بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟

 

با اجازه سازمان ميراث فرهنگی  در حريم برج دوقلو يک مجموعه تجاری ساخته می شود

 

 زهراكشوري

انجمن مفاخر معماري ايران نسبت به ساخت يك مجموعه تجاري_خدماتي در حريم برج‌هاي دوقلو از سوي سازمان عمران و بهسازي شهري اعتراض كرد. اين انجمن اعتقاد دارد ساخت و سازها بايد خارج از حريم 75 متري اين برج انجام گيرد. 

 

در كنار برج‌هاي دوقلو مراغه دو بنا وجود دارد که پيش از اين کاربري مدرسه داشتند. اکنون شرکت توسعه عمران مراغه که شهرداري اين شهر نيز از سهامداران آن است، قصد دارد در يکي از اين مدارس مجموعه اي تجاري – خدماتي احداث کند.

 

مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري مراغه حريم دو برج را از شعاع برج ها 25 متر تعيين کرده اند اما انجمن مفاخر معماري ايران اعتقاد دارد ساخت وسازها بايد خارج از شعاع 75 متري گنبد‌ها انجام گيرد.

 

"عليرضا قهاري"، رئيس هيات مديره انجمن مفاخر معماري ايران در گفتگو با ميراث‌خبر درباره ساخت و سازهاي در حريم برج‌هاي دوقلو گفت:‌«اين مجموعه دو طبقه‌اي قرار است با ارتفاع 7 متر ساخته شود كه اين امر   حريم اين برج‌ها را كه يك  گنبد  ‌آرامگاهي است ،خدشه دار مي كند.»

 

وي تعداد آثار سالم به جا مانده از دوران ايلخاني در كشور را بسيار اندك توصيف كرد و به ميراث خبر گفت:‌ « نگاه گردشگري به آثار تاريخي باعث شده در كنار هر اثر يك مجمتع تجاري ساخته شود و  اين امر به شكستن و تخريب آثار منجر مي‌شود. براي جذب يك گردشگر نبايد هتل ها در حريم درجه يك  آثار تاريخي ساخته شوند.»

 

قهاري گفت: «چند ماه پيش در يك نامه به آقاي مشايي، معاون رئيس جمهوري و آقاي عبادي، مدير سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري آذربايجان شرقي خواستار توقف ساخت اين مجموعه شديم اما تاكنون هيچ پاسخي به انجمن داده نشده است. تنها شهرداري مراغه طي يك نامه به ما اعلام كرد اين ساخت و سازها با مجوز سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري انجام مي‌شود.»

 

"رضا عبادي"، مدير سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي وگردشگري آذربايجان‌غربي در گفتگو باميراث خبر ساخت و سازها را در حريم برج‌هاي دوقلو مراغه قانوني خواند و افزود:«طرحي كه در حال حاضر بر اساس آن در كنار اين برج‌ها ساخت و ساز مي شود، مصوب شوراي فني سازمان ميراث فرهنگي است و هيچ قانوني زير پاگذاشته نشده است.»

 

وي گفت:«اين دو بنا از زمان مغول تا به امروز محصور در يك راهروي 2 در 3 متري و اطراف آن كاملا بسته بود. شهرداري با يك شركت قرار دادي امضا كرد و بر اساس آن قرار شد يك مجمتع تجاري _خدماتي در خارج حريم اين اثر و در فاصله 25 متري، ساخته شود.»

 

به گفته عبادي مجمتع تجاري خارج از حريم بنا و پشت برج‌هاي ساخته مي‌شود. در ضلع شرقي برج‌ها نيز هيچ ساخت و سازي صورت نمي گيرد و در ضلع شمالي ‌آن نير كاربري فرهنگي پيدا مي‌كند و يك خيابان از خيابان خواجه نصيرالدين طوسي به سوي در دو برج كشيده مي‌شود.

 

عبادي تعيين حريم آثار را با توجه به موقعيت شهرها مختلف خواند.

 

در فاصله 10 متري شمال برج مادر هلاکو يا برج کبود، مقبره ديگري به نام برج مدور قرار دارد.

 

 تاريخ بناي برج طبق کتيبه کوفي آن رجب ماه سال 563 هجري قمري است.

 

 بنا ظاهر ساده اي دارد و از دو طبقه تشکيل شده: سردابه و اتاق فوقاني . اگر قبري هو در سردابه وجود داشته ، به مرور زمان از بين رفته است. 

 

سر در ورودي برج مدور مانند گنبد سرخ داراي قاب و طاقي هلالي شکل است که درگاه را احاطه کرده و در بالاي آن و همچنين زير طاق هلالي کتيبه اي به خط کوفي با نقش هاي پيچيده از آجر و کاشي هاي فيروزه اي به چشم مي خورد. 

 

تزئينات کاشي و نقوش که در بند کش بين آجرها به صورت مهره هائي با نقش الله و نقوش هندسي به کار رفته همه امتياز خاصي به اين بنا داده اند. 

 

اتاق فوقاني در گذشته داراي پوششي از گچبري و تزئينات گچي بوده که از آن همه هنر و زيبايي فقط در گوشه و کنار آن قطعاتي به جاي مانده و مابقي از بين رفته است . 

 

نماي خارجي بنا بسيار ساده و شامل ازاره سنگي و آجر کاري معمولي است.

 

 پوشش بنا را در گذشته گنبدي دو پوش تشکيل مي داده که به مرور زمان فرو ريخته و جهت جلوگيري از خرابي سقف تير پوشي با شيرواني روي آن احداث کرده اند.

 

برج کبود نيز در دو طبقه ساخته شده، يکي از طبقات آن مربوط به نماز خانه و پخش نذورات و ديگري مربوط به سردابه است.

 

پلان سردابه صليبي شکل است و سقف آن داراي کاربندي به شکل شمسه و داراي مهر کوبي بين آجرهاست.در اين کاربندي ها اسامي پيامبر و اسماء الله را در برگرفته اند. 

 

بدنه اين برج داراي آجرکاري هاي پرکاري است و همچنين کتيبه هاي خط کوفي بر اين برج به چشم مي خورد.

 

 قطار بندي دور گنبد هم داراي کتيبه گچ بري از سوره کهف است.

 

 اين برج علاوه بر آنکه به نام برج کبود خوانده مي شود، به نام برج مادر هلاکو نيز مشهور است. اين نام از آنجا بر اين برج باقي مانده که مردم بر اين باورند که قبر مادر هلاکو در اين برج قرار دارد.

آذربايجان شرقي _ مراغه_خبرگزاري ميراث فرهنگي

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=36959