بازگشت به صفحه اصلی

با وجود هشدار کارشناسان

 شهر 3 هزار ساله "اژدها داشي" با خاكبرداري شركت گاز تخريب شد

 

عمليات خاكبرداري براي گاز رساني ايران به ارمنستان منجر به تخريب بخش هايي از شهر باستاني "اژدها داشي" در استان آذربايجان شرقي شد. كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پيش از اين ، نسبت به ممنوعيت اين اقدام شركت گاز هشدار داده بودند.

 

 

 شهر باستاني "اژدها داشي" كه شهري به جاي مانده از هزاره  پيش از ميلاد است ، قرباني عمليات گاز رساني ايران به ارمنستان شد.

 

"اژدها داشي" در 40 كيلومتري شرق روستاي اندرجان و از روستاهاي غربي شهرستان ورزقان است.

 

«محمد فيض خواه»، باستان شناس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي با اعلام اين خبر افزود: «قرار است براي گاز رساني ايران به ارمنستان در آذربايجان شرقي ايستگاهي احداث شود اما از آنجا كه مسير پيشنهادي شركت گاز در منطقه اي تاريخي واقع شده، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با بررسي منطقه، عبور لوله هاي گاز از آن مسير را مجاز ندانست.»

 

به گفته فيض خواه به رغم اعلام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مبني بر ممنوعيت عبور لوله گاز از اين منطقه به منظور جلوگيري از تخريب شهر باستاني، شركت گاز اقدام به خاك برداري كرد.

 

اين باستان شناس افزود: «شركت گاز در تاريخ 25 تير 85 بدون توجه به اين ابلاغ، خاكبرداري را به طول 80 متر، عرض 7 متر و ارتفاع 4 متر انجام داد که اين اقدام سبب تخريب بخشي از شهر سه هزار "اژدها داشي" ساله شد.»

 

وي افزود: «اين خاك برداري در حالي صورت گرفت كه ما مسير مناسبي را به شركت گاز پيشنهاد كرديم .مسيري که گذر لوله ها از آن كمترين خسارت را به ارزش هاي تاريخي اين منطقه وارد مي كرد.»

 

 مسير مشخص شده از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان، در 2 كيلومتري شرق عرصه  شهر باستاني "اژدها داشي"  واقع شده بود و گذر از آن آثار، مناظر و محيط زيست را از تخريب دور مي ساخت.

 

به گفته فيض خواه، اين شهر باستاني تاكنون كاوش نشده و بررسي هاي باستان شناسي مي تواند نكات ارزشمندي از تاريخ را براي محققان آشكار سازد.

 

وي در همين حال تاكيد كرد: به رغم وجود قوانين و بخش نامه هاي دولتي، بيشترين تخريب ها در استان آذربايجان شرقي و از سوي ارگان هاي دولتي صورت مي گيرد.

فيض خواه درباره آثار تاريخي سطحي باقي مانده از اين شهر باستاني به ميراث خبر گفت: «هر چند به دليل فعاليت هاي كشاورزي آثار تاريخي سطحي زيادي از بين رفته اند اما هنوز آثاري چون ديوار هاي قسمت هاي داخلي قلعه، قبور تاريخي در اطراف محوطه و نيز سفال هاي سطحي در اين شهر باستاني باقي مانده است.»

 

وي گفت: «با توجه به اين آثار مشخص است كه اين شهر مربوط به هزاره پيش از ميلاد تا عصر آهن سه است.»

 

وي اين شهر باستاني كه 30 هكتار وسعت دارد، متشكل از سه بخش عنوان كرد كه قلعه يا همان شاه نشين از مهم ترين بخش هاي شهر به شمار مي رود.  همچنين قبرستاني هم در اين منطقه به جاي مانده كه در محوطه اطراف قلعه واقع شده و نيز در شيب اطراف، محل استقراري شهر قرار داشته است. محل استقراري اصطلاحاً «اَل شهري» ناميده مي شود.

اين باستان شناس از ديگر اقدامات غير اصولي انجام شده در راه احداث ايستگاه گازرساني ايران ارمنستان را تخريب يك قبرستان باستاني عنوان كرد كه در ماه هاي اخير از سوي اين شركت انجام گرفته است.

 

فيض خواه گفت: «براي رسيدگي به دلايل تخريب اين قبرستان تاريخي از شركت گاز سئوال شد اما آنها موضوع را كتمان كردند. در حال حاضر با توجه به مستندات موجود، موضوع از طريق بخش حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در دست پيگيري است.»

 

صنم مودي

آذربايجان شرقي (خبرگزاري ميراث فرهنگي) ميراث استانها: ۱۳۸۵/۴/۲۸

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=32783