Text Box: بازگشت به صفحه اصلی
بازگشت به فهرست گزارش ها

 

 

گزارش ماهانه

مارچ 2006

 

اول مارچ 2006 ـ 10 اسفند 84

دو حوضچه توليد نوشيدني از دوره ساساني در تنگه بلاغي مدفون مانده است
گروه استان ها: باستان شناسان موفق شدند با انجام بررسي هاي ژئوفيزيک در سايت ساساني تنگه بلاغي، دو حوضچه توليد نوعي نوشيدني را در اين سايت باستاني شناسايي کنند.
پيش از اين حفاري هاي باستان شناسي در بخش جنوبي محوطه 64 منجر به کشف حوضچه اي شده بود که در آن نوعي نوشيدني توليد مي کردند. قدمت اين حوضچه به دوره ساساني بازمي گردد.
«علي اسدي»، سرپرست ايراني هيات ايران و لهستان در تنگه بلاغي گفت: «اوايل سال جاري با کشف حوضچه اي از دوره ساساني که براي توليد نوعي نوشيدني از آن استفاده مي شد، محوطه 64 را به دو بخش شمالي و جنوبي تقسيم کرديم که بخش شمالي را فضاهاي مسکوني و بخش جنوبي را فضاي صنعتي نام گاري کرديم. تازه ترين بررسي هاي ژئوفيزيک در محوطه اي به ابعاد 2 هکتار نشان داد که اين نام گذاري کاملا درست بوده و سه مجموعه ساختماني در بخش شمالي و يک حوضچه توليد نوعي نوشيدني در بخش جنوبي کشف شد.»
وي در ادامه گفت: «نقشه هاي ژئوفيزيک نشان مي دهد که حوضچه هاي مدفون در خاک به نخستين حوضچه اي که از اين مجموعه از زير خاک بيرون آمد شباهت دارد و احتمالا آن ها نيز به مانند حوضچه پيشين داراي يک سطح شيب دار که به يک خمره بزرگ سفال منتهي مي شود باشند.»
باستان شناسان با تفکيک محوطه 64 به دو بخش شمالي و جنوبي تصور مي کنند که بخش مسکوني اين محوطه که در بخش شمالي قرار گرفته است احتمالا متعلق به خانه کساني بوده که در کارگاه هاي توليد نوشيدني کار مي کردند. به همين دليل قرار است با آغاز فصل دوم کاوش در اين محوطه باستاني بخش شمالي و جنوبي محوطه 64 مورد کاوش قرار گيرد.
سد سيوند از جمله پروژه هاي سد سازي کشور است که پس از آبگيري 130 اثر باستاني را در تنگه بلاغي غرق مي کند. از جمله مهم ترين اين محوطه روستاي هخامنشي به همراه گورستاني از اين دوره باستاني است که در اولين روزهاي آبگيري سد از بين مي روند.

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=29747

 

اول مارچ 2006 ـ 10 اسفند 84

مصاحبه با معاون وزارت نيرو

پرسش خبرنگار روزنامه ايران: آيا اذعان داريد كه مكان يابى سد سيوند اشتباه بوده و در گذشته هم مواردى از اين دست را داشته ايم؟
پاسخ دکتر زرگ، معاون آب وزارت نيرو: ببينيد هرجا آب وجود داشته، تمدن هم بوده است وهرجا آب از بين رفته تمدن هم نابود شده است . حالا دنيا چكاركرده كه د ركنار آ ب تمدنش را هم حفظ كرده است ؟ ما در ارتباط با مسائل مربوط به ميراث فرهنگى يا مطالعات تاريخى _ فرهنگى اولين بار كه به اين مقوله در كشورپرداخته شده واولين مصوبه مربوط به سا ل ۱۳۸۲-۱۳۸۱ است . مفهوم اين تاريخ يعنى اين كه قبل از آن، هيچ گونه مطالعات تاريخى- فرهنگى در ارتباط باموضوع انجام نمى شده است و البته همه نهادهايى هم كه مسؤول كار بودند، حضور داشتند، مى ديدند و حرفى نمى زدند و كار هم جلو مى رفت . اينگونه هم نبود كه فكر كنيم دركشور ما حالا فاجعه اى اتفاق افتاده است يعنى مراكز مهم فرهنگى - تاريخى زير آب رفته است. از زمانى كه بحث مطالعات تاريخى - فرهنگى مطرح شده وزارت نيرو هم به مشاورانش ابلاغ كرده است كه بايد اين مطالعات را انجام بدهيد ولى ظرف ۳-۲ سال اخير جدى گرفته نشده است . من ماه قبل به رئيس سازمان ميراث فرهنگى نامه نوشتم كه يك سرى كارشناس ميراث فرهنگى را معرفى كنند كه ما هم آنها را به پيمانكارانمان معرفى كنيم. من معتقدم دنيا براى اينگونه مشكلات راهكار پيدا كرده است مثلاً جا به جايى ميراث با ايزوله كردن ميراث و.... اين ميراث ها هيچ جا باعث توقف كار نشده است و ما هم بايد در اين راستا اقدام كنيم.
در مورد سيوند هم با وجود همه زيان هايى كه آبگيرى ديرهنگام اين سد به ما وارد مى كند، آبگيرى را متوقف كرده ايم و با هماهنگى صورت خواهد گرفت.
منبع: روزنامه ايران مورخ 9/12/84

