بازگشت به صفحه اصلی |
|
بررسي محوطههاي عصرآهن تا دوران هخامنشیان
در شرق درياچه اروميه
هيات مشتركي از باستانشناسان ايران و ايتاليا كاوش محوطه شرق درياچه اروميه را براي تعيين مرزهاي دولت اورارتو با ماد و مانا آغاز كردند.
زهراكشوري
"حميد خطيبشهيدي"، سرپرست كاوشهاي باستانشناسي شرق درياچه اورميه يكي از اهداف اين كاوش را بررسي محوطههاي عصرآهن در شرق درياچه اروميه دانست و به ميراث خبر گفت: «اين كاوشها به سرپرستي من و "دكتر رافائل بيشونه"، باستانشناس ايتاليايي از حوزه مرند در شماليترين نقطه آغاز كاوش، شروع شده و قرار است پس از آن جلگه تبريز و مراغه مورد بررسي قرار گيرد تا آثار عصر آهن و آثار مربوط به تمدن اورارتويي را بتوان در اين منطقه شناسايي كرد.»
وي درباره تمدن اورارتويي گفت: « اورارتويي ها در اواخر قرن هشتم تا اويل قرن نهم پيش از ميلاد آذربايجانغربي را به طور كامل تصرف ميكنند. بخشهايي از آذربايجانشرقي نيز تحت سيطره اين دولت بوده است. در اين كاوشها ميخواهيم بدانيم اين سيطره تا كجا كشيده شده و آيا جلگه تبريز در سيطره اين دولت بوده و يا به عنوان يك حاكم محلي تنها به دولت باج و خراج ميدادهاست.»
باستانشناسان در اين كاوشها قصد دارند مرزهاي دولت اوراتويي را با دولتهايي چون ماناها و مادها و ديگر دولت هاي همزمان مشخص كنند. همچنين آنها ميخواهند تفاوت ساختار معماري و فرهنگي اين دولتها پيدا كنند.
خطيب شهيدي دوران عصر آهن را يكي از دوران بسيار مهم تاريخ در كل ايران دانست و به ميراث خبر گفت: «در اين زمان، دوران جديدي آغاز و پيچيدگيهاي اجتماعي نمودار ميشود و شهرنشيني شيوه جديدي را آغاز ميكند . سيستم دفاعي و ساخت قلعهها هم در اين دوره رواج پيدا ميكند. به اعتقاد بسياري از پژوهشگران و باستانشناسان اقوام هند و اروپايي در عصرآهن وارد ايران ميشوند و در نهايت به دوران مادها و هخامنشيان تمام ميشود.»
هيات باستانشناسي مستقر در شرق درياچه اروميه قصد دارند اوضاع سياسي و اجتماعي اين منطقه را از 1500 تا 550 پيش از ميلاد(هخامنشيان ) در شرق درياچه اروميه بررسي كنند.
اروميه_خبرگزاري ميراث فرهنگي، _۱۳۸۵/۸/۲۱