پس از گذشت 7 هزار سال دندان هاي اين دختر باقي مانده است.

 باستان شناسان با توجه به سفال هاي شکسته اي که در اطراف گور دختر به دست آمده حدس مي زنند وي در دوره باکون زندگي مي کرده است. 

با وجود آنکه اسکلت در کنار کوره پخت سفال به دست آمده باستان شناسان گمان مي کنند ارتباطي ميان اسکلت دختر و کوره پخت سفال وجود ندارد.

از جمله مهمترين شيوه هاي تدفين در دوره پيش از تاريخي، تدفين به سبک درون مسکوني است که در مورد اين دختر هنوز مطالعات باستان شناسي ادامه دارد.

هيات ايران و آلمان به سرپرستي مژگان سيدين از پژوهشکده باستان شناسي و باربارا هلوينگ از موسسه باستان شناسي آلمان پيش از سال جديد کارشان را در تنگه بلاغي آغاز کردند و به دليل کشف محوطه جديدي در نزديکي سد که احتمالا سکونت گاهي از دوره باکون است، فعاليت هاي خود را تا اواخر ارديبهشت ادامه مي دهند.

اين هيات تاکنون 5 کوره پخت سفال از هزاره پنجم پيش از ميلاد را در محوطه 73 کشف کرده اند.

 http://www.chn.ir/News/?section=2&id=30936

 