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=16511&q=%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF

اول مارچ 2006 ـ 10 اسفند 84

ميراث باستانی و سدی برای تمام فصول

سايت خبری وزارت نيرو: ساخت سد سيوند که از حدود 11سال پيش روي رود پلوار در حال احداث است هم اکنون مراحل نهايي ساخت خود را طي مي کند.
اين سد از نوع خاکي با هسته رسي است که ارتفاع تاج آن از سطح دريا 5/1826 متر خواهد بود. در بالاترين حد آبگيري ، مساحت حوزه درياچه سد در حدود 13کيلومترمربع و در شرايط عادي حدود 11کيلومترمربع خواهد بود.
با احداث سد، زمين هاي زيادي زير آب مي رود و به ناچار براي شناخت بافت فرهنگي منطقه در ادوار مختلف بايد بررسي هاي باستان شناختي در آن به عمل آيد. دره بلاغي در بخش هخامنش شهرستان پاسارگاد قرار دارد.
اين شهرستان که در شمال استان فارس واقع است ، از شمال با شهرستان آباده و استان يزد، از غرب با شهرستان اقليد، از جنوب با شهرستان مرودشت و از شرق با شهرستان بوانات همجوار است.
دره بلاغي در جنوب غرب محوطه باستاني پاسارگاد قرار دارد. فاصله ورودي تنگه با آرامگاه کوروش دوم به خط مستقيم 5/2 کيلومتر است. اين تنگه بين 3کوه بلاغي بزرگ در شمال ، بلاغي کوچک در جنوب و کوچک در شرق محصور شده است. ارتفاع کف دره از سطح دريا 1800متر است.
بلندترين نقطه تنگه با ارتفاع 2600متر از سطح دريا در منتهي اليه غربي کوه بلاغي بزرگ و در شمال غرب تنگه واقع است. با احتساب ميانگين ارتفاع کوههاي پيرامون که 2300متر از سطح دريا تخمين زده مي شود، ديواره اي طبيعي به ارتفاع حداقل 500متر تمام اطراف دره را دربر گرفته است.
تنها راه دسترسي به دره ، 2معبر طبيعي است که در امتداد رود پلوار ايجاد شده ، يعني جايي که رود وارد دره شده و جايي که از آن خارج مي شود. غير از اين 2معبر دره هيچ ورودي ديگري ندارد.
الگوهاي استقراري
منطقه کوهستاني و خرم دره بلاغي با ارتفاع 1800متر از سطح دريا، تنگه باريکي است که با انبوه درختاني که غالب آن را بادام وحشي و بنه تشکيل مي دهد، پوشيده شده است.
رود پلوار با گذر از ميان اين تنگه بر طراوت آن مي افزايد و آب کافي را براي تمام سال تامين مي کند. اگرچه خاک منطقه از حاصلخيزي قابل توجهي برخوردار است ، اما به دليل کمبود زمين هاي کشاورزي ، از ديرباز اين منطقه مورد استفاده کوچ روهايي بوده که در پي چراگاه مناسب براي دامهاي خود هستند.
در واقع تنگه بلاغي را بايد منطقه اي جنگلي و ييلاقي به حساب آورد تا کشاورزي ؛ بنابراين بيشتر استقرارهاي شناسايي شده منطقه متعلق به کوچ روهاست و آنها بودند که بيشترين آثار را در طول تاريخ استقرار منطقه بر جاي نهاده اند.
همگي استقرارها، بجز محوطه باستاني کوچکي کنار کوهپايه ها و در دل دربندها شکل گرفته اند. از آنجا که احتمالا بخش قابل توجهي از استقرارها متعلق به کوچ روهاست ، استقرارها در جايي برپا شد که کوتاه ترين فاصله را با کوهستان و مراتع دارد.
تا آنجا که به مشاهدات ما مربوط مي شود، در يک دربند و در زماني واحد 2استقرار مجزا ثبت نشده است. اين موضوع شايد نشان دهد که هر دربند در ضمن مرزي طبيعي براي خانوارهاي ساکن در آن بوده است. اين مرزهاي طبيعي مشخص ترين علامت براي شناسايي حريم و محدوده استقرارهاست.
کيفيت استقرارها
همان گونه که اشاره شد بيشتر استقرارها از نوع فصلي بوده و متعلق به کوچ نشينان است. ميان 130اثر و محوطه باستاني 41استقرار فصلي و چهار استقرار يکجانشيني ثبت شد.
