International Committee to Save the Archeological Sites of Pasargad |
|
يبانيه ها | آرشيو مطالب پاسارگاد | آرشيوخبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيوتاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | و آرشيو هاي ديگر بازگشت به صفحه اصلی
واگذاری 100 مجوز بهره برداری در منطقه ميقان يک فاجعه زيست محيطی ديگر
منابع طبيعی- در حالي كه طرح واگذاري بهرهبرداري از منابع معدني سولفات سديم كوير و تالاب ميقان از طريق مزايده، واكنش كارشناسان، تشکلهاي زيستمحيطي و حتي مسئولان محيطزيست اراك را به همراه داشته
و به اعتقاد تمامي آنها اين مجوز ميتواند به نابودي تالاب و کوير ميقان منتهي شود، معاون محيطزيست انساني سازمان حفاظت محيطزيست از موافقت كميسيون زيربنايي صنعت و محيطزيست دولت با اعطاي اين مجوز خبر داد.
به گزارش ايسنا، دكتر اصيليان با اشاره به تصميمگيري اخير درباره مجوز بهرهبرداري از معدن سولفات سديم در كوير ميقان گفت: بر اساس آخرين تصميمات اتخاذ شده در كميسيون زيربنايي صنعت و محيطزيست دولت شرايط ويژهاي براي اين امر در نظر گرفته شده است.
وي دراين باره افزود: بر اين اساس مطالعه ارزيابي زيستمحيطي براي اين طرح اجباري شده است و عوامل بهرهبرداري مكلف به اعلام فناوري مورد استفاده شدند به شكلي كه بايد فناوري روز در بهرهبرداري استفاده شود.
در همين حال عليرضا نوربهشت، معاون عمراني استانداري استان مرکزي نيز با تشريح آخرين وضعيت تصميمگيري دولت در مورد پيشنهاد وزارت صنايع درخصوص صدور مجوز بهره برداري از منابع سولفات سديم تالاب ميقان گفت: بحثي که در کميته زيربنايي دولت مطرح است به مزايده گذاشتن بهرهبرداري از منابع سولفات سديم منطقه تالاب ميقان است.
وي با بيان اينکه براي تصويب هر طرحي در کميسيون زيربنايي اصولا نظرات نمايندگان دخيل هم اخذ ميشود، تصريح کرد: در مرحله اول بلافاصله بعد از طرح چنين موضوعي، استانداري نظرات سازمان منابع طبيعي و محيطزيست را به کميته اعلام کرد.
دکتر محمدباقر صدوق، مديركل محيطزيست استان مركزي اعتقاد ديگري دارد.
وی ميگويد: واگذاري معادن كوير ميقان به اين تعداد بهرهبردار، منطقه را دچار بحران و تخريب جدي ميکند.
وی با تأكيد بر اين كه هرگونه بهرهبرداري جديد از منابع معدني کوير ميقان به معني نابودي آن است تصریح می کند: طرح افزايش بهرهبرداري از كوير ميقان بدون لحاظ مسائل زيستمحيطي در منطقه مطرح شده است.
در همين حال عباس مظفري، مدير کل منابع طبيعي استان مرکزي گفت: نبايد به کوير و سولفات سديم آن به ديد اقتصادي صرف نگاه کرد.
وي کوير و تالاب ميقان را بخشي از منابع طبيعي حساس و مهم کشور عنوان کرد و افزود: از سال 1361 ايستگاه تثبيت شن توسط اداره کل منابع طبيعي در نزديکي کوير ايجاد و در طول اين سالها 18 هزار گونه گياهي با هدف احيا واصلاح بافت طبيعي منطقه به منظور جلوگيري از پيشروي کوير انجام شده و به هيچ وجه موافق به هم خوردن ترکيب زيستمحيطي تالاب نيستيم.
مدير كل منابع طبيعي استان مركزي با اشاره به تصميمات جديد اتاق صنايع و معادن در صدور مجوز بهرهبرداري از منابع سولفات سديم منطقه ميقان خاطرنشان کرد: بلافاصله بعد از اين اتفاق با موضوع بررسي واگذاري طرح پيشنهادي وزارت صنايع ديدگاه مخالف خود را طي نامهاي به استانداري مرکزي براي انعکاس در کميسيون زيربنايي اعلام کردهايم.
سيد محمد حسيني، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان مرکزي نيز در اين زمينه گفته است: طرح جامع گردشگري کوير و تالاب ميقان اراک در دست تهيه است تا به صورت اصولي به اين منطقه نگاه شود.
وي با اشاره به اينکه امروز نگاه توسعه گردشگري جهان به سوي اکوتوريسم و گردشگري طبيعي متوجه شده است و کوير ميقان هم يکي از مراکز طبيعي گردشگري در جهان محسوب ميشود افزود: آنچه در جريان واگذاري 100 مجوز بهرهبرداري در اين منطقه شاهد هستيم يک فاجعه است که فعاليت آن منجر به قطع بخشي از چرخه جانوري و حيات اين منطقه ميشود.
این گزارش می افزاید: کوير ميقان که به وسعت 120 کيلومترمربع در شمال شرقي اراک واقع شده در سالهاي اخير گسترش زيادي داشته است، ازهمین رو، در بخشهاي شرقي آن اقداماتي در جهت جلوگيري از پيشروي کوير به عمل آمده است، با این حال، از دهه هشتاد با صدور مجوز بهرهبرداري سولفات سديم استخراج از بخشهاي مرکزي زنگ خطر نابودي اين تالاب وکوير به صدا درآمده است.
منطقه مرکزي کوير ميقان با 50 هزار هكتار وسعت در 150كيلومترى شمال شرقى شهر اراك واقع است و مساحت درياچه بين 100 تا 110 كيلومتر مربع متغير است.
مساحت حوضه آبخيز كوير 480 هكتار است كه با بارندگى شش رودخانه فصلى به اين كوير وارد مى شود و آخرين حلقه اكولوژيك حوضه آبريز دشت اراك است.
اين كوير از 2 منطقه رسوبي و مركزى تشكيل شده و در مركز آن درياچه آب شور واقع است كه در حدود 1655 متر از سطح دريا ارتفاع دارد.
محدوده درياچه، از جهت اقليمى، زمستانهاى معتدل دارد و سالانه پذيراى 12 هزار پرنده مهاجر است. اين پرندگان در سفر طولانى خود از نواحى سردسير شمال به سرزمينهاى گرمسير جنوب ايران، از نيمه دوم آبان تا اول دى ماه به اين منطقه مى آيند.
اين درياچه در روزگاران گذشته به نمكزار فراهان مشهور بوده است و آب درياچه به قدرى شور است كه در هر ليتر آن در تابستان 50 گرم، در بهار 38 گرم و در زمستان 28 گرم نمك وجود دارد. با اين حال، در كنار تالاب گاوخونى پذيراى پرندگان مهاجرى است كه زمستانها به اين منطقه كوچ مى كنند. بخش اعظم اين كوير را منطقه دشت رسوبى با 38 هزار و 200 هكتار وسعت تشكيل مى دهد و پوشش گياهى آن در برگيرنده آتريپلكس و درختچه گياهى قره داغ است.
http://www.hamshahrionline.ir/News/?id=35647