بازگشت به صفحه اصلی

فاجعه ای که اداره راه و ترابری استان خوزستان می آفريند:

هم جان مردم را به خطر می اندازد هم تنها مسير ارتباطي و دسترسي به محوطه جهاني چغازنبيل را ويران می کند

 

كارشناسان اعتقاد دارند مسير ارتباطي چغازنبيل كه توسط اداره راه و ترابري استان خوزستان و شركت سويل ساخته شده، استاندارد نيست و احتمال ريزش آن جان اهالي روستاهاي اطراف را تهديد مي‌كند

 

تنها مسير ارتباطي و دسترسي به محوطه جهاني چغازنبيل در شرف تخريب و ويراني كامل است.

 

 به گفته كارشناسان پروژه چغازنبيل، اين مسير آسفالته كه از جاده اختصاصي شركت كارون و به طول 5 كيلومتر منشعب شده است، ‌علاوه بر برقراري ارتباط با چغازنبيل، مسير ارتباطي پنج روستاي حومه چغازنبيل با شهرهاي اطراف از جمله شوش و شوشتر است.

 

آنها اعتقاد دارند مهندسال راه و ترابري که کارفرما پروژه محسوب مي شوند و شركت سويل به عنوان پيمانكار براي ساخت مسير ارتباطي چغازنبيل هيچ‌گونه دقت‌نظري لحاظ نكرده و اين مسير ارتباطي بدون زيرسازي مناسب ساخته شده است.

 

 به گفته اين کارشناسان، سهل‌انگاري به گونه‌اي است كه در ساخت دست کم 11 دهنه پل، كوچكترين و ابتدايي‌ترين اصول مهندسي رعايت نشده است.

 

سال گذشته يكي از پل‌هاي مسير كه در ابتداي روستاي "خَمّاط" قرار دارد، فرو ريخت و به‌رغم مكاتبات و درخواست‌هاي پروژه حفاظت و مرمت چغازنبيل، مبني بر تعمير آن تا پيش از نوروز 1385، اين دهنه پل هنوز كاملاً تعمير نشده است.

 

در طول سال گذشته و پيش از آغاز نوروز 1385 اين مسير ارتباطي خط ‌‌‌كشي شد، اما اين خط‌‌كشي نيز با بي‌دقتي انجام شده و خطوط وسط جاده نامنظم است.

 

اکنون ويراني و فروريزي پل‌ها و روكش آسفالت در مسير ياد شده سبب بروز نگراني‌هاي زيادي شده است.

 

 كارشناسان اعتقاد دارند صعب العبور

 بودن مسير و بد منظر بودن جاده دسترسي به سايت باستاني چغازنبيل باعث كاهش تعداد گردشگران اين محدوده شده است.

 

اين مسير  در 1372 تا 1375 به سفارش ميراث فرهنگي و گردشگري ساخته شد.

 

زيگورات چغازنبيل يكي از مهم‌ترين بناهاي به جاي مانده از حكومت عيلاميان است كه سه هزار و 200 سال پيش به دستور "انتاش‌گال" پادشاه عيلامي ساخته شده است.

 

پروژه حفاظت و مرمت چغازنبيل به صورت مشترك با همكاري يونسكو و كشور ژاپن در حال اجرا است اين محوطه يكي از محوطه‌هاي باستاني منحصر به فرد در جهان است و در سال 1357 در فهرست آثار جهاني يونسكو به ثبت رسيده است.

 

 از زيگورات عيلامي پنج طبقه چغازنبيل كه مهم‌ترين عبادتگاه عيلاميان محسوب مي‌شده هم‌اكنون تنها دو طبقه و نيم باقي‌مانده است.

 

زهرا کشوری

چغازنبيل ( خبرگزاري ميراث فرهنگي) ميراث استان‌ها _۱۳۸۵/۵/۱۳

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=33082