9 ارديبهشت 1385 ـ 29 آوريل 2006

طراحى سيوند كاملاً مهندسى است

سايت رسمی وزارت نيرو ـ عمليات اجرايى سد سيوند از تيرماه ۱۳۷۱ آغاز شده درحالى كه استعلام از سازمان ميراث فرهنگى در مورد ساخت سد، در شهريورماه ۱۳۷۰ انجام پذيرفته است.
به دنبال چاپ يادداشت «آنچه بررود سيوند مى گذرد» كه در روز پانزدهم فروردين ماه چاپ شد، شركت مديريت منابع آب ايران جوابيه اى به شرح زير براى روزنامه ارسال كرد:
پروژه سد و شبكه هاى آبيارى و زهكشى سيوند همچون ساير پروژه هاى عمرانى ديگر با طى مراحل متعارف مطالعات، طراحى و ساخت احداث مى گردد. بدين معنا كه:
- مطالعات طرح در قالب قرارداد رسمى مطالعات به مهندس مشاور ذيصلاح ازنظر سازمان مديريت و برنامه ريزى و البته وزارت نيرو واگذار گرديده است.
- مطالعات مرحله اول طرح طى مدت ۵ سال انجام گرديده و در اين مدت كارشناسان مجرب كارفرماى طرح همواره در كنار مشاور مسؤول مطالعات، از نزديك پيشرفت مطالعات طرح را ناظر بوده اند.
- نتايج مطالعات مرحله اول طرح پس از بررسى كارشناسان كارفرما به كمك استادان مجرب دانشگاه، مورد مداقه قرارگرفته و به تصويب رسيده است.
- ادامه مطالعات در مرحله دوم، شامل تهيه نقشه هاى جزئيات اجرايى و اسناد مناقصه، در قالب مصوبات مرحله اول انجام پذيرفته و پس از بررسى كارشناسان كارفرما، وزارت نيرو و برنامه توسعه سازمان ملل (
UNDP) و اساتيد دانشگاه، به تصويب رسيده است.
- مناقصه عمليات اجرايى طرح پس از تأييد استاد، برگزارشده و پيمانكار ذيصلاح براى اجراى پروژه انتخاب گرديده است.
- تمامى مراحل مطالعات، طراحى و ساخت پروژه نياز به اعتبارات مالى داشته كه توسط سازمان مديريت و برنامه ريزى تأمين اعتبار شده است.
- عمليات اجرايى سد سيوند از تيرماه ۱۳۷۱ آغاز شده درحالى كه استعلام از سازمان ميراث فرهنگى در مورد ساخت سد، در شهريورماه ۱۳۷۰ انجام پذيرفته است. عنوان گرديده كه «سيوند روى هم رفته به دليل كجروى در طرح و ساخت سد، آبگير نيست و رها خواهدگرديد و ويرانه اى به بهاى ۳۰ ميلياردتومان برجاى خواهدماند» جاى بسى تعجب است كه «در طرح و ساخت سد سيوند كجروى وجودداشته» و در طول ۱۷سال گذشته هيچ يك از كارشناسان مجرب سازمان آب منطقه اى فارس، وزارت نيرو، سازمان مديريت و برنامه ريزى، دانشگاه، سازمان ملل، پيمانكار و مشاور طرح متوجه اين كجروى ها نشده اند.
* امكان آبگيرى سد سيوند از اسفندماه۱۳۸۴ وجود داشته است، ولى با توجه به هماهنگى بين وزارت نيرو و سازمان ميراث فرهنگى، آبگيرى سد فعلاً به تأخير افتاده تا سازمان محترم ميراث فرهنگى فرصت كافى براى كاوش هاى باستان شناسى مدنظر داشته باشد.
* عنوان گرديده كه «از جايگاه سد و درياچه پشت آن هنوز نقشه دقيقى فراهم نيامده و لذا نويسنده ناچار به نقشه هاى سازمان نقشه بردارى و جغرافيايى ارتش و زمين شناسى براى تهيه اين نقشه دقيق رجوع نموده اند.» ظاهراً حوصله كافى براى مطالعه سيزده جلد گزارشات، مطالعات، مرحله اول طرح كه به اذعان نويسنده مقاله در دفتر فنى آب وزارت نيز موجود بوده است، وجود نداشته چون تمامى نقشه ها و اطلاعات مورد نياز در اين گزارشات ارائه شده است، حال آنكه نويسنده مقاله به زحمت توانسته اند به نقشه هاى ۲۵۰۰۰:۱ و
Google Earth دسترسى يابند.
* براساس اطلاعات ارائه شده در گزارشات رسمى طرح، حداكثر حجم مخزن سد سيوند ۲۵۵ ميليون مترمكعب و حداكثر گستره مخزن هم برخلاف ادعاى مقاله ۱۵كيلومترمربع است و نه شصت كيلومتر.
* عنوان گرديده كه «محدوده آرامگاه كورش، كردشول، مادر سليمان، مبارك آباد، ابوالوردى ۱۵-۱۰ متر زير آب مى رود.» اگر در نقشه ۲۵۰۰۰:۱ سازمان نقشه بردارى دقت شود، تراز محدوده پاسارگاد ۱۸۵۸ متر ذكر گرديده، در حالى كه تراز تاج سد سيوند ۱۸۳۰ متر است. به عبارت ديگر آرامگاه كورش در زمان وقوع حداكثر سيلاب متحمل، ۳۰متر بالاتر از سطح آب در مخزن سد سيوند خواهد بود (۱۸۳۸متر). و به زير آب رفتن آباديهاى فوق الذكر اصلاً صحت ندارد. كليه اراضى لازم توسط كارفرماى محترم استملاك گرديده و محدوده آنها با بلوكهاى بتنى روى زمين علامتگذارى شده اند.
عنوان گرديده كه «آب بندى پى بايد همواره پيش از ساختمان سد انجام گيرد مگر آنكه در شناخت و آمادگى آن كوتاهى شده باشد»، نخست اينكه آب بندى پى و تكيه گاههاى سد جزيى از ساختمان سد است، دوم اينكه طرح آب بندى در مطالعات مرحله اول در سال۷۲ ارائه شده بود و در اجرا هم چيزى جز آن اجرا نگرديد.
* از محتواى مقاله مى توان نتيجه گرفت كه نويسنده مقاله، متأسفانه شناختى از آبرفت و سنگ بستر و تميز اين دومقوله از همديگر ندارد.
* ديگر اينكه عنوان شده «زمين هاى گسسته شده همان تشكيلات كارستيك است.» عجب اينكه مؤسسات نقشه بردارى با استفاده از عكس هاى هوايى به سادگى مى توانند زمين هاى گسسته كارستى را مشخص كنند ولى بعضاً زمين شناسان مجرب و ماهر در تشخيص تشكيلات كارستى در پروژه ها موفق نمى شوند!
* عنوان گرديده كه «به دليل فرار آب گمان نمى رود كه آب هرگز بيش از ده متر از پاى سد بالاتر آيد»، پس چگونه نگران زير آب رفتن كردشول و مادر سليمان هستند؟
به طور كلى مى توان گفت كه نويسنده محترم مقاله براساس بررسى بسيار مقدماتى به نتايجى بسيار نادرست رسيده اند و به سادگى احكامى صادر نموده اند كه هيچ پايه واساسى نداشته است.

