بازگشت به صفحه اصلی |
|
عکس از حميدرضا دهقان
مسئولين استان هيچ کمکی به خورانق نکردند
منطقه ای فراموش شده با آثاری از معماری دوره ساسانيان در انتظار کمک
دهيار خورانق گفت: خورانق منطقهاي بهشدت دورافتاده و فراموششده، با حدود يكهزار هكتار وسعت و آثار كهن معماري مربوط به دورهي ساساني است كه فضاي كافي، جاذبههاي تاريخي، قدرت تاثير عميق و قابليتهاي بالقوهاي براي اجراي يك پروژهي بينالمللي علمي دارد.
عباس حيدرپور در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در يزد، اظهار داشت: در آن زمان، قلعه بهشدت در حال تخريب و بهكلي رهاشده و متروك بود و در تمام مساحت آن حدود سه خانواده باقي مانده بودند. همچنين سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هم در آنجا فعاليتي نكرده و حتا با وجود وسعت و قدمت در فهرست آثار ملي ثبت نشده بود.
وي افزود: بهعنوان نخستين حركت براي نگه داشتن ساكنان اندك قلعه اقدام شد و در ادامه، فعاليتهاي مركز ايسمو (مركز مطالعات و همكاريهاي علمي بينالمللي) از حد يك مجموعه يا مركز علمي و پژوهشي فراتر رفت و اين مركز فعاليتهاي گستردهاي دربارهي توسعهي روستايي و پژوهشهاي منطقهيي داشت؛ بهطوري كه درصدديم، اين روستا را بهعنوان يك روستاي نمونه در زمينهي اكولوژيك مطرح كنيم.
او تصريح كرد: تاكنون نيز علاوه بر اجراي يك طرح مطالعات جامعهشناسي كه با همكاري دانشگاه تهران انجام شده است، 10 طرح تحقيقاتي براي شناخت اقليم، محيط زيست و عوارض طبيعي منطقه مانند زمينشناسي، خاكشناسي، آبشناسي، گياهشناسي، جانورشناسي، جوندهشناسي و مانند آنها در دست انجام است كه تكميل آنها به امكانات منطقه بستگي دارد.
وي دربارهي همكاري نكردن در اين پروژه، توضيح داد: ما به كمك مسؤولان استان و شركتهاي فعال در منطقه اميدوار بوديم؛ ولي با وجود وعدههاي دادهشده هيچ كمكي در اختيار ما قرار نگرفته است.
حيدرپور گفت: براساس تفاهمنامهي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با مركز ايسمو، اين سازمان متعهد است كه اعتباري را معادل اعتبار تخصيصيافته ازسوي مركز ايسمو هزينه كند و تفاهمنامهي جديدي نيز ازسوي رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تنظيم شده است. اميدواريم اين تفاهم بهزودي سرآغاز فعاليتهاي مشترك در راستاي حفاظت، احيا و بهرهبرداري از اين مجموعه عظيم تاريخي شود.
وي با بيان اينكه درصدد جذب محققان و كارشناسان ايراني و غيرايراني براي انجام كارهاي مطالعاتي در اين منطقه هستيم، ادامه داد: طبق اين برنامه تاكنون حدود ١٠ نفر از متخصصان كشورهاي مختلف از جمله آلمان و ژاپن به دعوت مركز ايسمو به ايران آمدهاند كه فتح بابي دربارهي همكاري دانشگاههاي ايران با همتاي خاجي خود بوده است.
او اظهار داشت: پس از انتخاب اين روستا براي ايجاد همايشگاه بينالمللي، استقبال گستردهاي ازسوي مردم منطقه شد، بهطوري كه بخشي از قلعهي خورانق را به دولت اهدا كردند كه نمونهي بارز آن، خانهي خورشيد مربوط به دورهي صفوي است كه ازسوي مالك اهدا شده است. ازسوي ديگر، مردم نيز انتظارهايي داشتند، ولي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري به تعهد خود مبني بر ايجاد چنين پژوهشگاهي عمل نكرده و تعلل مسؤولان، بدبيني مردم را به پروژه سبب شده و تاثيري منفي بر همكاري مردم در اينباره داشته است.
وي دربارهي همكاري مردم با اين مركز، تصريح كرد: اهالي روستا كاروانسرايي را به وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري اهدا كردند كه حياطي مركزي، 18 اتاق، سه شاهنشين، سه سالن سرپوشيده و يك سالن روباز دارد و به محمدميرزا پسر فتحعليخان قاجار نسبت داده ميشود.
حيدرپور دربارهي ويژگيهاي قلعهي خورانق، توضيح داد: اين قلعه يكي از عظيمترين و شگفتانگيزترين قلعههاي مسكوني است، بهطوري كه درون قلعه، مسجد جامع روستا قرار دارد كه قدمت آن به قرن پنجم هجري قمري ميرسد. مسجد و منارجنبان آن هم جزو جاذبههاي گردشگري شهر محسوب ميشوند.
دهيار خورانق در پايان اضافه كرد: قلعهي خورانق با مساحتي 1/1هكتار يكي از عظيمترين، كاملترين و زيباترين قلعههاي مسكوني روستايي استان يزد است كه بيشتر بناهاي آن خشتي و گلياند و سقفها از مواد عايقي مانند تيرهاي چوبي، حصيرهاي اليافي و پوشال ساخته شدهاند. همچنين براي تسطيح و اندودن كف اتاقها از مخلوط خاك و آهك، براي روكاري سطوح بيروني ساختمانها از ملات كاهگل و براي تزيين ديوار اتاقها، تالارها و ايوانها از گچ استفاده شده است. اين قلعه براساس توافقنامهاي، بهمدت 15 سال به وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري داده شده است، تا در آنجا همايشگاه ايجاد كند؛ اما پس از گذشت سهسال از اين توافق هنوز هيچ اتفاقي نيفتاده است.
خبرگزاري دانشجويان ايران - يزد
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-789273&Lang=P