ميان استقرارهاي يکجانشيني به نظر مي رسد 2محوطه باستاني در اين منطقه که هر دو نيز متعلق به دوره هخامنشي است بي ارتباط با دستگاه حکومتي نبوده باشند.
محوطه اول از نظر موقعيت جغرافيايي در محل نامناسبي واقع است ، زيرا با قرار گرفتن در تنگه تيرانداز و در باريک ترين نقطه تنگه ، عملا از زمينهاي کشاورزي دور است. بعلاوه بايد بر اين نکته توجه کرد که اين محوطه درست کنار رود پلوار شکل گرفته ، جايي که احتمال ضريب تخريبش به واسطه طغيان هاي سالانه رود بسيار بالاست.
محوطه بعدي نيز آن چنان که از يافته هاي سطحي بر مي آيد، احتمالا کوشک شاهانه کوچکي است ميان تنگه و از آنجا که اطراف اين سازه هيچ استقرار ديگري مشاهده نمي شود، احتمالا سازه اي کاملا مجزاست.
با توجه به اين ويژگي ها به نظر مي رسد حمايت هاي شاهانه براي بقاي اين دو محوطه ضروري بوده است.
محوطه ديگري نيز در اين منطقه وجود دارد که از برخي جهات ميان استقرارهاي دره بلاغي يک استثنا به شمار مي رود، زيرا تنها محلي است که استقرارهاي متوالي از آن به ثبت رسيده است.
براساس يافته هاي سطحي ، اين محوطه براي نخستين بار در دوران پيش از تاريخ - دوره باکون مورد سکونت قرار گرفته است.
پس از اين دوره حداقل آن بخش از دره که مورد بررسي قرار گرفت براي زماني طولاني متروک شد. در دوره فراهخامنشي ، محوطه دوباره مورد سکونت قرار گرفت و اين اسکان به طور متوالي و بدون وقفه تا دوره اسلامي به طول انجاميد.
با هر بار اسکان بر اندازه محوطه افزوده شد تا اين که احتمالا در دوره ساساني اين محوطه به بزرگترين استقرار دشت تبديل شده است.
با اين همه از نظر موقعيت جغرافيايي ، اين محوطه هنوز در آن دوره بيشتر متمايل به کوهپايه بود تا به ميان دره و زمينهاي کشاورزي. تنها در دوره متاخر اسلامي و در دوره صفوي بود که محوطه باستاني مذکور ميان دره شکل گرفت.
امروزه نيز درون دره هيچ روستايي وجود ندارد و تنها کوچ نشينان از آن استفاده مي کنند.
دوره بندي فرهنگ هاي شناخته شده
قديمي ترين يافته هاي بررسي ، مصنوعاتي سنگي است که احتمالا به دوره بر دوستي زرزي تعلق دارند.
يافته هاي هيات ايران ژاپن محوطه کوچکي را با استقراري بسيار ضعيف از دوره موشکي معرفي کرده است. پس از اين دوره ، تنگه (بخش بررسي شده) براي چند هزار سال متروک شد تا اين که بار ديگر زندگي در دوره فرهنگي در آن به جريان افتد.
پس از اين دوره نيز بار ديگر استقرارهاي دره (بخش بررسي شده) متروک شد و اين وقفه بلندمدت تا دوره هخامنشي به طول انجاميد. از دوره هخامنشي به بعد، زندگي بدون وقفه در دره بلاغي جريان يافته و تا امروز قطع نشده است.
با مطالعه تاريخ استقراري دره بلاغي مي توان گفت تنگه در ادوار مختلف پارينه سنگي ، نوسنگي بدون سفال ، دوره شکل گيري ، جري ، شمس آباد، لپويي ، بانش و کل دوره عيلامي که شامل ادوار کفتري ، قلعه و شغا/تيموران است ، احتمالا متروک بوده است که دليل آن هنوز معلوم نيست ؛ البته بايد متذکر شد که نبود استقرارهايي از اين دوران را مي توان در چند عامل احتمالي ديگر نيز جستجو کرد.
نخست اين که ممکن است برخي استقرارهاي مذکور هنگام بررسي از ديد ما مخفي مانده باشد. ديگر اين که ممکن است تعدادي از اين استقرارها، زير رسوبات دفن شده و قابل رويت نبوده باشند.
محمدتقي عطايي
منبع: جام جم آن لاين
زمان درج خبر :   10 اسفند 1384 / 16:18
 خبرنگار          :  گروه مقالات
 زمان تاييد خبر:   10 اسفند 1384 / 16:26
 دبير خبر         :   ليلا بيات

