بازگشت به صفحه اصلی |
|
قلعه داو دختر دوره ساسانی را شرکت گچ بری به تخريب کشانده
و اشيای زيرزمينی آن را حفاران غير مجاز ربوده اند
زهرا کشوری
اداره ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري رامهرمز خواهان انجام مطالعات و كاوشهاي باستانشناسي براي شناسايي پيشينه تاريخي قلعه ساساني "داو دختر" پيش از مرمت آن شد. كارشناسان اعتقاد دارند زير قلعه "دا و دختر" راههاي زير زميني و معماريهاي ناشناخته وجود دارد كه كاوشهاي باستانشناسي آنها را كشف ميكند.
"فردين بيگدلي"، مدير اداره ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري رامهرمز انجام كاوشهاي باستاني در قلعه ساساني "دا و دختر" را ضروري دانست و گفت: « به سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري پيشنهاد كرده ايم مطالعات و كاوشهاي باستاني پيش از آغاز مرمت اين قلعه انجام شود. اطلاعاتي كه امروز درباره اين قلعه وجود دارد كامل نيست و با توجه به معماري ظاهري و گفتههاي اهالي محل در زير اين قلعه معماري و راههاي زير زميني نانشناختهاي وجود دارد كه با شناسايي آن اطلاعات جامعي درباره اين قلعه به دست ميآيد.»
وي گفت:«اين اطلاعات بيشتر از طريق افرادي به دست آمده كه راههاي زيرزميني اين قلعه ديدهاند اما به دليل وسعت زياد اين معماري و خطرناك بودن آن هيچكس موفق به ديدن تمامي راههاي زيرزميني آن نشده است.»
شواهد نشان مي دهد در محوطه اين قلعه، در دل خاك اتاق هايي وجود داشته كه در اثر مرور زمان روي آنها پوشيده شده است. پيش از اين حفاران غيرمجاز، اين اتاق ها را شناسايي كرده و با حفر گودال هايي، اشياي داخل آنها را خارج كرده اند.
به گفته بيگدلي پس از انجام مطالعات و كاوشهاي باستان شناسي عمليات مرمت براي بهسازي بخشهايي كه توسط شركت گچ، عوامل طبيعي، زيستي و انساني بوجود آمده آغاز ميشود.
شهر رامهرمز آثار باستاني بسيار مهمي دارد كه همه آنها به گونه اي در معرض تخريب قرار گرفته اند و نبود مراقبان آثار و كمبود اعتبار براي حفاظت از اين محوطه ها از مهمترين مشكلات آثار فرهنگي شهر رامهرمز به شمار مي رود.
از جمله مشكلاتي كه قلعه "دا و دختر" با آن دست و پنجه نرم ميكرد و به تخريب روزافزونش منجر شد ،فعاليت شركت گچ براي استخراج گچ كوههاي پيرامون اين قلعه بود كه فعاليتهاي اين شركت با شكايت اداره ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري متوقف شده است.
كارشناسان اداره ميراث فرهنگي خواهان پرداخت غرامت خسارت وارده به قلعه از سوي مسئولان شركت گچ شدند تا بتوانند از اين امكان براي مرمت قعله استفاده كنند.
قلعه دا و دختر كه بي شباهت به قلعههاي روميان در كنار درياي مديترانه نيست يك قلعه منحصر بفرد است كه در دورههاي مختلف مورد استفاده قرار گرفته. اين قلعه در قرن سوم و چهارم پايگاه خوارجي بوده كه عليه حكومتهاي عباسي و اموي ميجنگيدند.
رامهرمز(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استانها_۱۳۸۵/۷/۲