بازگشت به صفحه اصلي

منحصربه ‌فردترين محوطه باستاني و حيات وحش در ايران نابود خواهد شد

 

وزارت نفت برخلاف تعهداتش هزينه مطالعات چغازنبيل را نمي‌دهد

 

 

سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مدعي شد وزارت نفت حاضر به پرداخت هزينه‌ بررسي و مطالعه محوطه باستاني چغازنبيل براي تعيين حريم، مشخص شدن مسير استخراج نفت و  تعيين ميزان اثرات احتمالي انفجارها روي آثار نيست.

 

چغازنبيل روي طاقديسي قرار دارد كه در نقشه وزارت نفت به نام طاقديس "سردر آبادي" معروف است.

 

كارشناسان احتمال مي‌دهند اين طاقديس، يك تله نفتي باشد. به همين علت6 ماه پيش يك گروه از كارشناسان وزارت نفت، سه مسير را براي استخراج نفت در منطقه چغازنبيل حفر كردند. نزديك‌ترين مسير استخراج نفت به چغازنبيل 300 متر بود و همين موضوع باعث اعتراض بسياري از دوستداران ميراث فرهنگي و واكنش سريع رسانه‌ها شد كه به توقف اين عمليات انجاميد.

 

پس از انجام مذاكرات بسيار بين مسئولان وزارت نفت و سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري، قرار شد تا سازمان با بهره‌گيري از نظر گروهي از مشاوران ميزان تاثير انفجارها بر چغازنبيل را مشخص و آثار موجود در اين محدوده را شناسايي كند. كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اعتقاد داشتند در اين منطقه آثار باستاني بسيار زياد ناشناخته‌اي وجود دارد كه با انجام كاوش‌هاي نفتي تخريب مي‌شود، اما اين سازمان تا به امروز براي شناسايي و نجات‌بخشي اين آثار هيچ فعاليتي انجام نداده‌است.

 

در همين حال "جليل گلشن"، مدير دفتر محوطه‌هاي باستاني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور، مهمترين دليل تعويق مطالعات در منطقه چغازنبيل را تعلل وزارت براي پرداخت هزينه مطالعات عنوان مي‌کند.

 

وي در گفت‌وگو با خبرگزاري ميراث فرهنگي در پاسخ به ادعاي وزارت نفت براي آغاز دوباره عمليات استخراج نفت در منطقه چغازنبيل گفت:‌«طبق قوانين موجود وزارت نفت تنها زماني مي‌تواند به كاوش و استخراج نفت در منطقه چغازنبيل بپردازد كه اجازه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را داشته باشد.»

 

پيش از اين مسئولان وزارت نفت در گفت‌وگو با ميراث خبر اعلام كردند با توجه به ضررهاي اقتصادي بسيار در نتيجه تعلل در استخراج نفت در منطقه چغازنبيل، در صورتي كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تا پيش از پايان استخراج نفت در مهران،‌ وضعيت آثار اين منطقه مشخص نكند، عمليات استخراج نفت در محدوه چغازنبيل را آغاز مي‌كند.

 

منطقه چغازنبيل به دليل دوري از مناطق صنعتي و نفتي و همچنين وجود رودخانه دز يكي از مناطق بکر كشور و  از منحصربه‌فردترين زيستگاه‌هاي حيات وحش كشور است.

 

 بسياري از كارشناسان وقوع انفجار و ساخت تاسيسات نفتي در اين محدوده را در طولاني مدت باعث نابودي چهره طبيعي و بكر اين منطقه مي‌دانند.

 

چغازنبيل زيستگاه اصلي گوزن زرد دنيا و پناهگاه پرندگان مهاجر سيبري در چغازنبيل است. در حال حاضر تعدادي از اين گوزن‌هاي زرد در اين منطقه نگهداري مي‌شوند.

 

اين محل همچنين پناهگاه خوبي براي پرندگان مهاجري سيبري به ايران است.

 

زهرا کشوري

شوش(خبرگزاري ميراث فرهنگي) ميراث استان‌‌ها_ 1385.5.24

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=33297