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=16583&q=%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86%D8%AF

3 مارچ 2006 ـ 12 اسفند 1384

ساخت سد سيوند مرداد 85 به اتمام مي رسد
گروه استان ها: بر اساس توافق ميان مسئولان اجرايي سد سيوند با وزارت نيرو و سازمان آب منطقه اي استان فارس، سد سيوند مردادماه سال 1385 تحويل اين وزارت خانه داده شده و آماده آبگيري مي شود.
مهندس «جلال جامعي»، مسئول اجرايي سد سيوند با اعلام اين خبر گفت: « طبق آخرين توافقات بايد سد سيوند در مرداد سال آينده آماده بهره برداري شده باشد و ارتفاع آن نيز به تاج از پيش تعيين شده يعني 57 متر برسد.»
وي در ادامه گفت: «براي آب بندي اين سد خاکي با هسته رسي تا ارتفاع 150 متر زير زمين بتون ريزي شده است و هم اکنون تنها کار باقي مانده اين سد افزايش ارتفاع آن تا تاج سد است.»

جامعي در مورد زمان آبگيري سد سيوند گفت: «هما نطور که از پيش نيز مشخص شده زمان آبگيري را سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري مشخص مي کند و به همين دليل ما تنها سد را تحويل وزارت نيرو مي دهيم .»
هم اکنون با توافق ميان مسئولان سازمان آب منطقه اي و وزارت نيرو دومين فصل کاوش هاي باستان شناسي در تنگه بلاغي از 28 بهمن ماه امسال با حضور هيات ايراني و آلماني در اين دره باستاني آغاز شده است و تيم هاي مشترک ديگر نيز از سال آينده فعاليت خود را در تنگه باستاني بلاغي آغاز مي کنند.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=29796


 7 مارچ 2006 ـ 16 اسفند 84

سد بزرگ هخامنشي در مرودشت فارس کشف شد

تهران _ ميراث خبر، گروه استان ها – حسن ظهوري: بقايايي از يک سد بزرگ مربوط به دوره هخامنشي در نتيجه بررسي هاي باستان شناسان فرانسوي در استان فارس کشف شد. اين سد خاکي که با کانال هاي سنگي ساخته شده در تنگه حناي مرودشت و در نزديکي شهرستان خرمبيد واقع شده است.
«رمي بوشارلا»، باستان شناس فرانسوي و سرپرست هيات بررسي و شناسايي مرودشت در مورد اين سد به ميراث خبر گفت: «شواهد باستان شناسي نشان مي دهد که احتمالا سد خاکي موجود در تنگه حنا با کانال هاي سنگي توسط هخامنشيان ساخته شده است. همچنين اين احتمال نيز وجود دارد که اين سد براي مهار آب هاي رودخانه اي که از اين تنگه مي گذشته احداث شده و آب کشاورزي را به بخش هاي ديگر مرودشت هدايت مي کرده است.»
اين سد خاکي يک کانال هدايت آب دارد که از سنگ هاي تراش خورده خاکستري رنگ ساخته شده است. در ساخت و چفت و بست اين سنگ ها از بست هاي فلزي استفاده شده است .
باقي مانده اين سد در باورهاي مردم منطقه به غار ديو شهرت دارد.
هنوز کاوش هاي باستان شناسي براي شناسايي کامل اين سد آغاز نشده است.
سد خاکي مرودشت داراي طول تقريبي 500 متر، ارتفاع 10 تا 15 متر و عرض بين 10 تا 30 متر است. قسمت شرقي اين سد بر اثر طغيان رودخانه شکسته و از بين رفته است.
«حميد رضا رضايي»، مدير اداره ميراث فرهنگي و گردشگري مرودشت و سرپرست پايگاه پژوهشي پاسارگاد در مورد وضعيت فعلي اين سد به ميراث خبر گفت: «قسمت هاي شمالي و جنوبي اين سد با لودر و مواد منفجره تخريب شده است. همچنين کانال سنگي آن نيز در چند مرحله با لودر، در سال هاي 83 و 84 تخريب شده است.»
به گفته وي هنگام تحقيق محلي مشخص شد که براي تخريب اين کانال ها در سال 83 از مواد منفجره نيز استفاده شده است.
با وجود تمام اين تخريب ها که حفاري هاي غير مجاز را نيز بايد به آن اضافه کرد، اين سد خاکي همچنان در برخي از بخش هاي خود تا ارتفاع 5 متر کاملا سالم مانده است.
استفاده از مواد منفجره و لودر براي تخريب اين سد نشان مي دهد که در دوره هخامنشي اين سد بسيار محکم ساخته شده است؛ زيرا با گذشت 2500 سال از ساخت اين سد، تخريب آن تنها با استفاده از مواد منفجره امکان پذير است.
مدير اداره ميراث فرهنگي و گردشگري مرودشت در خصوص آماده سازي شرايط براي انجام عمليات پژوهشي در سد خاکي مرودشت گفت: «هم اکنون کار نقشه برداري اين سد خاکي پايان گرفته و شرايط حضور بوشارلا براي حفاري هاي باستان شناسي آماده شده است.»
سد خاکي مرودشت که احتمال مي رود توسط هخامنشيان ساخته شده باشد در 25 کيلومتري جنوب شهرستان خرمبيد و 2 کيلومتري شرق روستاي چميان ( موسوم به شهيد آباد ) واقع شده است.

