بازگشت به صفحه اصلی

 

3 سال انتظار، معبد آناهيتا را رو به ويراني مي‌برد

 

چهره نيمه مخروبه و متروكه بناي موسوم به معبد آناهيتاي كنگاور پس از گذشت سه سال منتظر است با اجراي طرح سامان‌دهي و مرمت پلكان‌هاي جنوبي و پژوهش در بخش‌هاي شمالي و شرقي جاني دوباره بگيرد.
مرمت و ساماندهي اين معبد در صورت تصويب طرح مرمتي _ پژوهشي توسط كارشناسان فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، انجام  مي‌شود.

"سعيد دوستاني"، رئيس اداره ميراث فرهنگي و گردشگري گنگاور به ميراث خبر گفت: « طرح مرمتي، پژوهشي، ساماندهي و نور پردازي معبد آناهيتا امسال به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري داده شد و منتظريم اين سازمان اعتبار لازم را براي اجراي آن تخصيص دهد.»

در ضلع جنوبي معبد، دو رديف پلكان ساخته شده كه بسيار آسيب ديده‌اند. سامان‌دهي سنگ‌هاي جا به جا شده پله‌ها و ستون‌هاي شكسته ، جزو فعاليت‌هاي مرمتي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان كرمانشاه در سال جاري است.

به گفته وي معبد آناهيتا نزديك به سه سال است كه مرمت نشده ودر صورت تامين اعتبار لازم امسال مي توان از تخريب بيشتر اين اثر جلوگيري كرد.  افتتاح آزمايشگاه چنانچه رئيس اداره ميراث فرهنگي و گردشگري گنگاور مي گويد، از ديگر برنامه‌هاي پايگاه پس از دريافت اعتبار است.

يكي از مشکلاتي که معبد آناهيتا با آن روبروست رشد گياهان است كه هر سال با روش‌هاي معمولي و مكانيكي از بين مي‌رود.

پژوهش در اطاف اين معبد جزو فعاليت‌هاي پژوهشي لازم به شمار مي‌رود. اولويت اين برنامه‌ها، پژوهش‌ در بخش شمالي و شرقي است. در شرق اين معبد گورستاني قرار گرفته كه كاوش مجدد در آن ضروري به نظر مي‌رسد. نورپردازي اثر نيز به منظور معرفي اثر و جذب بازديدكننده از جمله مواردي است که بايد انجام شود.

«احمد كبيري»، باستان‌شناس آخرين فردي كه سرپرستي گروه سامان‌دهي و كاوش اين محوطه را بر عهده داشت ، اطلاعات مربوط به تمامي سنگ‌هاي پراكنده در سطح معبد را جمع‌آوري و سامان‌دهي كرد و در قالب لوح فشرده (CD) در اختيار مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان كرمانشاه قرار داد. اين اطلاعات و اسناد منتشر شده توسط ساير كاوشگران، مبناي اصلي سامان‌دهي محوطه تاريخي آناهيتا خواهند بود.

معبد آناهيتاي كنگاور براي نخستين بار در سال 1348 توسط هياتي زير نظر "سيف‌الله كامبخش فرد" از زير خاك تپه گچ كن، بيرون آمد. حفاري در اين محوطه تا سال 1355 طي 8 فصل مداوم انجام گرفت. پس از آن، كاوش‌هاي پراكنده توسط "مسعود آذرنوش" ، رييس فعلي پژوهشكده باستان‌شناسي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، مرحوم "محمد مهريار"، معمار _ باستان‌شناس و احمد كبيري، باستان‌شناس، طي سال‌هاي قبل و پس از انقلاب انجام شد.

آناهيتا در ميانه راه فعلي همدان به كرمانشاه واقع شده است.

عده‌اي از كارشناسان با ذكر شواهدي اين بنا را نه معبدي از دوره هخامنشي و اشكاني كه كاخي متعلق به خسرو پرويز ساساني دانسته‌اند. شايد در سال‌هاي آينده  با انجام پژوهش هاي لازم  ابهامات اين بنا  از بين برود. 

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=31890

کنگاور (خبرگزاري ميراث فرهنگي)- ۱۳۸۵/۳/۲۶