زمان درج خبر :   9 ارديبهشت 1385 / 13:46
 خبرنگار          :  گروه مقالات
 زمان تاييد خبر:   9 ارديبهشت 1385 / 15:40
 دبير خبر         :   عليرضا پيام يار

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=18210&q=%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF

 

10 ارديبهشت 85 ـ 30 آوريل 2006

گوري متعلق به سه اسکلت 7 هزار ساله در تنگه بلاغي کشف شد

گروه استان ها، حسن ظهوري: بقاياي سه اسکلت 7 هزار ساله شامل جمجمه و استخوان هاي درهم شده در کاوش هاي باستان شناسي محوطه 131 در نزديک ترين نقطه به سد سيوند کشف شد.

«مژگان سيدين»، سرپرست ايراني هيات مشترک ايران و آلمان در اين باره گفت: «وجود سه جمجمه با استخوان هاي درهم نشان مي دهد که در گور تازه کشف شده تدفين جمعي صورت گرفته است. سفال هاي به دست آمده از اين گور نشان مي دهد اسکلت هاي بدست آمده از اين گور به دوره باکون يعني هزاره چهارم و پنجم پيش از ميلاد مربوط مي شود.»

وي در ادامه گفت: «اين گور دست جمعي در محوطه 131 که نزديک ترين محوطه باستاني به سد سيوند است پيدا شده و ما موفق شديم دو ظرف بزرگ سفالي به همراه دو ظرف سفالي کوچکتر که دهانه اين ظرف ها را بسته بودند پيدا کنيم.»

پيش از اين نيز هيات مشترک ايران و آلمان موفق شده بودند در محوطه 73 بقاياي اسکلت دختري را از دوره باکون کشف کنند که تقريبا به طور کامل به دست آمد.

سرپرست ايراني هيات باستان شناسي ايران و آلمان در مقايسه ميان اسکلت کشف شده دختر با گور دست جمعي تازه بدست آمده گفت: «برخلاف گور دختر ، اسکلت هاي به دست آمده متلاشي و درهم شده اند.»

وي افزود: «شواهد بدست آمده از گور نشان مي دهد اين سه اسکلت همانند اسکلت کشف شده يک دختر از محوطه 73 در جهت شمال غرب و جنوب شرق دفن شده اند و از گور دست جمعي نيز مانند گور دختر چندين مهره سنگي و استخواني بدست آورديم.»

مطالعات باستان شناسي در خصوص اين گور ادامه دارد و هنوز باستان شناسان جنسيت اسکلت ها را کشف نکردند.

تدفين هاي به دست آمده از دوره باکون در تنگه بلاغي نخستن تدفين هاي 7 هزار ساله در اين تنگه باستاني محسوب مي شوند.

هيات ايران و آلمان به سرپرستي مژگان سيدين از پژوهشکده باستان شناسي و باربارا هلوينگ از موسسه باستان شناسي آلمان پيش از سال جديد کارشان را در تنگه بلاغي آغاز کردند و به دليل کشف محوطه جديدي در نزديکي سد که احتمالا سکونت گاهي از دوره باکون است، فعاليت هاي خود را تا اواخر ارديبهشت ادامه مي دهند.

اين هيات تاکنون 5 کوره پخت سفال از هزاره پنجم پيش از ميلاد را در محوطه 73 کشف کرده اند.

 

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=31011