بازگشت به صفحه اصلی

 

آيا سد باستانی  1700 ساله جره نجات پيدا می کند؟

 

باستان شناسان و کارشناسان هنوز نتوانسته اند راه مناسبی برای نجات

 و حفاظت از اين اثر ساسانی بيايند

 

زهرا کشوری

باستان‌شناسان سازمان ميراث فرهنگي دو هفته ديگر مطالعات خود را براي نجات سد 1700 ساله جره آغاز مي‌كنند. در صورتي كه اين سد نجات نيابد، براي هميشه در دل سد جديد جره غرق مي‌شود.

 

سد ساساني جره يكي از مهمترين سازه‌هاي باستاني كشور است كه در استان خوزستان جاي گرفته و بيش از 20 متر ارتفاع دارد و از ساروج و قلوه سنگ ساخته شده است.

 

  "حسن فاضلي نشلي"، رئيس پژوهشكده سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كشور در اين مورد به ميراث خبر گفت:« اين مطالعات به سرپرستي مهناز شريفي تا دو هفته ديگر آغاز مي‌شود.»

 

كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در نخستين مطالعات خود روي سد ساساني جره،  پيشنهاد جابه‌جايي سد را داده اند، اما كارشناسان سازمان آب خوزستان اعتقاد دارند براي جابه‌جايي سد بايد آن را تكه‌تكه كرد.  در همين حال بسياري ديگر استفاده از دستگاه‌هاي برنده را براي قطعه كردن سد و جابه جايي آن را مساوي با پاك شدن هويت تاريخي سد مي‌دانند.

 

 آن‌ها اعتقاد دارند استفاده از ماشين برنده به متلاشي شدن سد منجر مي‌شود و در اين صورت براي چسبندگي آن بايد ازملاتي استفاده كرد كه هويت بنا را از بين مي‌برد.

 

طي چند سال گذشته در كشورهاي باستاني جهان برخي از سدها در كنار رودخانه‌ها و محوطه‌هاي باستاني به منظور توسعه اقتصادي، عمراني و تامين آب ساخته شده‌اند که هر کدام نگراني‌هايي را براي بسياري از محوطه‌هاي باستاني جهان به دنبال داشته است.

 

در همين حال كارشناسان جهاني با توجه به اهميت طرح‌هاي عمراني و اقتصادي، نجات‌بخشي محوطه‌هاي تاريخي را آغاز كرده‌اند كه از آن جمله مي‌توان سد «اسوان» در مصر را نام برد.

 

 مصر براي ادامه روند توسعه اقتصادي و عمراني كشور خود، كميته‌اي جهاني را به رهبري يونسكو تشكيل داد و طي چند سال عمليات گسترده معابدي را از خطر غرق شدن نجات داد.

 

رامهرمز(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استان‌ها_ ۱۳۸۵/۷/۲۰

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=34514