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=29936

 

11 مارچ 2006 ـ 20 اسفند 84

تكميل سدهاي كشور، ۲۰۰هزار ميليارد ريال نياز دارد

معاون پارلماني، حقوقي و پشتيباني وزارت نيرو گفت: وزارت نيرو براي تكميل پروژه‌هاي سدسازي موجود نيمه‌تمام خود، به ‪ ۲۰۰هزار ميليارد ريال اعتبار نياز دارد.
"علي يوسف‌پور" جمعه شب19 اسفند ماه در گفت و گو با ايرنا در شهركرد افزود: در صورت تخصيص اين ميزان اعتبار به وزارت نيرو، تا ‪
۱۰سال آينده تمامي سدهاي در دست احداث وزارت نيرو به بهره برداري مي‌رسند.
وي تصريح كرد: اين ميزان اعتبار بايد از محل منابع داخلي و سرمايه‌گذاري خارجي اين ميزان منابع را تامين كند.
يوسف‌پور تاكيد كرد: نياز اين ميزان اعتبار وزارت نيرو، بدون احتساب پروژه جديد خواهد بود و در صورت آغاز پروژه جديد بايد اعتبارات آن را به اين ميزان افزوده شود.
معاون پارلماني وزير نيرو گفت: ايران از سدسازي در جهان هنوز در ابتداي راه قرار دارد.
يوسف پور گفت: كشور چين با شش برابر وسعت ايران ، داراي ‪
۹۰هزار سد است و ايران نيز بايد ‪ ۱۵هزار سد داشته باشد و اين در حالي ايران تنها ‪ ۵۰۰سد را احداث كرده است.
وي گفت: در همين راستا، وزرات نيرو در كشور در حال مطالعه و مكان يابي بخشهايي از كشور است تا بتواند آبهاي سطحي را با احداث سد بزرگ يا سدهاي انحرافي مهار كند.
يوسف پور، با توجه به بررسي بودجه عمراني سال آينده كشور در مجلس شوراي اسلامي، گفت: مجلس شوراي اسلامي با هشت هزار ميليارد ريال اعتبار عمراني اين ورازتخانه در سال آينده موافقت كرده است.
يوسف پور اظهار داشت: مجلس شوراي اسلامي همچنين براي اتمام پروژه‌هاي نيمه تمام با ‪
۶۰۰ميليون دلار اعتبار فايناس بصورت فروش سهام موافقت كرده است.
به گفته وي، كمبود سيمان سدها معضل و مشكل حادي براي وزرات نيرو نيست، چرا كه برخي از اين سدها خاكي است.
يوسف پور گفت: وزارت نيرو تعجيلي براي آبگيري سد " سيوند " ندارد و به با توافق صورت گرفته با ميراث فرهنگي، چهار ماه ديگر به منظور كاوش براي يافتن اشياء باستاني در اين منطقه، آبگيري اين سد را عقب انداخت.
وي گفت: در صورت مشاهده هرگونه يافته باستاني در منطقه سيوند استان فارس، اين سد آبگيري نخواهد شد.
معاون پارلماني وزير نيرو گفت: تكميل سد كارون چهار يكي از پروژه‌هاي اولويت دار وزارت نيرو است.
وي، از احداث سد كارون پنج خبر داد و گفت: طرح مطالعه فاز يك اين سد بر روي رودخانه " خرسان " به پايان رسيده و طرح مطالعاتي فاز دوم آن از سال آينده آغاز مي‌شود.
يوسف پور، از اجراي طرح استقلال شركتهاي توزيع برق منطقه‌اي خبر داد و گفت: اين طرح به تصويب مجلس رسيده و توزيع و خطوط انتقال برق مناطق كشور مستقل اداره مي‌شود.
معاون پارلماني، حقوقي و پتشيباني وزارت نيرو گفت: تا پايان امسال شش شركت منطقه‌اي آب در كشور راه اندازي مي‌شود.
وي، در خصوص بهره‌برداري از آب رودخانه هيرمند در كشور گفت: وزراي نيروي افغانستان و ايران در كشور تاجيكستان بر سر اين ميزان بهره‌برداري از رودخانه در فصل‌هاي خشكسالي به توافقاتي رسيدند.
به گزارش ايرنا، معاون امور مجلس شوراي نيرو براي سخنراني در جمع مردم استان چهارمحال و بختياري به شهركرد سفر كرده بود.

