Save Pasargad Committee

      سایت رسمی بنیاد میراث پاسارگاد

 

پيوند به خانه

 

 

درباره بنیاد میراث پاسارگاد

در آگوست سال 2005 (1384) به دنبال ساختن سدی به نام سیوند، در استان فارس، واعلام  نگرانی و هشدار باستانشنان در ارتباط با به زیر آب رفتن محوطه های مهم باستانی در «تنگ بلاغی» و سرایت رطوبت به اثر جهانی پاسارگاد، به پیشنهاد خانم شکوه میرزادگی و همکاری گروهی از نویسندگان، هنرمندان و دانشگاهیان سراسر جهان کمیته ای تشکیل شد به نام «کمیته بین المللی نجات پاسارگاد». این کمیته توانست به سرعت پشتیبانی رسانه های مختلف خارج کشور، و هزاران هزار ایرانی و غیر ایرانی فرهنگدوست را به دست آورد.

با تکیه بر این پشتیبانی کمیته موفق شد با سازمان های مربوط به میراث فرهنگی کشورهای اروپایی، آمریکایی، و دیگر کشورهای پیشرفته تماس گرفته و از آنها برای فشار آوردن بر دولت ایران یاری بگیرد.

در اکتبر سال 2005 کمیته برای برانگیختن توجه مردمان به اهمیت کوروش بزرگ، روز 29 اکتبر را، که همزمان با روز صدور منشور اوست،  به نام «روز کورش بزرگ» اعلام کرد. خوشبختانه این اقدام نیز به سرعت مورد استقبال رسانه ها و مردمان در داخل و خارج ایران قرار گرفت.

در جریان اقدامات گسترده برای نجات محوطه های تاریخی و آرامگاه کوروش بزرگ، و تماس مکرر فرهنگ دوستان از ایران با این کمیته، روشن شد  که تنها محوطه های تاریخی استان فارس نیست که در حال ویرانی ست بلکه در سراسر ایران، آثار تاریخی قبل از اسلام و آثار تاریخی غیرمذهبی یا غیر شیعی به حال خود رها شده، و یا به دلایل مختلف در خطر ویرانی قرار دارند.

دریافت چنین فاجعه ای سبب شد تا در آوریل سال 2007، (1386) خانم شکوه میرزادگی نهاد «بنیاد میراث پاسارگاد» را  به عنوان اولین ان. جی. اوی بین المللی حفظ میراث فرهنگی ایرانزمین تاسیس کند.

بنیاد میراث پاسارگاد ، نهادی غير انتفاعی، غير سياسی و غير مذهبی است که، طبق قوانين فدرال ايالات متحده آمريکا و قوانين ايالتی ايالت کلرادو اين کشور، تاسیس و به ثبت رسیده است. اين بنياد بر اساس بند «ث» ماده 501 قانون ماليات ايالات متحده فعاليت کرده و تابع همه ی پيش بينی های آن قانون است.

    اولین اقدام این بنیاد جمع آوری بیش از 150 هزار امضا از مردمان خارج از ایران و نامه هایی از سازمان های میراث فرهنگی برخی از کشورهای اروپایی خطاب به یونسکو و در ارتباط با حفظ بنای پاسارگاد، که در فهرست جهانی یونسکو قرار دارد بود.

همراه با این امضاها، گزارش هایی از متخصصین زمین شناسی و باستانشناسی و همچنین گزارشی از نظریات مستدل چند تن از مهندسین که به وسیله ی دکتر ورجاوند، و  آقای کوروش زعیم در اختیار بنیاد قرار گرفته بود، یونسکو توانست دولت وقت (احمدی نژاد) را راضی کند تا آبگیری را 25 متر کمتر انجام دهند. در گزارش مهندسین آمده بود که اگر آبگیری حداقل 25 متر کمتر انجام گیرد محوطه تاریخی پاسارگاد و آرامگاه کوروش از خطر محفوط خواهند ماند. دولت قبول کرد آبگیری را با 25 متر کمتر انجام دهد اما راضی نشد که آبگیری را به طور کلی متوقف کند.

    در نتیجه اگر چه با آبگیری محوطه های باستانی تنگ بلاغی به زیر آب رفت، و همانطور که همراهان متخصص کمیته پیش بینی کرده بودند، تالاب بختگان سوخت و بخش های مهمی از کشاورزی منطقه نابود شد، اما آرامگاه کوروش بزرگ و محوطه هایی از پاسارگاد نجات پیدا کرد، و نهاد «بنیاد میراث پاسارگاد» به کار خود در ارتباط با نگاهداری و نگاهبانی از میراث فرهنگی ایرانزمین ادامه داد.

 

اهداف بنیادمیراث پاسارگاد که در اساسنامه آن ذکر شده است:

 

الف ـ گردآوری اطلاعات مربوط به وضعيت آثار باستانی و فرهنگی در ايران، و در کشورهای ديگر،  و خطرات طبيعی و انسانی، سهل انگارانه و عامدانه، که آنها را تهديد به نابودی می کنند.

ب ـ اقدام برای آگاه سازی مردم ايران و جهان در مورد اين خطرات و تدارک اقدامات اعتراضی وسيع.

پ ـ آگاه ساختن سازمان های مختلف بين المللی که مسئول حفظ آثار و ميراث های تاريخی و فرهنگی ملت ها و کل بشريت هستند از وضعيت ميراث در خطر.

ت ـ پی گيری اقدامات سازمان های محلی و بين المللی.

ث ـ طرح دعاوی حقوقی در راستای جلوگيری از تخريب ميراث های بشری ايرانزمين.

ج ـ تشويق و ترغيب عموم مردمان به شرکت در اين گونه اقدامات.

چ ـ دعوت از نويسندگان و هنرمندان و صاحبان رسانه های گروهی برای شرکت در اين گونه مبارزات فرهنگی.

ح ـ ايجاد آرشيوهای خبری و اطلاعاتی و نيز ارائه اين آرشيوها به عموم از طريق رسانه ها و بخصوص اينترنت.

خ ـ برگزاری سخنرانی ها، کلاس ها، سمينارها و کنفرانس هایی در راستای رسيدن به اهداف فوق.

د ـ کوشش و ارائه ی راه حل هايي برای جلوگيری از تخريب مناطق باستانی ايرانزمين به وسيله ی برنامه های آبادانی و عمرانی.

ذ ـ ايجاد نشريات و تهيه برنامه های ديداری ـ شنيداری برای آگاهی دادن به عموم و کسب حمايت های هرچه بيشتر مردمی در سراسر جهان

.

بنیاد میراث پاسارگاد

www.savepasargad.com