بازگشت به صفحه اصلی

 

قسمتی از مصاحبه بهزاد با الکساندر جويی، کارگردان۳۳ ساله فيلم "کوروش" در موزه بريتانيا


من اين فيلم رو می سازم تا مردم غرب از کوروش و اين تمدن باستانی پند بگيرن

 

داستان زندگی کوروش اينقدر با ارزشه که من تا اين فيلمو نسازم دست نمی کشم. اينجا توی موزه بريتانيا ما روبروی منشور حقوق بشر کوروش ايستاديم که شايد با ارزشترين گنجينه انسانهاست.
کوروش برای کشورهای زير سلطه اش حقوق بشر و آزادی
اعلام کرد اونهم زمانی که بی رحمی و آتش سوزی و کشتار يک امر طبيعی بود.

 

الکساندر (ترجمه فارسيش می شه اسکندر!!) : من در حال جمع آوری 80 ميليون دلار هزينه فيلم هستم و دو فيلم کوتاه دارم می سازم. فکر کنم تا يکسال ديگه که فيلمها تمام شد و سرمايه فيلم تکميل شد، ساختن فيلم کوروش رو شروع کنم.

البته از يکسال پيش ايرانی ها با فرستادن نامه و عکس الکساندر رو کلافه کردند.
"يک ايرانی خيلی جالبی به من ای ميل زد و گفت که درباره فيلم شنيده و آرزوشه که در نقش کوروش بازی کنه. بعد عکس خودش رو با لباس هخامنشی فرستاد. عکسو که ديدم تعجب کردم. برای اينکه در نقش کوروش بازی کنه بايد از همين الان رژيمشو شروع کنه!"

الکساندر جويی


 

الکساندرجويی، قد بلندی داره. جوون خوش تيپيه با موهای بور با قيافه خيلی تيپيکال آلمانی، يه ته لهجه ای هم داره که نميشه گفت مال کجاست.اونجوری که بعدأ تعريف کرد پدرش که مهندس راه و ساختمانه مدتی در ايران زندگی می کرده.

کنار مجسمه های سنگی انسان بالدار کاخ آشور بنی پال که ايستاده بوديم و باهاش حرف می زدم به اين فکر افتادم که اصلا فکر نمی کرديم که يک خارجی فيلم کوروش کبير رو بسازه مخصوصاً برای ما ايرانی ها که اينقدر نسبت به تاريخمون تعصب داريم و بهش افتخار می کنيم. ولی واقعأ شايد اين کار از يک خارجی بيشتر بر مياد تا ما، يادمون نره که خطوط ميخی هخامنشی هزاران سال روی صخره های ايران بود ولی صد سال پيش خارجی ها ترجمه اش کردن!

در حاليکه بچه توريستها جيغ و داد می کردن، توی دالانی که دو طرفش ديوارهای سنگی آشوری با صحنه های جنگ صلح ديده می شد قدم زديم و حرف زديم.

الکساندر جويی


 

بهزاد: چرا به فکر افتادی که فيلم کوروش رو بسازی ؟

داستان زندگی کوروش اينقدر با ارزشه که من تا اين فيلمو نسازم دست نمی کشم. اينجا توی موزه بريتانيا ما روبروی منشور حقوق بشر کوروش ايستاديم که شايد با ارزشترين گنجينه انسانهاست.
کوروش برای کشورهای زير سلطه اش حقوق بشر و آزادی علام کرد اونهم زمانی که بی رحمی و آتش سوزی و کشتار يک امر طبيعی بود.

الکساندر جويی: فکر کنم کمتر کسی در دنيای غرب بدونه که ۲۵۰۰ سال پيش يک پارسی، يک ايرانی به اسم کوروش هخامنشی انديشه برابری و آزادی و حقوق بشری که امروز براش می جنگيم رو بنيان گذاشت و بهش عمل کرد.

شخصيت و داستان زندگی کوروش و معماری و تمدن ايران باستان واقعأ منو شيفته کرده. در کنار فيلمهای اسکندر مقدونی و هلن تروآ واقعأ جای پادشاهی مثل کوروش خاليه.

ازکارگردان فيلم سوالی که از جوابش می ترسم رو پرسيدم ...

بهزاد: ايرانی ها تو فيلم شما چه شکلی هستن؟ کوروش چه شکليه؟

الکساندر جويی: خوب من ايرانی های زيادی رو ديدم و به نظرم آمد که ايرانی ها خصوصيات نژادی متفاوتی دارن. ولی من بدون شک به واقعيت وفادار خواهم بود. به خصوص ايرانيان زمان کوروش رو اونجوری که بودند تجسم خواهم کرد و کلک نمی زنم.

می خوام ظاهر فيلم درست و تاريخی باشه. ولی خوب هنرپيشه اصلی بدون شک بايد يک هنرپيشه معروف هاليوودی باشه که تماشاچی ها رو به سينما بکشه.

الکساندر جويی


 

برای نقش کوروش کبير به سه هنرپيشه احتياجه. يکی در نقش کودکی يکی نوجوانی و هنرپيشه اصلی که در بيشتر فيلم بازی خواهد کرد بايد سی و خورده ای ساله به نظر بياد. به احتمال زياد " شون کانری" در نقش "آستياگس" پدر کوروش بازی خواهد کرد. ولی از ايرانی ها برای نقشهای دوم و سوم و نقشهای ديگه استفاده خواهم کرد.