زمان درج خبر :   20 اسفند 1384 / 8:01
 خبرنگار          :  گروه خبر
 زمان تاييد خبر:   20 اسفند 1384 / 8:21
 دبير خبر         :   ليلا بيات

 

17 مارچ 2006 ـ 26 اسفند 84

يک ميليارد ريال اعتبار وزارت نيرو براي کاوشهاي سد سيوند

تهران_ميراث‌خبر:
سياست و فرهنگ، آمنه شيرافکن_ تا پايان سال 84، يکصد ميليون تومان از 300 ميليون تومان اعتبار توافق شده ميان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و وزارت نيرو توسط اين وزارتخانه و به منظور تامين هزينه هاي کاوش باستان شناسي در محوطه سد سيوند پرداخت مي شود.
رسول زرگر، معاون وزير نيرو در امور آب با بيان اين مطلب به ميراث خبر افزود: «با توجه به تخصيص اعتبارات سال 84 اين وزارتخانه، مقرر شده تا پايان سال 84، يکصد ميليون تومان اعتبار به منظور تامين هزينه هاي عمليات کاوش و باستان شناسي در محوطه باستاني سد سيوند توسط اين وزارتخانه به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پرداخت شود.»

وي افزود: « رقم مورد توافق 300 ميليون تومان بود که با توجه به توان مالي اين وزارتخانه 200 ميليون تومان اعتبار ديگر نيز براي پشتيباني از عمليات کاوش در محوطه سيوند سال آينده پرداخت مي شود.»
وي با بيان اين که در هر منطقه اي که آب وجود دارد، تمدن و فرهنگ شکل گرفته و بنابراين توام شدن وجود محوطه هاي باستاني در نزديکي منابع آبي بديهي است، تصريح کرد: «معاونت آب وزارت نيرو در نظر دارد با همکاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از آسيب ديدن تاريخ و تمدن کشور به ويژه در منطقه سد سيوند جلوگيري کند.»

http://www.chn.ir/news/?section=1&id=14094

17 مارچ 2006 ـ 26 اسفند 84

وزارت نيرو موافقت‌نامه معرفي پروژه‌ها به ميراث فرهنگي را امضا كرد

تهران _ميراث‌خبر:
گروه اجتماعي_ وزارت نيرو موافقت‌نامه نهايي همكاري اين وزارتخانه را با سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به منظور معرفي پروژه‌هاي در حال اجراي وزارت نيرو امضا كرد.
معرفي پروژه‌هاي عمراني در دست اجراي وزارتخانه‌ها، نهادها و دستگاه هاي دولتي اگر چه در قالب يك طرح كلي توسط هيات دولت تصويب و به تمامي نهادها ارايه شد اما اجرايي شدن آن نيازمند طي مراحلي است تا با ايجاد همكاري ميان دستگاه‌هاي مختلف و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بتوان اقدامات پروژه‌هاي عمراني را در جهتي پيش برد كه تداخلي با محوطه و بافت‌هاي تاريخي - فرهنگي به وجود نيايد.
«رسول زرگر» معاون وزير نيرو در امور آب در اين باره گفت: «به منظور اجرايي كردن مصوبه هيات دولت جلسه‌هاي مشتركي ميان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و وزارت نيرو برگزار و در نهايت مقرر شد تا موافقت‌نامه‌اي با پرداختن به جزييات مورد نظر کارشناسان اين دو نهاد امضا شود.»
وي تصريح كرد: «اين موافقت‌نامه تنظيم و توسط مسئولان وزارت نيرو امضا شده و در حال حاضر براي موافقت نهايي به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ارايه شده است.»
به دنبال عقد اين موافقت‌نامه وزارت نيرو تمامي برنامه‌ها و پروژه‌هاي عمراني تحت اجرا را به اين سازمان معرفي مي‌كند.
از آنجايي كه بخش عمده‌اي از تمدن و ميراث كهن به جاي مانده از پيشينيان در كنار منابع آبي شكل گرفته است احداث سدهاي مختلف و ديگر سازه‌هاي آبي به گونه‌اي مستقيم با ميراث فرهنگي موجود در آن مناطق پيوند مي‌خورد و در صورت استعلام تك‌تك برنامه‌هاي اجرايي وزارت نيرو در مناطق مختلف كشور در آينده از بروز حوادثي مانند آنچه در سد سيوند اتفاق افتاد، جلوگيري مي‌شود.
وزارت نيرو براي کاوش در محوطه هاي باستاني استان فارس برنامه ريزي کند
375 سد وزارت نيرو آينده محوطه هاي باستاني را رقم مي زنند.

