تهران _ ميراث خبر                                   بازگشت به صفحه اصلی

17 بهمن 1384 ـ 6 فوريه 2006

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=28993

 

بيشترين قربانيان سدها در شش استان شناسايي شد


گروه استان ها: بررسي هاي اوليه در محدوده سد هاي در دست احداث يا مطالعه وزارت نيرو نشان مي دهد که استان هاي کرمانشاه، همدان، فارس، سمنان، آذربايجان شرقي و کردستان بيشترين آثار درمعرض خطر غرق شدن را دارند.
«مهناز شريفي»، کارشناس سازمان ميراث فرهنگي و مسئول پيگيري پرونده سدها در مورد مطالعات انجام گرفته در اين خصوص گفت: «با دريافت اسامي سد هاي در دست ساخت يا مطالعه وزارت نيرو از استان ها خواسته شد تا با انجام عمليات بررسي و شناسايي در محدوده سدها، محوطه هاي باستاني يا آثار در خطر را معرفي کنند. تا کنون هر کدام از استان هاي کرمانشاه، همدان، سمنان، فارس، آذربايجان شرقي و کردستان با داشتن بيش از سه تا پنج محوطه باستاني در خطر مهمترين استان هايي هستند كه آثار تاريخي شان در نتيجه احداث و آبگيري سد در معرض خطر قرار مي گيرد.»
استعلام پژوهشکده باستان شناسي از وزارت نيرو سبب شد تا اين وزارت خانه اسامي تمامي سد هاي در دست ساخت و مطالعه خود را در اختيار اين پژوهشکده قرار دهد. هم اکنون طبق فهرستي که وزارت نيرو در اختيار پژوهشکده باستان شناسي قرار داده است، تعداد 375 سد در کشور توسط وزارت نيرو ساخته مي شود که برخي از آن ها محوطه هاي باستاني چند هزار ساله را تهديد مي کنند.
شريفي در اين باره گفت: «برخي از استان هاي شناسايي شده بيش از 10 محوطه باستاني در خطر دارند و برخي از سد هاي تهديد کننده اين محوطه ها به زودي آبگيري شان را آغاز مي کنند.»
شريفي در مورد کاوش هاي باستان شناسي در برخي از اين محوطه ها گفت: «برخي از اين محوطه ها مثل سد شيان کرمانشاه مورد کاوش هاي باستان شناسي قرار گرفته است و هم اکنون نيز باستان شناسان در آنجا فعاليت مي کنند. برخي از محوطه هاي باستاني نيز در نوبت کاوش قرار گرفته اند و سازمان هاي آب منطقه اي استان ها بودجه هاي کاوش را تامين مي کنند. اما همچنان تکليف تعداد زيادي از محوطه هاي باستاني در خطر مشخص نشده است و به همين دليل نامه نگاري هاي زيادي با وزارت نيرو و سازمان هاي آب منطقه اي انجام گرفته تا براي کاوش هاي باستان شناسي درياچه سدها برنامه ريزي کرده و بودجه را در اختيار پژوهشکده باستان شناسي قرار دهند.»
کردستان از جمله استان هايي است که بيش از 5 محوطه باستاني در خطر دارد اما با وجود پيگيري هاي استان و پژوهشکده باستان شناسي، همچنان اين محوطه ها بلاتکليف مانده است.
شريفي در اين باره گفت: «مدير ميراث فرهنگي استان کردستان نامه نگاري هاي متعددي با وزارت نيرو و سازمان آب منطقه اي داشته است اما اين پيگيري ها نتيجه اي در بر نداشته و سد هايي چون سنگ سياه، امير آباد، زيويه و آل دره در اين استان ساخته مي شوند که هر کدام محوطه هاي باستاني را تهديد مي کنند.»
هم اکنون از وزارت نيرو خواسته شده است تا با برنامه ريزي کاوش در محوطه هاي باستاني و تامين بودجه حفاري هاي باستان شناسي در پشت سد هاي در دست ساخت يا مطالعه موافقت کند.

 

بازگشت به صفحه اصلی