بازگشت به صفحه اصلی

 

 

تاق بستان، با همه ی زيبایی و ارزش، در  چنگال پل صياد شيرازی

 

استانداری کرمانشاه بخشي از مجموعه ی عظيم تاريخی تاق‌بستان را به نابودی می کشاند

 

كرمانشاه(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استان‌ها_ استانداري كرمانشاه پس از گذشت نزديك به يك سال از زمان شروع ساخت پل رو گذر صياد شيرازي از ارائه نقشه ‌هاي جديد مسير عبور اين پل در نزديكي ديوار ساساني خسرو امتناع مي‌كند. اين درحالي است که سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري احداث اين پل را منوط به ارايه نقشه از سوي استانداري کرده بود.

  

سال گذشته، معاونت حفظ و احيا سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري كشور موافقت خود را با ساخت پل روگذر صياد شيرازي اعلام کرد و به اين ترتيب مجوز تعدي به حريم تاريخ ي شكارگاه خسرو پرويز ساساني كه بخشي از مجموعه عظيم طاق‌بستان محسوب مي‌شود براي هميشه داده شد.

 

به اعتقاد کارشناسان ساخت اين پل علاوه بر اينكه به تخريب ديوار ساساني شكارگاه منجر مي‌شود بر حريم منظري طاق بستان اثر منفي مي‌گذارد.

 

كارشناسان مخالف ساخت اين پل معتقد بودند تغيير مسير راستگرد پل صياد شيرازي باعث نجات حريم اين اثر باستاني نمي‌شود و همچنان آن را تهديد مي‌كند اما با موافقت معاونت حفظ و احيا سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري كشور، ساخت مجدد آن از سر گرفته شد و در اين ميان قانون مصوب ميراث فرهنگي هم نتوانست كاري از پيش ببرد و اين اتفاق نشان داد كه قوانين مصوب براي صيانت آثار تاريخي پشتوانه اجرايي ندارد.

 

مجريان اين طرح بارها و بارها اعلام كردند كه ساخت اين پل كوچكترين تاثير و تهديدي بر منظر و حريم اين اثر ندارد حال آنكه مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري استان کرمانشاه اطمينان دارند پل هوايي شهيد صياد شيرازي در عرصه تاريخي اين اثرساخته مي شود.

 

پس از کشمکش هاي بسيار دوستداران ميراث فرهنگي، خود را به تغيير اندك راستگرد اين پل راضي كردند با اين وجود استانداري به تعهد خود عمل نكرد و تا امروز از ارائه نقشه تغيير مسير راستگرد پل به مدير پروژه و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان کرمانشاه خودداري كرده است.

 

 در همين حال تماس‌هاي مكرر خبرنگار ميراث خبر براي دريافت اطلاعات بيشتر از استانداري و نظر مقامات آن نتيجه نداد و هيچ يك از مسئولان اين سازمان حاضر به پاسخ‌گويي سوالات خبرنگار خبرگزاري ميراث فرهنگي نشدند.

 

در همين حال "سيامك خديوي"، مدير پروژه نجات‌بخشي طاق بستان با تاييد اين که هنوز هيچ نقشه اي از چگونگي مسير عبور پل ارايه نشده است، به ميراث خبر گفت:« پيگيري‌هاي زيادي براي دريافت نقشه از استانداري شده اما تا به امروز از سوي مسئولان استانداري هيچ پاسخي به ما داده نشده است.»

 

 وي افزود:« با توجه به اينكه هيچ نقشه‌اي در اختيار نداريم، اصلا معلوم نيست اين پل از چه مسير مي‌گذرد و  ‌آيا تغييراتي كه استانداري تعهد كرده است انجام شده يا نه. متاسفانه از هيچ يك از اين موارد خبر نداريم.»

 

پل روگذر صياد شيرازي براي رفع ترافيك بولوار طاق بستان در نظر گرفته شد اما بسياري از كارشناسان ترافيك معتقد بودند مشكل ترافيك اين بولوار با نصب يك چراغ قرمز رفع مي‌شود.

 

از سوي ديگر ساخت اين پل مغاير قوانين كميسيون ماده 5 بود زيرا  بر اساس مصوبات اين كميسيون در سال 80 بايد شكارگاه خسرو در طاق بستان به فضاي سبز تبديل شود. به همين دليل هم تيم پروژه طاق‌بستان قصد داشت با توجه به مستندات تاريخي، بخشي را به منظور ايجاد فضاي سبز در اين محدوده در نظر گيرد اما اکنون بر خلاف قانون عمل شده و به جاي شکل گيري فضاي سبز ، ساخت پل هوايي در عرصه اين محوطه تاريخي مد نظر قرار گرفته که اقدامي غير قانوني است.

 

طاق بستان يكي از مهمترين آثار بجا مانده از دوره ساساني در ايران و خارج از ايران امروز است.

 

حريم اين اثر باستاني 27 سال است كه تهديد مي‌شود. شروع جنگ عراق عليه ايران باعث مهاجرت بسياري از مرز نشينان به شهر كرمانشاه شد و كم كم ساخت و ساز پيرامون اين اثر باستاني شکل گرفت.

 

 ميزان ساخت وساز به حدي زيادي بود كه تقريبا بيشتر حريم تصويب شده طاق بستان در سال 49 زير ساخت و سازهاي مداوم محو شد.

طاق‌بستان باتوجه به ويژگي‌هاي بسيار تاريخي يكي از آثار ارزشمند و سزوار براي ثبت در فهرست جهاني است.

 

كارشناسان سال‌هاست كه تلاش مي‌كنند حريم لازم براي ثبت اين اثر در فهرست اثار تاريخي جهان تعريف كنند اما تا به امروز موفق نشده‌اند.

 

 زهرا کشوری

 

كرمانشاه(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استان‌ها_ ۱۳۸۵/۵/۱۷

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=33083