http://www.chn.ir/news/?section=1&id=14088

 

18 مارچ 2006 ـ 27 اسفند 84

بودجه عمراني ميراث ‌فرهنگي و گردشگري 18 درصد كاهش يافت

تهران، ميراث‌خبر _ سياست و فرهنگ، صبا آذرپيك_ پس از فراز و فرودهاي بسيار سهم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از بودجه سال 85 با 22.5 درصد كاهش رو به رو شد.
بر اين اساس بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در سال آينده به  85 ميليارد و 25 ميليون تومان مي‌رسد.
«محمد كردبچه»، مديركل دفتر تلفيق سازمان مديريت و برنامه‌ريزي با بيان اين خبر افزود: « بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از سوي دولت 110 ميليارد تومان پيشنهاد شده بود كه مجلس با 22.5 درصد كاهش، اين بودجه را تصويب كرد.»
 او در گفت‌وگو با ميراث‌خبر در مورد اين كاهش گفت: «بودجه عمراني تمام دستگاهها و سازمانهاي مربوط 22.5 درصد كاهش يافت و بودجه عمراني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هم از اين امر مستثني نبود.»
بودجه جاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بدون تغيير و بر اساس پيشنهاد دولت  با 51 ميليارد تومان به تصويب مجلس رسيد.
البته كاهش 22.5 درصدي بودجه سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري در بخش عمراني، در حالي اعمال مي‌شود كه بودجه پيشنهادي 110 ميليارد توماني سال 85 دولت نسبت به اعتبار سال 84  تنها 5.7 درصد افزايش داشت.
بودجه آتي سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري در بخش عمراني نسبت به بودجه سال 84 هم با كاهش 18.02 درصدي رو به رو است كه اين امر در برنامه‌هاي آتي اين سازمان تاثير چشمگيري دارد.
به عبارتي مي‌توان گفت كه بودجه سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري نسبت به بودجه سال 84 حدود 18 ميليارد و 75 ميليون تومان كاهش مي‌يابد و مسئولان اين سازمان بايد سال 85 را با اين ميزان اعتبار سپري كنند.
پيش از اين «محمد حسن پاسوار»،مدير كل دفتر تلفيق برنامه و بودجه در سازمان مديريت و برنامه‌ريزي، با استناد به كاهش بودجه عمراني دولت، گفته بود: «به طور يقين بودجه تمام سازمانها و وزارتخانه‌ها با تغييراتي روبه‌رو مي‌شود، اما هنوز مشخص نيست كه اين تغيرات با چه الگويي صورت مي‌گيرد.» 
او ميزان كاهش بودجه دستگاهها را وابسته به تصميم نمايندگان مجلس در مورد نحوه تغيير بودجه بخشهاي مختلف عنوان كرده بود: «نمايندگان بايد مشخص كنند كه اين كاهش بودجه به صورت سهميه‌بندي متناسب با فعاليتهاي هر دستگاه اعمال ‌شود يا درصدي مشخص از بودجه تمام وزارت‌خانه‌ها و دستگاهها كاسته ‌شود.»
بر اساس‌ آنچه هم اكنون به تصويب رسيده، نمايندگان مجلس با كاهش بودجه تمام سازمانها و وزارتخانه‌ها به طور مساوي موافقت كردند. کاهش 43 ميليارد توماني بودجه ميراث فرهنگي و گردشگري قطعي نيست 
.

