Save  Pasargad Committee

پيوند به خانه  

 

تمدن باستانی آرته در کرمان نیز به زیر آب می رود

 

به گزارش خبرگزاری مهر، با آغاز دوباره خاکبرداری برای ساخت سد هنزاف کرمان، محوطه باستانی به جای مانده از تمدن آرته هلیل‌رود به زیر آب می‌رود.

این محوطه باستانی دوران مفرغ، بخشی از تمدن باستانی جیرفت است که نخستین بار توسط باستان‌شناسان آمریکایی و فرانسوی شناسایی شد.

 مدیر کل میراث فرهنگی کرمان مدعی است که تیم باستان‌شناسی پشت سد هنزاف، پس از سه ماه بررسی در ان منطقه، به ادامه خاکبرداری برای ساخت سد نظر داده اند.

اما گروه باستان‌شناسان ایرانی و آمریکایی می‌گویند کاوش‌های باستان‌شناسی در ویرانه‌های تمدن آرته باید ادامه یابد.

تاکنون بیش از ۵۰۰ قطعه اشیای باستانی از این سامانه باستانی کشف و به موزه منتقل شده‌اند. باستان‌شناسان همچنین موفق به رونمایی از زیگوراتی شده‌اند که بنا به برآوردها، قدمتی ۵ هزار ساله دارد.

پرفسور هالی پیتمن باستان‌شناس آمریکایی از دانشگاه پنسیلوانیا که بر روی پروژه تمدن آرته کار می‌کند، پیش از این در گفتگو با روزنامه جام جم گفته بود «تمدن هلیل‌رود، از مراکز اصلی تجارت جهانی در هزاره سوم پیش از میلاد بوده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، از تیرماه سال ۱۳۹۱، پروژه کاوش و عملیات نجات بخشی آن مجموعه را در محدوده سد هنزاف با صدور مجوز از پژوهشکده باستان‌شناسی به سرپرستی نصیر اسکندری آغاز شد. در محوطه ۸ کیلومتر مربعی مورد کاوش، گورستانی باستانی کشف شد که در یک کیلومتری پشت سد هنزاف قرار داشت. به گفته گروه کاوش، این گورستان توسط بیل‌های مکانیکی و در حین سدسازی ویران شده بود

 در حال حاضر هنوز دوستداران میراث فرهنگی در تلاش هستند تا مانع اجرای این طرح در مقابل  سازمان میراث فرهنگی کرمان که با ادامه ساخت و ساز سد هنزاف موافقت کرده شوند..

با این همه، گفته می‌شود خشکسالی‌های پیاپی منطقه و نیاز مبرم اهالی به آب، عاملی اساسی برای نادیده گرفتن میراث مردمی است که چند هزار سال پیش با وجود همین کم آبی‌ها و خشکسالی‌ها، تمدنی را پایه‌ریزی کردند که شگفتی آفرین است.

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد

www.savepasargad.com