(البته از الان دندوناتونو تيز نکنين. تا يک سال ديگه کارگردان دست به هيچ چيز نخواهد زد. بعدش که تبليغشو زدن خبرتون می کنيم. در ضمن ممکنه آنجلينا جولی در فيلم بازی کنه.)

الکساندر جويی


 

بهزاد: و اما داستان فيلم. چطوری شروع ميشه و چه چيزهائی رو در فيلم می بينيم؟

الکساندر جويی: داستان مخلوطی از افسانه و واقعيات تاريخيه و کوروشی هم که ما می شناسيم واقعأ يک شخصيت تاريخيه که به خاطر محبوبيتش بين اقوام مختلف به يک افسانه تبديل شده. فيلم ما هم تمام اين جنبه ها رو در بر می گيره.

کوروش شاه شاهان بود، ابرقدرت زمان خودش بود. بزرگترين امپراطوری رو بنيان گذاشت و کسی بود که اسکندر در مقابل آرامگاهش در پاسارگاد زانو زد و گريست.

در اين فيلم به دنيا آمدن کوروش رو خواهيم ديد و بزرگ شدنش و يک ماجرای عاشقانه ای که در فيلم به داستان اضافه شده.

ازدواجش و فرزندانش رو نشون ميديم و ناآرامی های سياسی اون زمان رو. تو فيلم با افکار کوروش آشنا می شيم، آزادی برده ها و کارهای انسان دوستانه اش.

الکساندر جويی


 

يکی از صحنه های زيبای فيلم بازسازی کاخ پاسارگاد خواهد بود و پايتخت ايران باستان. در فيلم نبردها رو می بينيم و تا جائی که ممکنه سعی خواهم کرد از شگردهای ديجيتال استفاده نکنم و به سبک فيلمهای قديم نبرد دو لشگر رو فيلمبرداری کنم.

افسانه های زيادی به دور مرگ کوروش می گرده. يکی که ملکه ماساژتها (جائی در افغانستان امروز) بوده، کوروش رو گول می زنه و سرش رو می بره (تاريخدانان امروز اين رو رد می کنن) و ديگه اينکه کوروش از مرگ خودش با خبر می شه و فرزندانش رو فرا می خونه و نصيحتشون می کنه و بعد شنلی که روی دوش داشته رو به روی سرش می کشه و می ميره.

با يک قيافه حق به جانب از کارگردان فيلم "کوروش"، الکساندر جويی پرسيدم:

بهزاد: آخرين صحنه ای که در فيلم می بينيم چيه؟

آغاز و پايان داستان يکسانه!! فيلم در يک بازار شروع و در همون بازار تموم می شه. تو اون بازار يک شيئی باستانی پيدا می شه که مثل يک طلسمه و ما رو می بره به دوران کوروش و آخر فيلم هم دوباره برمی گرديم به همون بازار و چون آخر فيلم خيلی هيجان انگيزه نمی خوام که لو بره.

ياد آوری کنم که اين فيلم يک فيلم مستند نخواهد بود بلکه مرگ کوروش به صورت يک معما به پايان می رسه.

البته بعدأ وقتی که کنار اشيا باستانی موزه بريتانيا راه می رفتيم الکساندر از آخرای فيلم بيشتر گفت. آخرای فيلم، کوروش با رقيبی روبرو می شه که پسر خودشه. پايان داستان يک کمی شبيه به داستان رستم و سهراب شايد باشه !؟

الکساندر جويی


 

بهزاد: حالا از لباسها و دکور بشنويم.

الکساندر جويی: لباسهای هخامنشی رو عين اونی که به تن سربازهای نقش برجسته و رنگی کاخ شوش هست درست خواهيم کرد يعنی همون لباسهای هخامنشی که در زمان جشنهای ۲۵۰۰ ساله زمان شاه بازسازی شده بود. بعضی از سلاحها رو هم کمی تغييرداديم که عجيب تر به نظر بياد و برای اينها از سلاحهای دوران اشکانی و ساسانی الهام گرفتم.

بهزاد: و کاخ پاسارگاد؟

الکساندر جويی: می شه گفت که اولين باغ سلطنتی دنيا بود و باغی داشت که درش به روی مردم باز بود. با فواره ها و استخرهای پر آب و درختان ميوه با دورنمائی از کوهها و تپه های خاکی. بنابراين منظره پاسارگاد رو به شکلی بازسازی خواهيم کرد که واقعاً بوده.

بهزاد: آيا زبان فارسی باستانی که هخامنشيان به اون صحبت می کردن در اين فيلم زنده شده؟

الکساندر جويی: در سناريوی ما اصولاً لهجه فارسی و کلمات فارسی گنجانده شده چون اصلاً نمی خوام که هنرپيشه ها با لهجه آمريکائی و هاليوودی امروز به انگليسی حرف بزنن.
ولی به زبان هخامنشی، ... زياد مطمئن نيستم، شايد.

الکساندر جويی


 

حرف آخر از کارگردان فيلم آينده "کوروش":

"من اين فيلم رو می سازم تا مردم غرب از کوروش و اين تمدن باستانی پند بگيرن. يکی از صحنه های بزرگ تاريخ رو که در اين فيلم زنده خواهم کرد، نوشته شدن کتيبه حقوق بشر کوروش بعد از فتح بابله. فکر کنم بعد از اين فيلم عقيده خيلی ها درباره ايرانی ها و تمدنشون عوض بشه

 

http://www.bbc.co.uk/persian/arts/story/2004/11/041105_she-kourosh.shtml