http://www.chn.ir/News/?section=1&id=15063

18 مارچ 2006 ـ 27 اسفند 84

تشريح عملكرد وزارت نيرو در رسانه ملي

مهندس سيد پرويز فتاح وزيرنيرو بر احداث يك نيروگاه هسته اي ديگر با تلاش كارشناسان بومي به ويژه وزارت نيرو تاكيد كرد.
مهندس فتاح كه شنبه شب 27 اسفند ماه در برنامه زنده نگاه يك از شبكه اول سيما سخن مي گفت، تصريح كرد: وزارت نيرو اين توانايي را دارد كه يك نيروگاه هسته اي ديگر به غير از نيروگاه 1000 مگاواتي بوشهر احداث كند.
به گزارش خبرنگار سايت خبري وزارت نيرو، مهندس فتاح با تاكيد بر اينكه نيروگاه هسته اي بوشهر با تلاش متخصصان و پيمانكاران بومي ساخته شده است و روس ها تنها ناظر بوده اند تصريح كرد: براي احداث نيروگاه دوم هسته اي هيچ مشكلي از لحاظ تخصص، فن آوري روز و كارشناس زبده نداريم.
مهندس فتاح همچنين بر همسو بودن و ارزش گذاري نمايندگان محترم مجلس شوراي اسلامي براي وزارت نيرو به خصوص در مسئله تامين آب تاكيد كرد و گفت: اين وزارتخانه با جديت علاوه بر موضوع آب تمامي اموري را كه به عهده اين وزارتخانه است، پيگيري مي كند.
وزيرنيرو با توجه به اينكه براي اجراي طرح صنعت آب و برق نياز به تخصيص اعتبار است، تاكيد كرد: نمايندگان و كميسيون هاي تخصصي با آگاهي و علم به اين موضوع، قول مساعدي براي همكاري با اين وزارتخانه داده اند و توجه نمايندگان به حفظ اعتبار هاي لازم، به منظور تكميل طرح هايي در زمينه آب، دليلي بر اين ادعا است.
مهندس فتاح با اشاره به اينكه براي تامين آب شرب در كشور مشكلي وجود ندارد، تصريح كرد: تمامي آب شرب شهرها به خصوص شهرهاي بزرگ مراحل آزمايش قابليت شرب را مي گذرانند و در صورتي كه منبع استخراج آب مصرفي مشكلي داشته باشد، حذف و پلمپ خواهد شد.
وزيرنيرو همچنين با بيان اينكه 220 شهر مراحل تكميل يا عمليات احداث فاضلاب را طي مي كنند، تصريح كرد: اگر بودجه لازم به وزارت نيرو تخصيص داده شود، در 4 تا 5 سال آينده اين 220 شهر به شبكه فاضلاب مجهز مي شوند.
مهندس فتاح با اشاره به اينكه تا كنون 84 سد به بهره برداري رسيده است تاكيد كرد: طرح هاي سد سازي كشور با جديت تمام پي گيري مي شود.
وي تصريح كرد: بيش از 100 سد دردست مطالعه داريم كه پس از انجام مراحل مطالعاتي و تخصيص اعتبار، عمليات اجرايي آنها آغاز خواهد شد.
وزيرنيرو با اشاره به موضوع سد سيوند گفت: اين سد قرار بود آذر امسال آبگيري شود كه بنا بر تصميم وزارت نيرو به تعويق افتاد و اسفند را براي آبگيري انتخاب كرديم كه پس از اعلام سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري اين زمان هم به خرداد سال 85 موكول شد.
وزيرنيرو با تاكيد بر اينكه در باره سد سيوند نامه رسمي سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري براي وزارت نيرو سند است، تصريح كرد: هم اكنون گمانه زني هايي براي كشف آثار باستاني با تلاش كارشناسان ميراث فرهنگي در محدوده منطقه سد سيوند انجام مي شود تا بدين ترتيب از آسيب رسيدن به آن، جلوگيري شود.
وي با اشاره به مشكلات تامين سيمان براي طرح هاي سد سازي در گذشته گفت: اين وزارتخانه به عنوان مشتري عمده كارخانه هاي سيمان، تا كنون وجه آن را به موقع پرداخت كرده است و خوشبختانه از يك ماه گذشته طرح هاي سدسازي و عمراني وزارت نيرو با مشكل سيمان روبرو نيستند.
وزيرنيرو همچنين ادغام وزارت نيرو و وزارت نفت را به شدت تكذيب كرد و گفت: تا كنون دراين خصوص در مراجع تصميم گيري همچون كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي و حتي در دو وزارتخانه بحثي مطرح نبوده است.
مهندس فتاح در ادامه تاكيد كرد: اين وزارتخانه با وزارت نفت در خصوص تامين سوخت نيروگاه هاي حرارتي نشست هايي داشته كه خوشبختانه تاكنون براي تامين سوخت اين نيروگاه ها (گازي و سوخت مايع ) باعنايت و مساعدت هاي وزارت نفت، مشكلي نداريم.
وزيرنيرو در پايان ابراز اميدواري كرد با تلاش دولت، الگوي صحيح مصرف آب و برق در دستگاه هاي اجرايي و مردم ايجاد شود.

http://news.moe.org.ir/shownews.asp?id=17135&q=%D8%B3%D9%8A%D9%88%D9%86%D8%AF